Den visar än en gång skärpan och fingertoppskänslan hos denne tv- och radioman och författare.
Det kyligt registrerande vardagliga språket och den snabba berättartekniken står i bjärt kontrast mot det smärtsamt berörande innehållet.
Och där sitter man. Bedövad och förlorad inför vad barnet Amadeus och hans två yngre syskon får utstå. Och inför äktheten i skildringen av dennes vuxenliv med dess omöjliga val.
Han är uppvuxen i Stockholmsförorten Fisksätra liksom sin författare och blir lyckad journalist liksom denne.
Amadeus egyptiske pappa gästforskar i atomfysik i Uppsala. Han blir aldrig klar med sin avhandling, eftersom han måste föda tre barn och en prillig fru. Sin frustration tar han ut på barnen som lever i ett helvete.
Mamman är prinsessa av ätten Habsburg. Instängd i sovrummet med påstådd migrän anklagar hon barnen för sitt öde och inpräntar i dem att snart är hon död. Amadeus ber varje kväll att hon skall leva till nästa dag. Men pappan önskar han döden.
I en trång lägenhet i Sverige finns Amadeus ungerska morföräldrar. Kriget tog ifrån dem slott, rikedom och makt. Morfadern är förstelnad av bördshögfärd. Mormodern står för värmen och kärleken i Amadeus liv. Hon och den arma hunden Felix.
Med hugg och slag drillar atomfysikern sonen att bli bäst i sin klass. Hur denne prestationshetsade och i sin fina privatskola mobbade lille pojke och hans ett år yngre syster tar på sig föräldraskapet för sin lillebror och sin mamma är skakande läsning.
En ung mans (Amadeus) väg till mognad och slutliga avstamp från den släkt som nära nog förtärt honom, den svårhanterade kärleken samt problematiken kring spermadonation är tre andra linjer Erba följer.
Suveränt beskriver han löshästen Amadeus själsstrid inför om han ska eller inte ska ringa en sexvillig kvinnlig kollega en sen kväll.
På kornet fångar han honom som hemmapappa i hallen med en ångande färdigklädd baby och en liten kille som vägrar ta på sig vinterskorna. Ungen ska just klippa till honom för tredje gången med ett leksakståg. Om Amadeus slår, som pappan, rämnar världen.
Bokens svagaste länk handlar om hur Amadeus åker till Australien för att ge sin lesbiska vän där de spermier hon bett om.
Men skit samma! Fram till dess har man bara läst och läst! Och någon fläck kan man väl tillåta en berättare av Augustin Erbas kaliber.
kultur@nt.se