Air Craft Big Band på turné till Danmark

Klassiska Air Craft Big Band firar 35 år som band. Bland annat med att åka till Danmark i helgen för att spela i ett vänortsmöte.

Thomas Westerlund (till höger) och Håkan Kyndel är två av storbandets fyra trumpetare.

Thomas Westerlund (till höger) och Håkan Kyndel är två av storbandets fyra trumpetare.

Foto: Gunnar Hagberg

Norrköpings kommun2019-09-11 20:45

Hur stort måste ett "big band" vara för att få kalla sig för stort?

– Fem saxar, fyra trumpeter, fyra tromboner plus kompet. Den sättningen ska det vara.

Thomas Westerlund i Air Craft Big Band reder ut begreppen. I 35 år har han spelat trumpet i Air Craft Big Band och bandet brukar med fog betraktas som Norrköpings enda riktiga storband. Till helgen åker de till Odense i Danmark för ett par spelningar tillsammans med danska kollegor. För att fira de 35 åren tillsammans som storband och för att sätta sprätt på "klubbkassan".

– Vi brukar lägga våra gager i en gemensam pott, säger Håkan Kyndel som också spelar trumpet.

– Nu har vi fått ihop tillräckligt så att alla kan åka med. Plus att vi fått ett resebidrag från Norrköpings kommun. Det ska bli kul att komma ut. Den sociala biten i bandet är viktig för oss.

Under årens lopp har Air Craft Big Band etablerat sig på Norrköpings lokala musikscen. En institution snudd på. Även om bandet så smått har justerat sin musikaliska inriktning under resans gång.

– Det är inte lika mycket renodlad jazz nu som i början. Då spelade vi också nästan mest för oss själva. Nu är det mest för publiken. Att vi numera har sång i sättningen också bidrar till det och flera olika solister har gästat oss under senare tid. Debbie och Lasse Fagerlund följer med oss till Danmark nu, säger Thomas Westerlund.

När vi tittar in på genrepet i Hallarna inför avresan till Danmark, öppnar storbandet med signaturmelodin från Café Norrköping. Ett tecken.

– Vi har 500 låtar i repertoaren, förklarar Håkan Kyndel.

– Att bara spela Count Basie ger inte så mycket längre. Det gör alla storband. Då är det roligare att försöka hitta en egen profil, gärna med lite lokala influenser. Det måste fortfarande kännas som en utmaning. Däremot försöker vi inte spela lika komplicerade stycken som förr. Huvudsaken är att det låter bra. På det sättet har vi ingenting kvar att bevisa.

Efter Danmark kan Norrköpingspubliken se fram emot två spelningar framöver. Dels vid Kulturnatten, på scenen i Knäppingsborg, och dels i Hedvigs kyrka den 6 oktober.

– Även om vi är ett hobbyband vill vi spela mycket, säger Thomas Westerlund och minns när Air Craft Big Band engagerades av Luftfartsverket för att spela på Stockholm Water Festival för flera år sedan.

– Samma dag som ett Jas-plan störtade i centrala Stockholm. Tack och lov gick det bra.

Uppsluppna miner när (nästan) hela Air Craft Big Band samlas på gården inför genrepet i Hallarna. I helgen bär det av till Danmark.
Uppsluppna miner när (nästan) hela Air Craft Big Band samlas på gården inför genrepet i Hallarna. I helgen bär det av till Danmark.
Karta: Norrköping
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!