Nordkoreas beteende viktigt att ta på allvar

Vad händer i Nordkorea? Riskerar ett kärnvapenkrig att bryta ut under påskhelgen?

Norrköping2013-03-30 04:00
Detta är en ledare. NT:s ledarsida är moderat.

Att Nordkorea är ett underligt land är nog de allra flesta överens om. Och att de ”stora ledarna” som efterträder varandra kan framstå som aningen lustiga och lätt bisarra i sina framträdanden och uttalanden likaså. Trots det bör västvärlden inte ignorera hoten och provokationerna från Nordkorea.

Under de senaste veckorna har landets ledare, Kim Jong-Un, ökat provokationerna och sina hotfulla utspel mot den historiske ärkefienden Sydkorea såväl som USA. Läget är alltså mer spänt än tidigare och Nordkorea har brutit vapenstilleståndet med Sydkorea, samt sagt upp telefonförbindelserna mellan länderna. Det är alltså inte särskilt enkelt att få till ett fredligt samtal parterna emellan.

Landets evige president, Kim Jong-Un, har beordrat att landets strategiska robotar ska ställas i stridsberedskap, skriver Dagens Nyheter(29/3). Robotarna ska vara ställda så att de ska kunna attackera amerikanska militärbaser i Stilla havet, på USA:s fastland och i Sydkorea. Detta beslut var dock inte endast ett i mängden av alla oprovocerade beslut som Kim Jong-Un har fattat på senare tid, utan en reaktion mot att USA:s haft bombflygövningar över landet med ett så kallat B-2-plan, vilket är ett specialflygplan som inte syns på fiendens radar. Frågan är dock om inte liknande nordkoreanska provokationer hade kommit ändå.

Att Kim Jong-Un har det svårt på hemmaplan är ingen nyhet. Så har det varit länge och med den isolationistiska politiken följer stora konsekvenser.

De ekonomiska problemen är som alltid högst påtagliga och ledaren måste hålla såväl sina medborgare som höga militärer någorlunda tillfredsställda – och vad passar då inte bättre än att rikta fokus mot en gemensam fiende?

Oavsett vilka skäl som ligger bakom den aggressiva politiken är det värt att vara på sin vakt. Niklas Swanström, som är Sydostasienexpert och chef för oberoende Institutet för säkerhets- och utvecklingspolitik, anser att situationen är ”oerhört allvarlig”.

Han tror att det kommer dröja innan situationen är löst, men menar samtidigt att situationen är långt ifrån ett krig.

Samma uppfattning har Yong-Hyun, som är Nordkoreaexpert vid universitetet i Dongguk, Sydkorea. Han menar att allt för stort fokus inte ska fästas på Kim Jong-Uns retorik, utan det är i stället viktigt att inse att provokationerna är ett svar på USA:s B-2-plan och de sanktioner som gjordes mot landet efter dess kärnvapentest för en dryg månad sedan.

I skrivande stund känns, de höga rösterna till trots, ett krig långt borta. Det är dock viktigt att komma ihåg att impulshandlingar och snedsteg snabbt kan förvärra situationen.

Och med tanke på den amerikanske försvarsministern Chuck Hagels uttalanden vore det bäst för alla om Nordkorea inte gör några militära snedsteg. För USA har, enligt honom, inte för avsikt att backa.

Läs mer om