Tillsammans med personal från Arbetets museum har fotografen Said Karlsson under två intensiva veckor dokumenterat hur robotteknik används i japansk äldreomsorg. Resultatet visas i utställningen "Kaigo Robotto" som öppnar nu på lördag.
– När robotisering diskuteras tenderar man att vara lite negativ i Sverige. Men i Japan har man en annan bild. För många kan nog utställningen bli en ögonöppnare när man förstår hur ny teknik kan användas, säger Said Karlsson.
Han är fotograf och uppväxt i Norrköping, men är sedan tio år baserad i Japan och har därifrån arbetat för uppdragsgivare som Sydsvenskan, TT, Res och flera japanska reseföretag.
Bland de olika robotar som har tagits fram finns till exempel sociala robotar som leder gymnastikpass och robot-sälen Paro, ett alternativ till husdjur. Men det finns också tekniska innovationer, till exempel bälten för att ge personal mer kraft vid tunga lyft, rullstolar som går uppför trappor och sensorer som kan larma t ex om någon reser sig ur sängen på natten.
– Från museets sida är vi intresserade av att se hur robotisering påverkar arbetsliv och vardagsliv under kommande år. Vi ville veta hur vårdpersonal, fackliga företrädare, äldre och robottillverkare ställer sig och vad som funkar och inte, säger Andreas Nilsson på Arbetets museum.
Hur var reaktionerna i Japan?– Vårdpersonalen såg robotar som ett bra komplement. En del tyckte att de sociala robotarna gjorde dementa gladare, lugnare och mer avspända. Andra menade att de sociala robotarna inte gav så mycket, utan uppskattade mer hjälpmedel som minskade tunga lyft och sängsensorer som minskar stressen. Det var lite olika röster, säger Andreas Nilsson.
– Bland de dementa fick vi titta och se hur de reagerade. Det var uppenbart att några verkligen älskade de sociala robotarna medan andra var mindre intresserade, fortsätter han.
Bakgrunden till teknikutvecklingen är att antalet äldre ökar i Japan. Inom några år beräknas nästan var tredje person vara äldre än 65 år. Traditionellt har familjen tagit hand om sina äldre, men nu tar samhället ett allt större ansvar för omsorgen. Men bristen på arbetskraft är ett problem.
– Det är tungt att arbeta inom äldrevården med mycket arbetsskador, både i Japan och Sverige. Det finns ett behov av mer personal och sådant som kan minska de tunga delarna kanske kan locka fler till äldrevården, säger Andreas Nilsson.
Även i svensk äldrevård har en rad robotar tagits fram och i en film kan museibesökaren bekanta sig med den svenska robotkatten JutoCat, robotduschen Poseidon, äthjälpmedlet Bestic och tillsynsroboten Giraff.