Gårdsförsäljning är bra - det borde KD också inse

Det finns många argument för att tillåta gårdsförsäljning av lokalt producerade alkoholprodukter. Därför är det tråkigt att Kristdemokraterna verkar göra allt för att stoppa en reform.

Norrköping2009-08-07 00:18
Detta är en ledare. NT:s ledarsida är moderat.
I dag finns ett hundratal mindre alkoholproducenter i Sverige. I Östergötland finns till exempel WesterVin i Wreta utanför Linköping och Runöl i Millingstorp utanför Ödeshög.Producenterna har dock svårt att få verksamheten att gå ihop. Eftersom upplagorna är små kvalar de bara in i Systembolagets beställningssortiment. Det kan ta flera veckor, via handpenning och leverans, innan kunden har varan. Att flertalet kunder väljer öl, vin, brännvin och whiskey från de stora alkoholkonglomeraten är således inte så konstigt. En lösning är att tillåta gårdsförsäljning av dessa lokalt framställda alkoholprodukter.Regeringens utredning för ny alkohollag blev klar i mars. Jordbruksminister Eskil Erlandsson (C) är en av dem som varit pådrivande för att få med frågan om gårdsförsäljning. Kristdemokraterna var så klart emot. Efter diskussion på partiledarnivå kom man dock fram till utredningsdirektivet att gårdsförsäljning ska tillåtas om det inte strider mot EU:s konkurrensregler.EU-kommissionär Neelie Kroes, ansvarig för konkurrensfrågor, fick i samband med detta frågan av den moderate EU-parlamentarikern Christofer Fjellner om det fanns några juridiska hinder för att tillåta gårdsförsäljning med bibehållet detaljhandelsmonopol. Svaret blev ett tydligt nej. Regeringen hade därmed egentligen redan fattat sitt beslut i frågan. Ändå kom utredningen fram till att gårdsförsäljning inte bör tillåtas. Nu med hänvisning till den restriktiva alkoholpolitiken. Sverige skulle således fortsätta vara det enda landet i EU som inte tillåter gårdsförsäljning. Att KD med sina band till nykterhetsrörelsen är negativa är på ett sätt inte konstigt. För dem som ser all alkoholkonsumtion som illa är givetvis en teoretisk ökning av tillgången på alkohol inte att föredra. Slutsatsen är dock förenklad.Om det är något Sverige behöver så är det just en mer sansad alkoholkultur, som mer liknar konnässörens än helgsuparens.Produkterna rör sig om nischade kvalitetsprodukter i den högre prisklassen, dessutom saluförda utanför tätorterna. Lingonvin för 250 kronor flaskan är rimligen inte vad våra ungdomar kommer försöka få tag i. Då är det betydligt lättare att ringa en langare som levererar billig insmugglad vodka på närmaste parkeringsplats.
I går torsdag uttalade sig
Jordbruksverket i frågan, som med hänvisning till de positiva effekterna för jordbruksnäringen och landsbygdsutvecklingen helt naturligt gillar idén, liksom LRF.Argumenten är även näringspolitiska. Upplevelse- och turistnäringen är på framväxt. Som tjänstesektor är den också arbetskraftsintensiv - den ger många jobb, inte minst bland unga. Dessutom handlar det om jobb som stannar kvar i Sverige. KD borde således sluta förbudsivra och se de många fördelarna i stället.
Läs mer om