Ledare
HUVUDLEDARE
Det grönröda förbudspartiet

Miljöpartiet är (ö)kändt för att ofta fatta överilade och illa genomtänkta beslut. Att avskaffa yttrandefriheten är dock det längsta partiet sträckt sig hittills.


Handsken är kastad

Tyvärr hamnar allt för ofta den lokala politiska debatten i skymundan av den nationella under valår. Det som sker i kampen om regeringsmakten överskuggar det mesta som sker på lokal nivå. En olycklig effekt av valsystemet och ett grundläggande skäl till att införa skilda valdagar.


Ryssland håller Europa gisslan

Medan regeringen i Kyiv gör halvhjärtade försök att återta ockuperade byggnader i Östukraina gör västvärlden halvhjärtade försök att införa bestraffande sanktioner gentemot Ryssland. På EU:s utrikesministermöte i Bryssel beslutade följaktligen medlemsländerna att införa personliga sanktioner gentemot fler personer i maktens närhet i Moskva. Men inte så mycket mer.


Med manipulation som politisk doktrin

Den ryska destabiliseringspolitiken fyller sin funktion. För vem vågar sätta hårt mot hårt i Ukraina?


Bristande bevakning ger oinformerade väljare

Supervalåret 2014:s första nedslag i väljarkåren sker om knappt sex veckor när Sverige och resten av EU ska utse nya (och välja om) ledamöter till Europaparlamentet. En viktig uppgift där valet av enskilda ledamöter kan ha stor inverkan på vad parlamentet i slutändan beslutar. Rätt person på rätt plats kan få ett stort inflytande.


Nybygge?

Jämfört med många andra lokala missnöjespartier ger Nybyggarpartiet i Valdemarsvik ett relativt måttfullt intryck. Som det gick att läsa på nyhetsplats i gårdagens NT nöjer sig partiet med de sex mandat man erövrade i kommunalvalet 2010.

Den framgången var i och för sig nog så överraskande.


Tät kamp om tredjeplatsen

Regeringens uppförsbacke är brant. Samtidigt utmanas Stefan Löfven allt mer av Vänsterpartiet i opinionen. Valet i september är i högsta grad fortfarande en helt öppen fråga.


Damma av moderat straffslogan

Metro skrev i förra veckan (6/4) att samtliga partier nu mer var för skärpta straff. Kanske inte över hela straffskalan, alla hade de olika typer av brott som ansågs förtjäna längre tid i fängelse.

I artikeln avslöjas ett intressant glapp mellan jurister och politiker.


Vi borde tacka Vladimir Putin

Rysslands diktator fortsätter att pressa på och blanda bort korten. I slutändan är det ryssarna som får betala priset för det spel han dragit igång.


Öka stödet till Ukraina

Putins hot mot europeiska ledare om avstängda gasleveranser till Ukraina är ett uttryck för ett vägval som han nu gör för Ryssland. Han agerar nu som om omvärlden är en enda fiende till Ryssland. Det är fel, däremot hotas Putin av en omvärld där frihet och demokrati försvårar för hans regim att hålla maktens hand över andra länder och andra folk.


Välavvägd upptrappning i öst

EU håller på att införa en ny omgång sanktioner mot eliten i Kreml och Nato skjuter fram sina positioner i öst.


Vill vi ha ett ideologiskt val?

Det politiska modeordet för dagen är ”triangulering”, vilket anses betyda att partierna närmar sig varandra i viktiga frågor. Visserligen används begreppet för det mesta felaktivt; triangulering är i själva verket att ta en position mellan två andra punkter. Moderaterna och Socialdemokraterna triangulerar inte varandra så mycket som de helt enkelt kopierar varandra.


Frågor och utropstecken i Anders Borgs budget

Det är en bra vårbudget Anders Borg presenterat, inte minst för Östergötland. Men regeringen förtjänar fortsatt kritik i förvarsfrågan.


Sämre nyheter

När TV4 som första privata kanal fick tillstånd för markbunden sändning i början på 90-talet, var en förutsättning för koncessionen att kanalen hade ett brett utbud av lokala stationer. En lyckad satsning från TV4:s sida följde, men säg den glädje som varar.

När det gamla avtalet löpte ut för några år sedan började TV4 också koncentrera sin verksamhet, kanalen krattade manegen för gårdagens drakoniska besked.


Fel vapen i fel händer

Det pågår en utredning av vapenlagstiftningen som NT kommenterat tidigare. Bland annat har det funnits förslag på att införa licens för magasin och göra det generellt krångligare för legala vapenägare, som sportskyttar och jägare, att utöka sina vapengarderober. Samtidigt finns enorma regionala skillnader, från enstaka veckor till flera månader, i ansökningstid för dem som söker licens för nya vapen.


Utkräv ansvar på rätt plats

Frågan om rumänska tiggare i Sverige är såväl en nationell fråga, som en fråga för EU där huvudansvaret ligger i Rumänien.


Riktade satsningar löser brott

Från Lomma i Skåne till Hudiksvall i Gävleborg drog ligan fram. Målet var handikappade pensionärer som fräckt och skoningslöst rånades på sina bankkort och sedan fick sina konton länsade.

Som NT rapporterat var Kristina Björling i Norrköping en av de drabbade.


Inbördeskrig på ryska

Det ryska utrikesdepartementet varnade i går för inbördeskrig i Ukraina. Varning eller inte tycker jag snarare att man bör se det som en förhoppning – från rysk sida.

Demonstrationerna i Donetsk och Charkiv med flera städer de senaste dagarna har nämligen inte ens sammantaget samlat mer än några tusen sympatisörer.


Utpressning signerad Jonas Sjöstedt

Moderaterna är inte Stefan Löfvens största problem. Utan Vänsterpartiet.


Gängens Linköping

Det finns många bilder av Linköping. Universitetsstaden, tillväxtstaden eller (något mera elakt) den förvuxna småstaden.

Däremot är det förmodligen färre som uppfattar Linköping som en problemstad.


Svensson, Hökmark och Bildt

Alf Svensson tar emot på sitt kontor inne i en av Europaparlamentets enorma byggnader i Bryssel. Vår lilla grupp svenska ledarskribenter och redaktörer slår oss ner där det går och lyssnar en stund på mannen som vigt 50 år av sitt liv åt politiken och likt få andra varit så dominerande i sitt parti.

Svensson fyllde nyligen 75 och om ett par veckor lämnar han sitt sista politiska uppdrag, det som Europaparlamentariker för Kristdemokraterna sedan 2009.


Att gå till val på att allt är bra

Det är besvärande att regeringen och Moderaterna inte får bättre utdelning för sin stabila finanspolitik.


En kris som kan lösas

Skolan, jobben och vinster i välfärden i all ära. Men även bostadsbristen borde vara en stor valfråga och där finns dessutom konkreta reformer som över tid skulle lösa problemen, men som ingen vill prata om. Oppositionen har kritiserat ansvarig minister Stefan Attefall (KD) för att inte göra tillräckligt.


BLOGGAR

POLITIKERBLOGGAR


PRENUMERERA/LÄS E-TIDNINGEN
 
Läs mer i dagens NT!
 

Information och tjänster från mediehuset Norrköpings Tidningar
Idag serveras: