Motor & Trafik
Bild: Joakim Ståhl/Scanpix
Dags att ställa på bilen igen? Nytt för i år är att Vägverket tar ut en avgift.
Laddar...

Dags att ställa på bilen?

Har du haft bilen avställd under vinterhalvåret? Då är det kanske dags att ställa på den igen. Nytt för i år är att Vägverket tar ut en avgift.

För att du ska kunna köra bilen måste den vara påställd. Det innebär att du som ägare måste ha en trafikförsäkring och betala fordonsskatt för bilen. Du kan börja använda bilen direkt från påställningsdatumet, men tänk på att du måste ha ett bevis om påställning med dig när du kör. Beviset får du från Vägverket, antingen via fax, e-post eller brev. Du kan inte begära påställning från ett datum bakåt i tiden, utan påställningen gäller från och med den dag Vägverket registrerar din anmälan. I normalfallet är det den dag som anmälan kommer in eller det datum framåt i tiden som du angett i din anmälan.

Ny avgift
Från och med 1 januari i år är påställningar avgiftsbelagda. Avgiften är 50 kronor och tas ut samtidigt som fordonsskatten. Någon avgift tas inte ut för bilar som ställs på för första gången. Du kan ställa på din bil på tre olika sätt - via internet, via Vägverkets servicetelefon eller skriftligen på ditt registreringsbevis.

Trafikförsäkring behövs
För att du ska kunna ställa på bilen måste det finnas en trafikförsäkring i vägtrafikregistret. Om bilen varit påställd tidigare har Vägverket i normalfallet redan en uppgift om en vilande försäkring. I så fall aktiveras den och Vägverket meddelar ditt försäkringsbolag när bilen ställs på. Har du ingen trafikförsäkring måste du kontakta ditt försäkringsbolag och teckna en försäkring innan du anmäler att du vill ställa på bilen.

Glöm inte att betala skatten
I samband med att du ställer på bilen måste du betala fordonsskatt. Skatten måste vara betald senast tre veckor från den dag du ställde på bilen. I vissa fall får du inte använda bilen trots att den ställts på. Det gäller om bilen har körförbud på grund av utebliven kontrollbesiktning eller användningsförbud på grund av obetald fordonsskatt.  

Victoria Rydergård Nyhetsbyrån NA Media

Dela och kommentera

sdds

  • Publicerad
  • 2008-05-07 14:07

Hästar på rymmen i Skellefteå

Skellefteå Ett stort antal hästar lyckades rymma från en ridskola i Skellefteå, vilket ledde till stor hästjakt mitt i centrum under natten mot onsdagen.


Hästar på rymmen i Skellefteå

Skellefteå Ett stort antal hästar har rymt från en ridskola i Skellefteå. "Det är ett 30-tal hästar som är lösa, som vi håller på och jagar fram och tillbaka inne i staden", säger Simon Wormö vid polisen i Västerbotten.(TT)


Sköts ihjäl i våldsam Rio-protest

Rio de Janeiro En 30-årig man sköts till döds under våldsamma protester i Rio de Janeiros turistcentrum Copacabana och Ipanema på tisdagen.

Han hade träffats av skott i huvudet och var död när han kom till sjukhuset.


Våldsamma protester i Rio

Rio de Janeiro Våldsamma protester bröt ut i Rio de Janeiros turistcentrum Copacabana och Ipanema på tisdagen, mindre än två månader innan avspark för fotbolls-VM i Brasilien. Oroligheterna startade sedan en dansare misshandlats till döds.(TT)


Sjukdom dödar hästkastanjer

Malmö Många hästkastanjer i Skånes alléer är angripna av en bakteriesjukdom. De får rostbruna fläckar, som utvecklas till dödliga sår. "Ett stort problem", säger Anna Wadensjö, miljöutredare på Trafikverket, till Skånskan.(TT)


Obevakad korsning inte mest riskabel

Stockholm Varje år omkommer och skadas ett flertal personer i olyckor vid järnvägsövergångar. I år har två dödsolyckor inträffat, båda på övergångar utan bommar. Men flest olyckor sker vid plankorsningar med helbommar.(TT)


Fallskärmshoppare kvar på sjukhus

Helsingfors Skadorna för de tre som överlevde flygolyckan i Jämijärvi i Finland på påskdagen är lindriga. De är kvar på sjukhus för observation.

Åtta människor miste livet när det mindre flygplanet med erfarna fallskärmshoppare ombord störtade på eftermiddagen. De överlevande hann hoppa ut med fallskärm.


Dna-märkning minskar kopparstölder

Göteborg Trafikverkets prov med dna-märkta kopparledningar ser ut att hejda stölderna. I ett av landets hårdast drabbade banområde, Olskroken i Göteborg, har bara ett stöldförsök skett sedan starten för ett år sedan.(TT)


Tre fälldes för bostadsinbrott

Norrköping De tre unga män som den 5 mars bröt sig in i en bostad i Vånga har fällts för bland annat grov stöld. En döms till fyra månaders fängelse, de båda andra till skyddstillsyn med särskild behandlingsplan.


