Det är trettondagen och Youtuber-mässan Tubecon hålls för första gången i Sverige. I Finland blev den en succé och nu är det alltså dags för Stockholmsmässan.

Klockan 12.00 öppnar portarna, men några av de mest hängivna fansen har väntat här sedan före gryningen. Det är 11 grader kallt ute. Säkert har de väntande varit på liknande event som Guldtuben eller Comi Con och vet hur viktigt det är att vara i god tid för att ha en chans att få en selfie med favoriten. Att i riktiga livet få träffa Youtube-idoler med namn som Manfred Erlandsson, Sascha, Jockiboi och Sthlm Panda står högt på agendan.

Enligt Johan Lundsten, projektledare för Tubecon, är det svårt att likna evenemanget vid något annat. Det ska vara konsert, festival, mässa och konvent på samma gång, med fokus på möten mellan Youtubers och deras följare i tonåren.

Artikelbild

| Folkhav. Det var många som inte fick till något möte med sina idoler. Köerna var långa och ganska ostrukturerade.

Det är otroligt mycket folk men få företag verkar ha fattat galoppen. Ett fåtal varumärken (som TV4, SJ, Halebop och ungdomstidningen Julia) har utställningsmontrar på området där fans tar selfies med sina idoler och tävlar om priser.

Köerna är långa och kösystemet verkar ogenomtänkt. Många når aldrig fram till sina favoriter. Besvikelsen är stor.

– Det är alldeles för många, vi kommer aldrig hinna, säger en lätt desperat flicka som står långt bak i kön till de som kallas för Family S eller Splay-familjen.

Att kunna leva på sina videoklipp är få förunnat men flera av idolerna klarar det. Jocki­boi och Jonna är ett framgångsrikt Youtuber-par från Norrköping. Med viss tvekan får NT Nöje tillstånd att prata med honom efter parets intensiva timme av kramar och selfies.

Artikelbild

| Galet glad. Främsta raden i den slingrande kön ser på när en överlycklig flicka springer fram till sina Youtube-favoriter.

– Det känns helt overkligt, galet och kul att träffa alla, säger Jocki­boi som är iklädd svarta solglasögon och en enhörningsdräkt.

– Jag vet att vi har många följare, men när de står framför en och gråter är de inte bara statistik eller siffror längre.

Artikelbild

| Samling. Innan kassorna öppnade och började släppa in var det många som samlades i foajén på Stockholmsmässan i Årsta.

Sist vi skrev om Jockiboi och nämnde var parets vi­deos spelas in resulterade det i ett stort antal fans som sökte upp dem hemma i bostadsområdet.

– Det börjar bli tufft, jag kan knappt gå ut i Norrköping utan att bli jagad. Vi letar efter ett mer avskilt boende i utkanten av staden nu.

Artikelbild

| Nytt. Anna-Lena Hellsing, 80 år, lär sig nya saker och säger att hon inte visste att det fanns så många fjortisar.

Men ni blir kvar?

– Jadå. Vi jobbar heltid med det här och allt går bra. Jag har alltid hålllit på med pranks och varit busig.

Artikelbild

| Nätkärlek. I stället för näthat uppmanade en av montrarna sina besökare att sprida kärlek.

Senare på kvällen premiärspelades också hans nya låt, som han framförde på stora scenen tillsammans med Gmx.

När vakter ledsagar någon extrapopulär Youtuber genom lokalen illskriker hundratals röster och lika många händer vinkar. Det ser nästan inövat ut och det är lätt att se att det finns ett slags vett och etikett för hur det går till: Du väntar i kö på din tur, snabbar dig fram, kramar favoriten, håller upp upp din telefon, fyrar av en snabb selfie-serie med dig och kändisen och lämnar över till nästa väntande.

Den principen pågår där en 80-årig farmor (med öronproppar) tålmodigt väntar på sitt 14-åriga barn­-barn.

– Ja, det här är ju en helt ny värld! Men jag tänker att alltid lär man sig något nytt ­– och jag hade ingen aning om att det finns så många fjortisar! säger Anna-Lisa Hellsing, med ett litet skratt.

Farmor och barnbarn skulle först ha rest från Göteborg till London, men i stället blev det Stockholm.

– I går var vi på Dramaten, i dag här och i morgon blir det Tekniska museet, säger Anna-Lisa Hellsing när hennes, nykramade, barnbarn kommer tillbaka efter att ha mött en idol.

– Min favorit är Oklart med Axel Palm, säger Klara Hellsing innan de fortsätter vidare i vimlet.