Akustiska Rödberget invigs efter fem år

I fem år har det vid enstaka tillfällen sjungits i Rödberget i Näkna. Nu ska Rödbergets vänner se till att det blir en invigning.

Några av eldsjälarna i Rödbergets vänner, Rolf Andersson, Ann Eriksson och Lennart Rosén. På den naturliga scenen bakom står Lasse Eriksson. Grusplanen framför är publikplats.

Några av eldsjälarna i Rödbergets vänner, Rolf Andersson, Ann Eriksson och Lennart Rosén. På den naturliga scenen bakom står Lasse Eriksson. Grusplanen framför är publikplats.

Foto: Gavér Börje

Näkna2009-05-14 00:16
Rödbergets vänner är en sedan i april nybildad förening som ska se till att verksamheten blir litet mer organiserad. Men eventuella arrangemang får i första hand föreningar och andra intresserade svara för. Däremot kommer Rödbergets vänner att själva stå för invigningen söndagen den 14 juni.- Då blir det arrangemang hela dagen, men vad har vi inte riktigt klart, berättar ordföranden Lennart Rosén.Rödberget, vid Näknens västra strand, är populärt bland bergsklättrare och i styrelsen finns Olle Wehlin, som själv klättrat där. Sannolikt blir det ett av inslagen.- På kvällen blir det sånguppträdande med bland annat Mixe´t Up och någon kör, berättar Ann Eriksson.Sedan Rödbergets fina akustik upptäcktes 2004 av körsångaren Thorbjörn Lundström har ett antal musikkvällar med mera arrangerats. Fantastisk akustik
- Man kan knappt se det, men bergsväggen lutar litet framåt, säger Lennart Rosén.Förmodligen betyder det också mycket för akustiken, berget har nästan formen av en parabol.När vi går upp till vägen står Ann Eriksson kvar 50 meter bort och sjunger med normal röst. Sången hörs tydligt fram till oss.Nu hoppas Rödbergets vänner att föreningar och andra ska använda platsen för sin träffar. Med marschaller tända en sommarkväll blir det en trolsk stämning. Lennart Rosén berättar att han ofta tagit scouterna med hit.Idéerna är många vad som skulle kunna arrangeras här. Tänk bara en utomhusgudstjänst med mycket sång.- Det är gratis att vara här, säger Lennart Rosén. Tills vidare finansieras verksamheten med leader-pengar.Röd granit bröts
Marken ägs av Holmen och det är också de som hjälpt till att jämna till marken inne i "konsertsalen" och runt omkring. - Men för mycket ska man inte göra, säger Lennart Rosén. Publiken kan välja mellan att stå eller ta med sig egen stol.Ovanför berget passerar Östgötaleden och man kommer att skylta upp anslutningsleden för att locka ner vandrare till Rödberget.Rödbergets formation uppstod när stambanan byggdes på 1860-talet och det ett tag blev lönsamt att bryta den röda graniten. Ett stensliperi anlades, där bland annat den stora fontänen i ett enda stycke Graversforsgranit framför universitetet i Lund byggdes. Även Riksdagshuset och Operan har sten från Rödberget. Som mest sysselsattes upp mot 150 man här. 1910 lades det ner. Än äldre är resterna efter en masugn vid Hammarbacken från 1736, bara några minuter från Rödberget.Till de här historiska markerna hoppas Rödbergets vänner kunna locka besökarna. Det är redan bra skyltat.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om