Värsta olyckorna sker på fina vägar

Stockholm Fint påskväder och torra vägar - då ökar risken för olyckor, säger Trafikverket inför en av landets tyngsta trafikhelger.


En legendarisk speedwayprofil

Speedwayprofilen Åke ”Lavarn” Andersson, Hallstavik, avled den 23 mars efter en tids sjukdom i en ålder av 85 år. Han gjorde stora ideella insatser i motorklubben MK Orion och speedwayklubben Rospiggarna.


Fick sitt staket förstört av en okänd bilist

Gusum – Man blir ju självklart ledsen, när ingen vill ta ansvar för det som blivit förstört, säger Gunnar Schultz i Gusum.Polisen uppmanar PTS att agera

Stockholm Rikspolisstyrelsen (RPS) vill få Post- och telestyrelsen (PTS) att agera mot operatörer som inte längre datalagrar.

Frågan är om svensk lag gäller eller EU-domstolens ord.


Polisen uppmanar PTS att agera

Stockholm Rikspolisstyrelsen trycker på för att få Post- och telestyrelsen (PTS) att ändra sitt beslut att inte agera mot teleoperatörer som väljer att inte längre datalagra. Operatörerna hänvisar till ett beslut i EU-domstolen.(TT)Legendarisk speedwayprofil

Speedwayprofilen Åke ”Lavarn” Andersson, Hallstavik, avled den 23 mars efter en tids sjukdom i en ålder av 85 år. Han gjorde stora ideella insatser i motorklubben MK Orion och speedwayklubben Rospiggarna.


Stressa inte fram i påsktrafiken

Göteborg Stressa inte på vägarna. Skärtorsdagen och annandag påsk tillhör nämligen årets trafiktätaste dagar. För dem som ska till skidbacken är påsken lite speciell i år. I dag träder nämligen dubbdäcksförbudet i kraft.(TT)


Immiga rutor ledde till krock

Norrköping 81-åringen körde med immiga rutor in i en parkerad bil. Han har nu åtalats för vårdslöshet i trafik.


Inga uppgifter från Tele2 till polis

Kalmar I måndags slutade teleoperatören Tele2 att lämna ut uppgifter om sina kunders trafik till polisen. Enligt bolaget är det en konsekvens av EU-domstolens ogiltigförklarande av datalagringsdirektivet.(TT)


Rutan immade igen ? 81-åring kan dömas

Norrköping 81-åringen körde med immiga rutor in i en parkerad bil efter en vinglig färd med sin bil. Nu åtalas han.


Tuwas vd: "Vi har inte gjort några fel"

Norrköping Inga fel. Inte ett enda. Det är Tuwa Specialtransports inställning till de anklagelser som ställts mot bolaget.


Totalstopp på E4 efter trafikolycka

Jönåker En lastbilsförare fördes till sjukhus efter olyckan på E4 i höjd med Jönåker på måndagskvällen.


Sex skadade i nattlig frontalkrock

Jönköping Två bilar frontalkrockade i stadsdelen Bymarken i Jönköping vid 02-tiden natten till måndagen. Sex personer, tre kvinnor och tre män, skadades och fördes till sjukhus i Jönköping, Värnamo och Eksjö.(TT)


Livshotande skador i frontalkrock

Jönköping En frontalkrock mellan två bilar inträffade i stadsdelen Bymarken i Jönköping natten till måndagen. Enligt landstinget i Jönköpings län fördes en kvinna till sjukhus med livshotande skador.(TT)


Livshotande skador i frontalkrock

Jönköping En frontalkrock mellan två bilar inträffade i stadsdelen Bymarken i Jönköping i natt. Enligt landstinget fördes en kvinna till sjukhus med livshotande skador. Ytterligare två kvinnor och två män är svårt skadade.(TT)


Sex skadade i frontalkrock

Jönköping En frontalkrock mellan två bilar inträffade i natt i stadsdelen Bymarken i Jönköping. Sex personer fördes till sjukhus - två med allvarliga skador. Ett av olycksoffren fick klippas loss ur bilen, enligt polisen.(TT)Barn skadade efter krock utan bälte

Hörby Sju personer, varav fyra barn, fick föras till sjukhus efter en trafikolycka strax innan lunchtid i dag på en mindre väg norr om skånska Hörby. Läget för både barn och vuxna är stabilt och ej livshotande.(TT)


Mrf
Mrf

Volvo V70, -1119440 mil, 144 900 kr

Volvo S80, -0713788 mil, 109 000 kr
BLOGGAR

POLITIKERBLOGGAR


PRENUMERERA/LÄS E-TIDNINGEN
 
Läs mer i dagens NT!
 


