Dimmor kring försvarsförmågan

Norrköping2013-10-12 04:27
Detta är en ledare. NT:s ledarsida är moderat.

Sveriges försvar kommer att vara så svagt att det inte klarar av att stå emot ett begränsat väpnat angrepp.

Det är den viktigaste slutsatsen man kan dra efter att ha läst ”Perspektivstudie 2013” som Försvarsmakten nyligen lagt fram. Försvarsmakten genomför återkommande studier av detta slag för att sammanfatta den militärstrategiska utvecklingen. Vad händer i världen och vårt närområde? Vad händer med den tekniska utvecklingen?

I årets studie har man ställt frågan: Om försvaret ska ha samma budget som nu, och genomföra den försvarsreform som riksdagen beslutade om 2009, vilken förmåga kommer försvaret att ha?

Svaret finns på sidan 46 i rapporten. Svaret är: Ingen.

Nu överdriver jag lite. Självklart kommer det att finnas en försvarsförmåga. Mindre kränkningar kommer försvarsmakten att kunna hantera. Men den kommer inte att kunna hantera det som rapporten kallar ett ”begränsat väpnat angrepp”. Ett begränsat angrepp innebär att en fiende slår ut kritisk infrastruktur (flygplatser, elförsörjning, hamnar), eller ”lånar” en bit territorium, t.ex. Gotland, under en kortare tid för att klara av en annan större militär operation, exempelvis i Baltikum.

Försvarsmakten har under mer än ett års tid fört fram detta budskap, och gör så nu igen. De pengar som har anslagits räcker inte för vad försvarsmakten förväntas kunna göra. Att klara av ett begränsat angrepp är ett slags minsta anständiga nivå. Om man inte klarar av ens detta utgör man som land en säkerhetsrisk för sina grannar. Man är så svag att andra måste lägga om hela sin planering utifrån risken att Sverige inte klarar av att göra någonting.

Men ska vi ta Försvarsmaktens ord för givna? Regeringen gör uppenbarligen inte det, och det ledande oppositionspartiet, Socialdemokraterna, vill inte heller anslå mer pengar till försvaret. Visst, det finns extra pengar till försvaret i höstens budgetproposition, men det rör sig om 350 miljoner per år istället för den miljard per år ÖB har vädjat om.

För lekmannen är det omöjligt att se vad oenigheten mellan Försvarsmakten och regeringen beror på. Inga begripliga siffror har presenterats av endera sidan. Man tvingas lita antingen på ÖB eller Anders Borg.

Något är seriöst fel i skötseln av ett politikområde när det blir på detta vis. Vi har en myndighet som gång på gång lägger fram rapporter där man säger att pengarna inte räcker, och gång på gång avvisas rapporterna av regeringen, samtidigt som väljarna inte har insyn i vad det hela handlar om.

Det drar ihop sig till valrörelse och inget parti har försvarspolitiken som profilfråga. Vi får därför räkna med att dimmorna omkring försvarsekonomin inte kommer att skingras. Bara ordet ”försvarsekonomi” kan få vem som helst att somna.

Men i slutändan är det inte ekonomi det handlar om utan vilken roll Sverige ska spela för att upprätthålla freden omkring Östersjön. Just nu vet inte vi om vi lägger rätt mängd pengar på försvaret eller inte. Därmed kan vi inte säga att vi vet vad försvaret klarar av. Det är ett underbetyg.

Stefan Olsson

Läs mer om