Plusgrader har aldrig tappat känslan

Bilden är från då och den nya singeln "Vem tar över" likaså, men gruppen Plusgrader är här igen och firar 20 år.

Det var då. Året var 2005. Gruppen Plusgrader - Johan André (gitarr), Sara Bokvist (gitarr och sång), Daniel Forsberg (keyboard och sång), Henrik Kieksi (bas och sång) och Michael Lazar (trummor) - hade precis släppt sitt första album. I dagarna firar de 20 år med en nygammal låt.

Det var då. Året var 2005. Gruppen Plusgrader - Johan André (gitarr), Sara Bokvist (gitarr och sång), Daniel Forsberg (keyboard och sång), Henrik Kieksi (bas och sång) och Michael Lazar (trummor) - hade precis släppt sitt första album. I dagarna firar de 20 år med en nygammal låt.

Foto: Jessica Franck

Norrköpings kommun2019-10-18 21:15

Funderar ni över bilden?

Det är förståeligt.

Den är från 2005, när gruppen Plusgrader släppte sitt debutalbum "Äntligen är här" och väntade på det stora lyftet. En skiva med måtten 4 x 4,5 meter hissades upp den där eftermiddagen i slutet av november av en lyftkran och släpptes i Strömmen under gruppens releaseparty på kvällen. 

Det blev dock inget flyt för gruppen eller albumet.

– Det lyfte aldrig. Vi vände ut och in på oss själva och la bandet på is ett tag. Det var en rejäl dipp, minns sångaren Daniel Forsberg.

Vi började vårt samtal där, när vi sökte en bild på gruppen för den här artikeln om gruppens 20-årsjubileum och den nya singeln  "Vem tar över", som släpps i dagarna. Jakten på en mer aktuell bild visade sig vara, nästintill, ett hopplöst uppdrag.

– Ta den från 2005. Den spelar ju en roll i vår historia. Vi har väl inte varit så hyperaktiva de senaste åren, men det har känts som om Plusgrader levt hela tiden i oss – även under de åren vi inte har spelat tillsammans. Vi har en bandkänsla, som jag inte upplevt med andra musiker, tycker Daniel.

Det hade gått drygt fem år från bandets senaste släpp, "Relevant", när man klev in i studion Over the top hos producenten Anders Berlin och spelade in "Vem tar över".

– Ibland krävs det något annat, en yttre påverkan, för att få saker att hända igen. Det kändes, när vi pratat lite, givet att vi skulle fira 20 år som band med en ny låt, säger Daniel.

De fem på den gamla bilden, Johan André (gitarr), Sara Bokvist (gitarr och sång), Daniel Forsberg (keyboard och sång), Henrik Kieksi (bas och sång) och Michael Lazar (trummor), möttes i studion och kastades tillbaka till en annan tid och känsla.

– Vi repade inte ens före. "Vem tar över" är egentligen en gammal låt, som aldrig fått plats på en platta tidigare. Den är, faktiskt, från vår allra första tid. Vi putsade till den och knöt liksom ihop säcken för de 20 åren, säger Daniel.

Låten handlar om att alla är utbytbara och duger man inte försvinner man. Den är lika aktuell i dag som för 20 år sedan.

Vad händer nu?

– Vi fick världens energi av att spela ihop igen och vill absolut göra det flera gånger. Vi har bokat studiotid för att spela in lite nytt och gammalt, men frågan är bara hur vi får ihop det. Vi är alla i ett annat skede av livet med familj och jobb på olika håll, säger Daniel.

– Vi får se hur låten tas emot också. Det kan ge än mer energi och inspiration.

Karta: Norrköping
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!