Lagom Ă€r bĂ€st – ocksĂ„ i Bryssel

Sverige kan inte, varken ekonomiskt eller politiskt, kosta pÄ sig att förhandlingarna om budget och coronastöd havererar.

Det som Àr bra för Europa Àr bra för Sverige.

Det som Àr bra för Europa Àr bra för Sverige.

Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

Ledarkrönika2020-07-17 05:40
Det hĂ€r Ă€r en krönika. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

SĂ€llan har insatserna varit högre, nĂ€r EU:s medlemslĂ€nder i dag och i morgon möts i Bryssel för att försöka komma överens om lĂ„ngtidsbudget och framför allt den stora Ă„terhĂ€mtningsfond som EU-kommissionen föreslagit, efter ett gemensamt franskt-tyskt initiativ. Fyra stater hĂ„ller emot. Under den hollĂ€ndske premiĂ€rministern Mark Ruttes informella ledning, vĂ€grar just NederlĂ€nderna men ocksĂ„ Danmark, Sverige och Österrike att gĂ„ med pĂ„ den föreslagna fonden.

Nu motsÀtter sig visserligen de fyras gÀng inte fonden i sig, bara formerna för densamma. Sveriges förslag Àr att fondens resurser i första hand och helst helt och hÄllet ska fördelas genom lÄn och inte bidrag, samt att det ska stÀllas hÄrda krav pÄ de lÀnder som ska fÄ tillgÄng till dessa lÄn.

Det Ă€r bra att nĂ„gon företrĂ€der en sparsam linje ocksĂ„ under besvĂ€rliga tider. Bara för att Tysklands förbundskansler Angela Merkel plötsligen bestĂ€mt för att byta fot – och tillsammans med Frankrikes president Emmanuel Macron föreslĂ„ en mer expansiv politik – innebĂ€r det inte att alla andra medlemsstater mĂ„ste följa patrull.

Med detta sagt finns det ÀndÄ goda skÀl att varna för en allt kompromisslös hÄllning, som riskerar att isolera oss och skada inte bara Europa, utan ocksÄ Sverige. VÄra öden Àr för övrigt gemensamma. Det som Àr bra för Europa Àr bra för Sverige och om det gÄr dÄligt för EU riskerar det att ocksÄ drabba oss.

Att det finns en reell oro för att vi riskerar att mĂ„la in oss i ett hörn pĂ„visas av hur företrĂ€dare för industri och fackförbund – frĂ„n SEB:s ordförande Marcus Wallenberg och AB Volvos vd Martin Lundstedt till IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson och Unionens förbundsordförande Martin Linder – redan 16 juni pĂ„ DN Debatt uppmanade regeringen att snarast godta EU:s Ă„terhĂ€mtningsfond. Allt Ă€r mĂ„hĂ€nda inte perfekt i alla sina detaljer, men det mesta gott nog och framför allt nödvĂ€ndigt för Europas ekonomiska Ă„terhĂ€mtning. NĂ„got som naturligtvis Ă€r av enorm betydelse för Sverige, ty hela 60 procent av vĂ„r export gĂ„r till andra EU-lĂ€nder.

Statsminister Stefan Löfven har utomordentligt god anledning att lyssna pÄ dessa vÀdjanden frÄn industri och fackföreningar. Men det finns ocksÄ goda politiska skÀl att just nu inta en mer kompromissvillig hÄllning.

I detta lĂ€ge har signalerna sĂ€kerligen uppmĂ€rksammats i Berlin, men samtidigt kommer förstĂ„s Tyskland att vara vĂ„r tyngsta allierade inom EU under överskĂ„dlig, i synnerhet efter brexit. FrĂ„gan Ă€r inte bara ekonomisk, utan i sin förlĂ€ngning ocksĂ„ sĂ€kerhetspolitisk med ett allt aggressivare nyimperialistiskt Ryssland pĂ„ andra sidan Östersjön, jĂ€msides med ett osĂ€kert amerikanskt engagemang sĂ„ lĂ€nge Donald Trump sitter som president i Vita huset. Vi fĂ„r inte glömma att dessa storpolitiska utmaningar knappast ens noteras i Amsterdam eller Wien.

Gentemot Danmark finns det naturligtvis alltid anledning att frÀmja ett sÄ nÀra samarbete som möjligt, men i sammanhanget bör vi komma ihÄg att Finland redan intar en vÀlvilligare attityd till ÄterhÀmtningsfonden. För Sverige finns det goda skÀl att verka för nordisk sammanhÄllning.

Vi aldrig sjunka ner i smĂ„statens navelskĂ„deri, vilket givet den nĂ„got inskrĂ€nkta inrikesdebatten i Sverige lĂ€tt kan bli fallet. VĂ„r röst bör vĂ€ga tungt i Bryssel, varför Löfven inte bör nöja sig med nĂ„gon andrarangsroll bakom Ruttes kavaj, utan frimodigt – och bestĂ€mt – pĂ„ egen hand förhandla med sĂ„vĂ€l EU-kommissionens företrĂ€dare som Merkel och Macron. Vissa hĂ€vdar ju att statsministern egentligen Ă€r en mĂ€starförhandlare! Nu har han chansen att bevisa det.