Allt som är värt på ny scen

Efter mammas självmordsförsök börjar Peter skriva en lista på bra saker – ”Allt som är värt”. En varm föreställning om det som är svårt.

Han skriver en lista för livet. Peter Jansson i ”Allt som är värt”.

Han skriver en lista för livet. Peter Jansson i ”Allt som är värt”.

Foto: Vincent Sjögren

Recension2019-10-27 10:00
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Teater

Allt som är värt

Manus: Duncan MacMillan och Jonny Donahoe

Regi: Isak Hjelmskog, Riksteatern

Medverkande: Peter Jansson

S:t Johannes församlingshem, Norrköping, 26 oktober  

Lätt är det inte att ha en mamma som inte släpper in sin sjuåring eller en tystlåten pappa som hanterar sina känslor genom att spela musik och läsa på albumomslagen. Peter skriver på den allt längre listan som ska bemästra moderns depression.

Vi kommer honom nära. Publiken ramar in spelytan med dubbla bänkrader på tre sidor. Skådespelaren Peter Jansson delar ut blå kort, på mitt står det 5 och Randiga saker. Vi får instruktioner – när han ropar ut numret ska vi svara de ord som står på kortet. Alla kort är olika, vi får testa och plötsligt har föreställningen börjat.

Vi får följa Peter genom uppväxten, med listan och hitlåtar från 1987 till millennieskiftet som dubbel livlina. Han är rasande rolig, arg och sorgsen. Jag åker med på en drastiskt ljussatt tur på livets berg-och-dalbana från det övergivna barnet till den stora kärleken. Och vidare…

För två år sedan turnerade ”Allt som är värt” runt på skolor. Men snart upptäckte man att den lika väl kunde spelas för vuxna. Bra teater angår oss alla.  

Publiken engageras: ”Du är veterinär” och ”Ni är min stödgrupp” och Peter sätter sig hos någon. Den varma och roliga föreställningen räds inte det svåra. I gestaltningen smygs fakta in, viktigast är att förmedla hopp och goda råd utan att skriva någon på näsan.

Ju äldre Peter blir desto längre blir listan, vänner släpps in och fyller på med lust och liv. Orden som han först skrev för sin mamma lär honom själv att möta och uppskatta livets irrvägar.

Med föreställningen har lokala arrangören Riksteatern Norrköping upptäckt en ny scen i S:t Johannes församlingshem. En suverän smakstart för skådespelaren Peter Jansson som får Östgötateatern som sin stadiga hemmascen efter nyår.  

Här blir han nämligen anställd som skådespelare med fokus på konstnärlig idéutveckling i hela Östergötland, alltså ansvarig för teaterns turnéer till bygdegårdar och andra mindre scener i länet. Första uppsättningen blir monologen ”Bygdens söner”, en uppföljare till Riksteatersuccén ”Jord” som först gick som länsturné.

Jag önskar att ”Allt som är värt” också får resa Östergötland runt. Det är mycket vi behöver prata om.

Karta: Bråddgatan 34