Motor & Trafik

BILTEST - NISSAN QASHQAI

STOCKHOLM 20100512
Nissan Qashqai.
Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX / Kod 10090
Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX
Laddar...

Qashqais vinnande koncept

Stockholm

Nissan Qashqai generation två är här. Den första blev omåttligt populär när den kom 2007 så därför har det bara duttats lite här och där för att inte ändra för mycket i det vinnande konceptet.

Och visst, ännu lite bättre har det faktiskt blivit. Fortsatt succé är att vänta.
Det går mycket bra för Nissans Qashqai, som finns både som fem- och sjusitsig och kan väljas med enbart framhjulsdrift eller som fyrhjulsdriven. Sedan den lanserades för drygt tre år sedan har nästan 7 000 bilar sålts bara i Sverige.
- De går åt så fort de kommer. Vi säljer alla vi får, berättar Jenny Spetz Wojarski, företagets informationschef i Sverige.
Mest gillar vi den femsitsiga bilen med framhjulsdrift, fördelningen är ungefär 60/40 i båda fallen.
Populariteten är förståelig, det är väldigt lätt att tycka om Qashqai. Den är praktisk, har hög och bra sittposition, rätt kul motorer, är lätt och skön att köra och det är gott om plats för hela familjen.

Qashqai har den där typiska crossover/terrängbilslooken, korta överhäng och lite kaxig och robust attityd. Uppdateringarna handlar mest om lite kosmetiska förändringar i utseendet, som ny design i fronten och nya baklyktor.
Motorhuven är också ny och av någon outgrundlig anledning tyckte Nissans designer att den skulle tuffas till. Med hornliknande utbuktningar!
För den som har lite livlig fantasi kan det, från förarposition, synas som att ta sig en tur på Katlas rygg.
Nåja, inredningen kan jag inte klaga på, instrumenten sitter där de ska, stolarna är sköna och det är gott om plats för både prylar och folk.
Jo, förresten, jag skulle vilja byta plats på några av knapparna på ratten. Jag vill ha volymknappen högre upp, där kanalväljaren nu sitter. De blir då lättare att nå utan att slita blicken från trafiken.
En klar förbättring, jämfört med gamla Qashqai, är isoleringen mot ljud och vibrationer. Nytt isoleringsmaterial i motorrummet och byte av tätningsmassa runt vindrutan har gjort att man färdas tyst och bekvämt.

Fem olika motorer finns att välja mellan, två bensin och tre diesel. En till är på gång - en Pure Drive-version där CO2-utsläppen minskats från 137 till 129 gram per kilometer.
Den jag kör har en 2-liters bensinmotor med 140 hästkrafter kopplad till en steglös automatlåda, CVT, och fyrhjulsdrift. Startpriset för den är 230 500 kronor.
Tycker man att det räcker med framhjulsdrift startar priset på 211 500 kronor.
Vad väljer man då? Drivning fram eller på alla fyra hjul?
Ja, det beror väl på hur man tänkt använda den. Någon terrängbil blir den ju aldrig, men bor du backigt, slirigt och lite oländigt - ta fyrhjulsdrift. Bor du i stan - då räcker det med framhjulsdrift.

 

Ulla Hasselgren/TT Spektra

Dela och kommentera

sdds

  • Publicerad
  • 2010-10-21 11:25
  • Senast ändrad
  • 2011-01-01 14:59

Värsta olyckorna sker på fina vägar

Stockholm Fint påskväder och torra vägar - då ökar risken för olyckor, säger Trafikverket inför en av landets tyngsta trafikhelger.


En legendarisk speedwayprofil

Speedwayprofilen Åke ”Lavarn” Andersson, Hallstavik, avled den 23 mars efter en tids sjukdom i en ålder av 85 år. Han gjorde stora ideella insatser i motorklubben MK Orion och speedwayklubben Rospiggarna.


Fick sitt staket förstört av en okänd bilist

Gusum – Man blir ju självklart ledsen, när ingen vill ta ansvar för det som blivit förstört, säger Gunnar Schultz i Gusum.Polisen uppmanar PTS att agera

Stockholm Rikspolisstyrelsen (RPS) vill få Post- och telestyrelsen (PTS) att agera mot operatörer som inte längre datalagrar.

