Accept

Twilight Force

17 mars

Det är något som är så otroligt 80-tal med hårdrock i en islada. För oss som inte var med då kan det ibland låta som att det var förbjudet att arrangera hårdrockskonserter i andra typer av lokaler.

Men det passar Sabatons spelning bra. För det finns inget annat band som förvaltar det musikaliska arvet från den tiden lika bra. Samtidigt har de sin egna nisch genom hängivenheten till krigshistoria texterna.

Sabaton har kallat det här sin största turné någonsin och det står klart från inledande "Ghost Division" att det inte är falsk marknadsföring - pyrotekniken går på högvarv direkt, och de använder scenen imponerande.

Himmelstalundshallen är i stort sett full, och det kan mycket väl vara så att Sabaton till slut har blivit det största hårdrock/metal-bandet i Sverige. Samtidigt får de utstå hån från alla håll - mycket på grund av krigstemat. Och det går så klart att skratta åt spektaklet - "Sparta" med sångaren Joakim Brodén utklädd till härföraren Leonidas är inte direkt respektingivande. Och en hel del av låtarna drar åt det pajigare hållet.

Samtidigt går det inte att undgå att smittas av Sabatons glädje på scen. De tycks ha så genuint kul att att det smittar av sig på publiken. Som svarar med än mer allsång och jubel.

Även om Sabaton har slängt in en akustisk låt så är det här framförallt ett långt firande av hårdrock med stora gester. Och i den genren finns det ingen som slår dem idag. Ett plus är att de har med sig Accept som förband - de är trots allt det ultimata isladebandet från 80-talet. Även om det år 2017 inte finns några tvivel om att det är Sabaton som är störst.

Låtlista

1. Ghost Division

2. Sparta

3. Blood of Bannockburn

4. Swedish Pagans

5. The Last Stand

6. Carolus Rex

7. Gott mit uns

8. The Lost Battalion

9. Lejonet från Norden

10. The final solution

11. Resist and Bite

12. Night Witches

13. Winged Hussars

Extranummer

14. Primo Victoria

15. Shiroyama

16. En livstid i krig

17. To Hell and Back