Torsdag 24 april 2014
Senaste Nytt
04:50  Oslo
Rapport: Ekomat inte hälsosammare
04:21  New York
Säkerhetsrådet måste agera i Syrien
04:06  Stockholm
Vill ha kryssningsrobotar på Jas
03:29  Lindesberg
Hetta i sängen orsakade villabrand
03:08  Tokyo
Små rörelser på Tokyobörsen
02:15  New York
FN-sanktioner mot Bozizé blockeras
01:50  Lissabon
Tre studenter dog när vägg rasade
01:49  Stockholm
Högerextremt utbrytarparti läggs ned
01:42  Melbourne
Föremål troligen inte från MH370
01:30  Malmö
Lärarstudenter missar legitimation
01:30  Berg
Kommun i nytt upphandlingsbrott
01:30  Växjö
Gubbligamedlem fick nej av JK
01:30  Karlstad
Konsumentverket granskar telebolag
01:12  Washington
Moody's sänker Kubas kreditbetyg
01:00  Stockholm
Tungt för skogsfastigheter
00:28  London
Kungahuset i sorg efter Shands död
00:08  London
Ryskt flyg fick britter att rycka ut
00:00  Göteborg
Flera skogsbränder i Göteborg
23/4  Helsingborg
Brand i djurpark i Helsingborg
23/4  Stockholm
Vinsten rusar för Facebook
23/4  Stockholm
Vinsten rusar för Facebook
23/4  Nairobi
Dödlig bilbomb i Kenya
23/4  San Francisco
Iphone-sug gav lyft för Apple
23/4  San Francisco
Iphone-sug gav lyft för Apple
23/4  Stockholm
PSG nosar på ligatiteln
23/4  Stockholm
Real vann första ronden
23/4  Norrköping
Flytten kan kosta Eon 250 miljoner
23/4  Östersund
Trygga 6-1 för Tre Kronor mot Norge
23/4  New York
Nedåt på USA-börserna
23/4  Norrköping
Ärkebiskopen: "Hämnd leder ingen vart"
23/4  Kansas
Manning numera officiellt Chelsea
23/4  Norrköping
Föll nedför trappa efter misshandel
23/4  Norrköping
Fick lut i ögat på bruket
23/4  Valdemarsvik
Fick inbrott under fisketur
23/4  Stockholm
Också Läck tackar nej till VM
23/4  Stockholm
"Barnläkaren" kan stämma staten
23/4  Skövde
Grubbström går till Skövde
23/4  Stockholm
Klart i tre raka för Lugi
23/4  Kinshasa
Förödande tågolycka i Kongo-Kinshasa
23/4  Stockholm
Rosengård tuffar på - inte Tyresö
23/4  Stockholm
Palestinskt avtal möts med skepsis
23/4  Stockholm
TV4 lägger ned lokalsändningarna
23/4  Stockholm
Fler nobbar VW:s Scania-bud
23/4  Norrköping
Utmärglad katt medförde åtal
23/4  Norrköping
Man hade hund trots förbud
23/4  Norrköping
Mäklare granskas efter NT:s avslöjande
23/4  Stockholm
Tv-tumult i speedway
23/4  Stockholm
Vd för skamfilad skogsjätte avgår
23/4  Stockholm
Hurskainen ut direkt
23/4  Ankara
Turkiet beklagar armeniskt massmord
23/4  Norrköping
Man hade 15 000 barnporrbilder i sin dator
23/4  Finspång
OS-deltagare föreläste i Finspång
23/4  Norrköping
Marsch med barnvagnar för mödravården
23/4  Stockholm
Tufft lopp för Emma Johansson
23/4  Washington
Ukrainska styrkor "befriar" stad
23/4  Karlstad
Ville slippa matteprov - spred gas
23/4  Stockholm
Öqvist byter Sundsvall mot LF Basket
23/4  Göteborg
Avloppsvatten rann ut i hamnen
23/4  Katrineholm
Misstänkt våldtäkt på äldre kvinna
23/4  Karlskoga
Varsel vid Boforsfabrik i Karlskoga
23/4  Stockholm
Separatist: Gripen journalist "gäst"
23/4  Stockholm
Poniatowska tog emot Cervantespriset
23/4  London
Plant: Led Zeppelin återförenas inte
23/4  Norrköping
Män började slåss vid Filmstaden
23/4  Söderköping
Släpkärra med bensindunkar hamnade i ån
23/4  Malmö
Mattillgång avgör om älgen överlever
23/4  Stockholm
Ericsson tyngde Stockholmsbörsen
23/4  Norrköping
Vittnen såg man sparka sin hund
23/4  Norrköping
Norrköpingbor åtalas för människosmuggling
23/4  New York
Lupita Nyong'o vackrast i världen
SENASTE BLOGGINLÄGG
23/4  Ur Classes Synvinkel
Resurserna borde finnas!
23/4  Ur Classes Synvinkel
Ett verkligt i-landsproblem
23/4  Naprapat Hast
"Gamnacke" av rökning?
23/4  Lotta Källströms blogg
Klädd som på 70-talet
23/4  Evenemangsbloggen
I morgon dundrar det in!!! :-)
23/4  CG:s speedway
Så här slutar säsongen - enligt mig
23/4  Mathias Sundin (FP)
Nej till bygge av Ostlänken!
23/4  Bakom kulisserna
Sommar i Norrtälje
23/4  Film- & tv-bloggen
Bytt är bytt!
23/4  Film- & tv-bloggen
Krönika
Information och tjänster från mediehuset Norrköpings Tidningar