Hur ofta har inte skoldebatten handlat om hur pojkar står i centrum och flickor hamnar på undantag? Hur pojkar "tar för sig" medan flickor är tysta. Vissa har tagit det som exempel på hur samhällets påstådda könsmaktsordning grundläggs redan i barndomen.
Fast nu håller det på att svänga. Rejält. I Lärarnas tidning presenteras statistik som påvisar att flickorna klarar sig mycket bättre. I jämförelse med resultaten i de nationella proven får flickor bättre slutbetyg och i många fall är det stora skillnader.
Visserligen finns det något som heter "lögn, förbannad lögn och statistik" men det vore dumt att bortse från uppenbara differenser. Ett givet intryck är att flickorna klarar sig bättre under lektionerna, eller åtminstone att lärarna är mer lyhörda för flickornas prestationer.
Betygskriterierna kommer säkert att åter bli föremål för debatt. Genom historien har pendeln svängt fram och åter. Från stor betoning på resultat i prov till annat arbete på lektionstid (inte nödvändigtvis prestationsinriktat) och åter mot mer kvantifierbara målsättningar.
Om flickorna tidigare framstått som nästan mobbade av systemet, framhävs nu i stället flickornas förmåga att i det närmaste manipulera lärarna till högre betyg. Förutom att de uppträder mer städat (vilket i sig inte är något betygskriterium) påstås de ha en överlägsen förmåga att läsa av lärarnas signaler. Andra förklaringar som presenteras är att kvinnor dominerar läraryrket (de skulle alltså medvetet eller omedvetet gynna det egna könet) samt att aktuell genuspedagogik går ut på att störiga pojkar ska "botas" från sitt beteende.
Av det senare skulle man kunna anta att det ligger något i den gamla frasen om att "boys will be boys", men över huvud taget kan man fråga sig hur välgrundade olika spekulationer är. I stället för att fråga sig vilken genuspedagogik som är den rätta är problemet kanske för mycket genuspedagogik över huvud taget! Det finns många faktorer som styr elevernas liv i skolan och fokuseringen på kön kan vara överdriven. Dessutom är det lätt att glömma bort vilka generaliseringar som ligger bakom hela diskussionen.
Som det går att läsa på nyhetsplats i dagens NT kritiserar Wolfgang Dietrich på Skolverket de förenklade analyserna i Lärarnas Tidning. Mycket som sägs på olika håll är hypotetiskt.
Detta innebär inte att uppgifterna i Lärarnas tidning bör ignoreras, däremot behöver debatten hyfsas. Över huvud taget behövs det moderation inom skolpolitiken. Det är möjligt att undervisningen till någon del skulle behöva bli mer könsanpassad men därifrån till separerad undervisning kan steget vara kort. Dit vill vi inte.