Svaret: Norrköpings kulturliv ska fortsätta lysa starkt

Lena Lundman, Riksteaterns ordförande i Östergötland, oroas över kommunernas neddragningar inom kulturen. "Det får konsekvenser på lång och kort sikt för möjligheterna att utöva och ta del av konst", skrev hon i en debattartikel i NT. Nu svarar kultur- och fritidsnämndens ordförande Olle Johansson (S).

Olle Johansson (S) ordförande i kultur- och fritidsnämnden, svarar på kritiken och oron från Riksteatern i Östergötland

Olle Johansson (S) ordförande i kultur- och fritidsnämnden, svarar på kritiken och oron från Riksteatern i Östergötland

Foto: Gun Stenehall

Norrköping2021-05-22 15:00

Replik

I en debattartikel i NT den 5 maj redogör Lena Lundman, ordförande i Riksteatern Östergötland, för dystra signaler från kultursektorns utveckling efter pandemin, där minskade anslag till kulturen är ett stort orosmoln.

Vi socialdemokrater betraktar kulturen som en självklar del av vår gemensamma välfärd. Kulturen ger perspektiv på och förståelse för det egna livet och omvärlden och bidrar till både individers och samhällets utveckling. I det sammanhanget ser vi att både det professionella kulturlivet, de utövande konstnärerna, civilsamhället och de större kulturinstitutionerna har betydelsefulla roller att spela. 

Den demografiska utvecklingen pressar för närvarande ekonomin hårt i hela kommunsverige, och även om statsbidragens storlek nu utvecklas åt rätt håll kommer hårda prioriteringar fortsatt krävas för att skolan, vården och omsorgen ska kunna byggas ut i den takt som krävs. 

Vi konstaterar emellertid att kulturverksamheten under de senaste åren har drabbats särskilt hårt av besparingarna i förhållande till andra kommunala verksamheter, och det är en utveckling som vi vill bryta i det pågående budgetarbetet inför 2022. Norrköping är en starkt lysande kultur- och evenemangsstad och ska så förbli.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!