Frågan är om svensk lag gäller eller EU-domstolens ord.


Polisen uppmanar PTS att agera

Stockholm Rikspolisstyrelsen trycker på för att få Post- och telestyrelsen (PTS) att ändra sitt beslut att inte agera mot teleoperatörer som väljer att inte längre datalagra. Operatörerna hänvisar till ett beslut i EU-domstolen.(TT)Legendarisk speedwayprofil

Speedwayprofilen Åke ”Lavarn” Andersson, Hallstavik, avled den 23 mars efter en tids sjukdom i en ålder av 85 år. Han gjorde stora ideella insatser i motorklubben MK Orion och speedwayklubben Rospiggarna.


Stressa inte fram i påsktrafiken

Göteborg Stressa inte på vägarna. Skärtorsdagen och annandag påsk tillhör nämligen årets trafiktätaste dagar. För dem som ska till skidbacken är påsken lite speciell i år. I dag träder nämligen dubbdäcksförbudet i kraft.(TT)


Immiga rutor ledde till krock

Norrköping 81-åringen körde med immiga rutor in i en parkerad bil. Han har nu åtalats för vårdslöshet i trafik.


Inga uppgifter från Tele2 till polis

Kalmar I måndags slutade teleoperatören Tele2 att lämna ut uppgifter om sina kunders trafik till polisen. Enligt bolaget är det en konsekvens av EU-domstolens ogiltigförklarande av datalagringsdirektivet.(TT)


Rutan immade igen ? 81-åring kan dömas

Norrköping 81-åringen körde med immiga rutor in i en parkerad bil efter en vinglig färd med sin bil. Nu åtalas han.


Tuwas vd: "Vi har inte gjort några fel"

Norrköping Inga fel. Inte ett enda. Det är Tuwa Specialtransports inställning till de anklagelser som ställts mot bolaget.


Sex skadade i nattlig frontalkrock

Jönköping Två bilar frontalkrockade i stadsdelen Bymarken i Jönköping vid 02-tiden natten till måndagen. Sex personer, tre kvinnor och tre män, skadades och fördes till sjukhus i Jönköping, Värnamo och Eksjö.(TT)


Livshotande skador i frontalkrock

Jönköping En frontalkrock mellan två bilar inträffade i stadsdelen Bymarken i Jönköping natten till måndagen. Enligt landstinget i Jönköpings län fördes en kvinna till sjukhus med livshotande skador.(TT)


Livshotande skador i frontalkrock

Jönköping En frontalkrock mellan två bilar inträffade i stadsdelen Bymarken i Jönköping i natt. Enligt landstinget fördes en kvinna till sjukhus med livshotande skador. Ytterligare två kvinnor och två män är svårt skadade.(TT)


Sex skadade i frontalkrock

Jönköping En frontalkrock mellan två bilar inträffade i natt i stadsdelen Bymarken i Jönköping. Sex personer fördes till sjukhus - två med allvarliga skador. Ett av olycksoffren fick klippas loss ur bilen, enligt polisen.(TT)Barn skadade efter krock utan bälte

Hörby Sju personer, varav fyra barn, fick föras till sjukhus efter en trafikolycka strax innan lunchtid i dag på en mindre väg norr om skånska Hörby. Läget för både barn och vuxna är stabilt och ej livshotande.(TT)Offentlig shopping för en biljon

Stockholm Det är ingen hemlighet att den offentliga sektorn är en enorm marknad. Men få vet kanske hur stor. Ett konsultföretag har nu räknat ut att marknaden är värd över 1 000 miljarder kronor.


Grekland testar marknaden

Aten Grekland bekräftar i dag, med stora delar av landets trafik lamslagen av en generalstrejk, att banker fått i uppdrag att arrangera ett femårigt grekiskt obligationslån - det första i sitt slag på fyra år.(TT)Rasrisk i Stora helvetet var välkänd

Åre I över 30 år har Trafikverket känt till att järnvägsbanken vid ravinen Stora helvetet, en sträcka på Mittbanan väster om Storlien, kunnat rasa. Men Åres politiker har inte informerats om problemet.(TT)


Viktig satsning för Norrköpings hamn

Norrköping  – Vi är jätteglada för att det projektet finns med.

