Bakom Frihetsförmedlingen står konstnärerna John Huntington och Lars Noväng som är intresserade av byråkrati och byråkratins estetik. De ansåg också att vissa perspektiv på arbetssamhället saknades i den allmänna debatten.
– De ville undersöka vad som skulle hända om man tog frågan om frihet på lika stort allvar som man tar frågan om arbete. Det handlade om att belysa vilket stort fokus vi har på arbete, att vi genom arbete får gemenskap, mening, frihet och identitet, säger Cecilia Jonasson.
Hon är anställd som "Sveriges friaste byråkrat" – efter att konstnärerna lagt ut tjänsten inom projektet på Platsbanken. På Kulturnatten finns hon i Verkstad konsthall där Frihetsförmedlingen öppnar tillfälligt kontor.
– Då kommer jag att ha frihetshandläggningar och ge en personlig vägledning. Jag använder material som konstnärerna har tagit fram, en frigörelseplan. Människor får möjligheter att ställa sig frågan vad frihet innebär för just dem, säger Cecilia Jonasson.
Många upplever den här typen av konst som provocerande. Hur tänker du kring det?
– Ja, det vore konstigt annars. Många goda värden är kopplade till idén om lönearbete och att vi alla är med och bidrar till vår gemensamma välfärd. Men det är viktigt att ställa sig frågan vilken typ av samhälle vi vill bidra till. Inte bara spinna på i konsumtionshjulet helt utan reflektion. Det kan skapa lidande på många plan, till exempel orsaka psykisk ohälsa eller miljöpåverkan.
Frihetsförmedlingen har funnits i fen år och har tidigare haft pop up-kontor i flera städer bland annat Göteborg, Varberg och Malmö.
– Efter alla samtal har jag fått en ödmjukhet inför att frihet innebär väldigt olika saker för olika människor. Men generellt upplever många en frustration av att de känner sig låsta. De som kommer till oss verkar längta efter en tillvaro med mer närvaro, genuina möten och möjligheter till reflektion. Automatiseringen av våra liv tar lätt över.
Någon har sagt att Frihetsförmedlingen är "lika svår att beskriva som att logga in på Försäkringskassan". Den beskrivs som ett konstverk, en tankesmedja och "en självorganiserad myndighet". Som varje myndighet med självaktning har Frihetsförmedlingen förstås en portal på nätet, förvillande lik Arbetsförmedlingens sajt.
Frihetsförmedlingen uppförs med stöd från Region Östergötland men projektet är också statligt finansierat av Kulturbryggan. Den är öppen på Kulturnatten kl 13–21 och efterföljande vecka onsdag–torsdag kl 16–20.