I går utsåg regeringen en ny branschsamordnare som ska se över hur en övergång från FM-sändningar till digital markradio ska gå till. Men frågan är varför regeringen satsar så stort på digital radio, så kallad DAB-radio, över huvud taget.
Problemet med de traditionella FM-sändningarna är att de begränsar antalet aktörer på marknaden, eftersom det helt enkelt blir för fullt i etern. Med en annorlunda distributionsform skulle kostnaderna bli lägre, samtidigt som fler aktörer skulle kunna konkurrera. Så långt allting gott. Men att digitalradio skulle vara en bra lösning på problemet är det få förutom regeringen som tycker.
DAB-radio lanserades första gången 1995. Fördelarna med den digitala radion var bland en bättre ljudkvalitet, samt möjligheten att skicka små meddelanden till radions display, bland annat korta nyhetstelegram. Det behöver väl inte påpekas att det här var innan internets genombrott.
Då tog utvecklingen aldrig fart och 2004 lade dåvarande kulturminister Leif Pagrotsky (S) ner satsningen på digitalradio. Den borde inte väckas på nytt. Medierna i P1 tog tidigare i sommar (1/7) upp frågan. Då intervjuades Marcus Jerräng, nyhetschef på tidningen Computer Sweden. Han ställde sig totalt oförstående till satsningen på digital radio: ”Inget andas så lite framtid som DAB-radio, det känns som ett otroligt gammalt, förlegat koncept som nu ska baxas igenom av någon outgrundlig anledning”. ¨
Det är en inte allt för vågad gissning att den hårda skillnad som länge gjorts på datorer, tv, och radioapparater är på väg att lösas upp. Över 70 procent av svenskarna har en smartphone i fickan och siffran ökar. I dag pågår en stark tillväxt av radioprogram som endast sänds på nätet, så kallade podcasts. Att den dominerande lyssningsformen i framtiden kommer vara live via kanalradio är långt ifrån självklart.
När man tittar på den norska övergången till digitala sändningar syns det tydligt att det är i huvudsak äldre som köper DAB-radio och i nuvarande takt kommer inte försäljningen räcka när FM-nätet släcks. Den yngre generationen struntar helt enkelt i digitalradio och lyssnar via internet eller appar i telefonen.
I fall de pengarna som nu plöjs ned i digitalradiosatsningar i stället skulle användas för en övergång till ordentliga sändningar via internet skulle den övergången förenklas. Givetvis ska inte mattan dras undan för de som ännu inte är internetanvändare, eller springer omkring med allt i mobilen. Men trenden är tydlig.
Cilla Benkö, Sveriges Radios VD, säger att användaren måste känna att de ”få mer i sin apparat”. Ja, det är ju precis vad man får via smarta telefoner. Varför någon skulle trycka in en extra radio hemma när de redan har en i fickan är svårt att begripa. Privata aktörer har redan underlättat distributionen av radioprogram via olika nedladdningstjänster. En bättre idé än att tvinga fram en redan förlegad infrastruktur vore att behålla FM-banden, men satsa på en stark utveckling av radiotjänster på internet.