Regeringen presenterat sin satsning på 522 miljarder på infrastruktur på tisdagen.Transportprojekt för miljarder

Stockholm Regeringen presenterar i dag samtliga investeringar för de närmaste tolv åren i den så kallade nationella transportplanen 2014-2025. Bland annat lägger regeringen 200 miljarder på nya järnvägar.


50 miljoner kronor mot flygbuller

Stockholm Trafikverket ska under tio år sätta av totalt 50 miljoner kronor till forskning som kan begränsa flygbuller över tätorter. Det är en del i ett förlikningsavtal mellan staten och bullerstörda fastighetsägare nära Arlanda.(TT)


Tyst och fel tid på stationer

Stockholm Under cirka två timmar i förmiddags förekom störningar i utropssystemen på ett antal tågstationer. Dessutom gick klockorna fel på vissa stationer. Strax före klockan 11 var problemen åtgärdade, uppger Trafikverket.(TT)


Mrf
Mrf

Volvo V70, -133884 mil, 237 900 kr

Ford Mondeo, -1011096 mil, 99 000 kr
BLOGGAR

POLITIKERBLOGGAR


PRENUMERERA/LÄS E-TIDNINGEN
 
Läs mer i dagens NT!
 


Måndag 21 april 2014
Senaste Nytt
06:25  Seoul
Hårda presidentord mot kaptenen
06:16  Söderköping
Tre vattenskotrar stals
06:13  Stockholm
Fler hundar offer för vildsvin
06:01  Kiruna
Gäster evakuerade på fjällhotell
05:41  Tokyo
Uppåt på Tokyobörsen
05:19  Stockholm
Misstänkt skottlossning i Edsberg
04:39  Mexico City
Migranter befriades i Mexiko
04:02  Riyadh
Uppgång av dödligt virus
03:51  Malmö
Kraftig brand i industribyggnad
03:49  Washington
Biden till Ukraina
03:25  Stockholm
SKL: Fler behövs i vården
03:06  Tokyo
Abe gästar inte krigssymbol
02:46  Tokyo
Stort handelsunderskott i Japan
01:58  Stockholm
Dramatisk ökning av hudcancer
01:30  Göteborg
Nytt hepatit C-läkemedel för dyrt
00:29  Kairo
Vänsterkandidat utmanar al-Sisi
20/4  Gibraltar
Brand stoppade internetspel
20/4  Motala
Fick besök av våldsam man
20/4  Stockholm
Philadelphia stoppade Manhattanspöke
20/4  Södertälje
Stort gängbråk i Södertälje
20/4  Södertälje
Man svårt skuren i Södertälje
20/4  Kuala Lumpur
Malaysia Airlines-plan fick nödlanda
20/4  Stockholm
Messi räddade Barcelona
20/4  Stockholm
Stängs av efter huvudtackling
20/4  Stockholm
Johnson årets SHL-rookie
20/4  Stockholm
Fallskärmshoppare omkom i flygkrasch
20/4  Stockholm
Benfica bröt Portos dominans
20/4  Malmö
Tre gripna för människorov i Malmö
20/4  Fotboll, Norrköping
Linus höll för utmaningen
20/4  Fotboll, Solna
Show av Telo mot AIK
20/4  Sula
Förmodade sopor var skatt
20/4  Solna
AIK snabbt nere på jorden igen
20/4  Stockholm
Rubin "Hurricane" Carter död
20/4  Hällevik
Häcken krossade Mjällby
20/4  Stockholm
Årets första mål för Degerfors
20/4  Stockholm
White spelade in rekordsnabb skiva
20/4  Stockholm
Eriksson dömer Champions League-semi
20/4  Fotboll, Stockholm
Skön bortaseger för IFK Norrköping
20/4  Stockholm
Liverpool närmare ligaseger
20/4  Stockholm
Guif semiklart - får vila i 14 dagar
20/4  Ankara
Twitter blockerar turkiska konton
20/4  Borlänge
Bröderna Sedin vinnare på V75
20/4  Halmstad
Barn räddades ur varm bil
20/4  Stockholm
Polis utreder brott efter färjekrock
20/4  Halmstad
