I går inleddes Norrköpings animations- och seriefestival, Ruta Till Ruta. I samband med den visar Cnema fem förträffliga Tim Burton-filmer i helgen. Dark Shadows, Corpse Bride, Beetlejuice, Alice i underlandet och Edward Scissorhands. Festivalledningen lyfter fram Tim Burtons filmskapande som en inspirationskälla till alla tecknare där ute.

Ett mycket trevligt initiativ av Cnema att visa lite äldre filmer, eller rent av klassiker, och inte bara de senaste storfilmerna. Jag gläds extra mycket åt just dessa filmvisningar för att Tim Burton råkar vara min favoritregissör.

Varför jag tilltalas så mycket av just Tim Burtons säregna estetik känns omöjligt att sammanfatta så här, med bara några få ord. Men jag fängslas av hans udda, mörka, goth-liknande filmstil. Hans uttryckssätt återkommer i alla hans filmer och han sätter en sådan tydlig prägel på sina verk som bara inte går att ta miste på. Hans filmer är för det mesta hämtade ur sagans värld och baseras ofta på gamla berättelser eller galna fantasier. Spöken, mördare och levande döda, både av den onda och den goda sorten. Miljöerna är ofta kusliga och spöklika, men på samma gång väldigt vackra. Man kastas in i en fantastisk fantasivärld när man kliver in i Burtons hjärna. Nu låter jag kanske helt morbid men jag tycker att det mesta han rör vid blir snyggt och häftigt.

Artikelbild

Burton använder sig vanligen av samma skådespelare i sina filmer och mest uppmärksammat är hans samarbete med Johnny Depp, som medverkat i åtta av hans filmer. Eftersom Depp är en av mina favoritskådespelare blir det oftast en fullträff för mig.

En annan viktig del i Burtons filmskapande är kompositören Danny Elfman, som ofta gör filmmusiken.

Av de filmer som visas i helgen kan jag varmt rekommendera Beetlejuice från 1988 som är min absoluta favorit av Burtons filmer. Här möter vi två "ny-döda" själar som tar hjälp av en galen exorcist för att bli av med den familj som tagit över deras hus efter att de dött.

Även historien om Edward Scissorhands (1990) är en "must-see" på vita duken. Tillskillnad från Beetlejuice har den här filmen lite mer hjärta än humor, och tar upp ämnen som utanförskap och oväntad kärlek.

Artikelbild

Tyvärr föll inte Burtons senaste film Dark Shadows mig i smaken. Trots alla snygga miljöer och bra skådespelare så tyckte jag dessvärre att den var väldigt intetsägande och tråkig. Kanske var mina förväntningar aningen för höga.

Även om jag redan råkar äga alla dessa filmer så måste jag gå och kika. Det är ju inte varje dag man får uppleva Tim Burton på bio.