Upprustning ingen vill kännas vid?

Norrköping2013-07-11 04:30
Detta är en ledare. NT:s ledarsida är moderat.

Försvarspolitiken har – överraskande eller inte, men definitivt berättigat – seglat upp som en viktig fråga inför riksdagsvalet nästa år. Så klart uppmärksammades den också i Almedalen. Riksdagsledamoten Mats Johansson (M) gjorde sitt till genom att kritisera sitt eget partis agerande i frågan.

I boken ”Kalla kriget 2.0 Ryssland rustar” konstaterar Johansson att Moskva inlett en kraftig upprustning, men också att Kreml har aggressiva utrikespolitiska ambitioner. Det får ofrånkomligen konsekvenser för det numera ganska nedrustade Sverige.

Inte minst gäller det för Gotland, där (knappt) en hemvärnsbataljon ska skydda hela ön. Jo, det finns ett stridsvagnskompani i malpåse också … Egentligt luftvärn saknas däremot till exempel helt.

Sommarsolen lyser över Visby när jag träffar Johansson under Almedalsveckan. Han är nöjd över uppmärksamheten för egen del, men inte med försvarets tillstånd. ”Frågan är inte om, utan hur vi kommer att dras in” säger han apropå risken för rysk aggression mot våra baltiska grannländer. ”Och vår solidaritetsförklaring gentemot grannarna, vilken betydelse kommer vår nedrustning att få för den?”

Till skillnad från andra försvarskritiker ställer sig Johansson i huvudsak ändå bakom den politiska utvecklingen, till exempel värnpliktens avveckling. Men han anser att verksamheten är underfinansierad (”det är uppenbart”!). Dessutom håller Moderaterna som parti på att tappa en gammal paradfråga. ”Jag tycker det är ett problem att Sverigedemokraterna försöker profilera sig på Moderaternas bekostnad” konstaterar han med dämpad röst. SD:s försvarspolitik lämnar dock mycket i övrigt att önska. Fast det gäller i varierande utsträckning de andra partierna också. ”Sanningen om sossarna är att de länge låg lägre” säger Johansson apropå socialdemokratisk kritik mot regeringen i försvarsfrågan. Och hur mycket mer pengar vill till exempel Folkpartiet ge försvaret? undrar han retoriskt.

Den ryska upprustningen är hur som helst inte någon fantombild. Den vidimeras på många håll och senast i Almedalen av överbefälhavaren Sverker Göranson, som jag också fick förmånen att träffa. Nya effektiva brigader, nya stridsflygplan och ny materiel – ja till och med nya kärnvapen. Göranson bekräftar en ambitiös, kraftig och snabb upprustning. ”2020 ska 70 procent av materielen i hela den ryska försvarsmakten vara utbytt eller moderniserad.”

Men, tillägger Göranson diplomatiskt, han gör inga politiska bedömningar. Han beskriver bara den rent militära förmågan. Bedömningen av den eventuella hotbilden överlåter han till de politiska makthavarna.

En sådan makthavare som partikamraterna bör lyssna på är definitivt Mats Johansson.

Läs mer om