"Första segern är den svåraste"
20/4  Madrid
Störtad spansk helikopter hittad
20/4  Kalmar
Kryss i kampen i Kalmar
20/4  Stockholm
Ukrainaavtal hotas av dödsskjutning
20/4  Stockholm
Wawrinka vann helschweizisk final
20/4  Stockholm
Lågt intresse för EU-val i skolorna
20/4  Stockholm
Vilhelmson Silfvén missade pallen
20/4  Stockholm
Misstänkt för sexbrott mot 14-åring
20/4  Fotboll, Norrköping
IFK Norrköping slog AIK på Friends
20/4  Stockholm
Finalförlust för svensklaget
20/4  Astana
Tågolycka i Kazakstan
20/4  Gislaved
Kvinna omkom i bilolycka i Gislaved
20/4  Stockholm
Berbatov matchhjälte i Monaco
20/4  Malmö
Tusentals måste göra nytt skoterprov
20/4  Stockholm
Amerikansk drönarattack dödade 30
20/4  Norrköping
Sommarjobben ett hett byte bland unga
20/4  Västervik
Nekar till mordförsök på kompis
20/4  Stockholm
Sveriges tennisdamer höll sig kvar
20/4  Åre
Lavin i off pist-område i Åre
20/4  Stockholm
Rebeller inleder motoffensiv i Homs
20/4  Stockholm
Kranarna får vänta runt Sewol
20/4  London
Elizabeth II, senior med busig blick
20/4  Stockholm
Svensktoppen: Mer schlager in på listan
20/4  Kabul
Afghanval: Abdullah utökar ledningen
20/4  Jerusalem
Bataljer på Tempelberget
20/4  Karachi
Många barn dog i busskrasch
Mest lästa under dygnet
20/4  Norrköping
Bråk uppstod under gudstjänst
20/4  Fotboll, Norrköping
IFK Norrköping slog AIK på Friends
16/4  Norrköping
Kvinna ramlade på cykeln - får 200 000
20/4  Linköping
Stormig SMS-chatt orsakade krasch
20/4  Fotboll, Solna
Show av Telo mot AIK
20/4  Norrköping
Östgötatrafiken vill ha bort Tuwa
14/4  Norrköping
Mamma och dotter fick barn samtidigt
20/4  Fotboll, Stockholm
Skön bortaseger för IFK Norrköping
11/4  Norrköping
Sommarjobben ett hett byte bland unga
19/4  Söderköping
Tjuvar stal farthinder för 40 000 kronor
SENASTE BLOGGINLÄGG
02:40  Ur Classes Synvinkel
Inte så konstigt att Marias bebådelse jämställs med våfflor
20/4  Ur Classes Synvinkel
Lågt blodsocker kan ge äktenskapsproblem
20/4  Ur Classes Synvinkel
Ny teknik ställde till det för påskkärringarna
20/4  Ur Classes Synvinkel
Är man död så är man det, eller?
20/4  Film- & tv-bloggen
TiVo to go- app !!
20/4  Film- & tv-bloggen
Ny serie med Martin Freeman
19/4  Ur Classes Synvinkel
Vilket överflöd!
19/4  Ur Classes Synvinkel
Berlusconi får sitt straff
19/4  Ur Classes Synvinkel
Man tappar eller blir av med något under hela livet
19/4  Anita Jernberger (FP)
Tänk så underbart...vad sjukvården kan åstadkomma
Mest lästa under veckan
18/4  Norrköping
Ingen allvarligt skadad i krock
20/4  Norrköping
Bråk uppstod under gudstjänst
20/4  Fotboll, Norrköping
IFK Norrköping slog AIK på Friends
10/4  Norrköping
Balkong blev terrass – då höjs deras hyra
15/4  Norrköping
Krabbpizzan innehöll inte krabba
18/4  Ishockey, Norrköping
Beskedet: Han lämnar Hästen
19/4  Söderköping
Tjuvar stal farthinder för 40 000 kronor
16/4  Norrköping
Största godislagret blir kvar i Norrköping
16/4  Norrköping
Vandrarhem fylls av hemlösa
16/4  Norrköping
Kvinna ramlade på cykeln - får 200 000
Information och tjänster från mediehuset Norrköpings Tidningar