Motor & Trafik

BILTEST - NISSAN QASHQAI

STOCKHOLM 20100512
Nissan Qashqai.
Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX / Kod 10090
Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX
Laddar...

Qashqais vinnande koncept

Stockholm

Nissan Qashqai generation två är här. Den första blev omåttligt populär när den kom 2007 så därför har det bara duttats lite här och där för att inte ändra för mycket i det vinnande konceptet.

Och visst, ännu lite bättre har det faktiskt blivit. Fortsatt succé är att vänta.
Det går mycket bra för Nissans Qashqai, som finns både som fem- och sjusitsig och kan väljas med enbart framhjulsdrift eller som fyrhjulsdriven. Sedan den lanserades för drygt tre år sedan har nästan 7 000 bilar sålts bara i Sverige.
- De går åt så fort de kommer. Vi säljer alla vi får, berättar Jenny Spetz Wojarski, företagets informationschef i Sverige.
Mest gillar vi den femsitsiga bilen med framhjulsdrift, fördelningen är ungefär 60/40 i båda fallen.
Populariteten är förståelig, det är väldigt lätt att tycka om Qashqai. Den är praktisk, har hög och bra sittposition, rätt kul motorer, är lätt och skön att köra och det är gott om plats för hela familjen.

Qashqai har den där typiska crossover/terrängbilslooken, korta överhäng och lite kaxig och robust attityd. Uppdateringarna handlar mest om lite kosmetiska förändringar i utseendet, som ny design i fronten och nya baklyktor.
Motorhuven är också ny och av någon outgrundlig anledning tyckte Nissans designer att den skulle tuffas till. Med hornliknande utbuktningar!
För den som har lite livlig fantasi kan det, från förarposition, synas som att ta sig en tur på Katlas rygg.
Nåja, inredningen kan jag inte klaga på, instrumenten sitter där de ska, stolarna är sköna och det är gott om plats för både prylar och folk.
Jo, förresten, jag skulle vilja byta plats på några av knapparna på ratten. Jag vill ha volymknappen högre upp, där kanalväljaren nu sitter. De blir då lättare att nå utan att slita blicken från trafiken.
En klar förbättring, jämfört med gamla Qashqai, är isoleringen mot ljud och vibrationer. Nytt isoleringsmaterial i motorrummet och byte av tätningsmassa runt vindrutan har gjort att man färdas tyst och bekvämt.

Fem olika motorer finns att välja mellan, två bensin och tre diesel. En till är på gång - en Pure Drive-version där CO2-utsläppen minskats från 137 till 129 gram per kilometer.
Den jag kör har en 2-liters bensinmotor med 140 hästkrafter kopplad till en steglös automatlåda, CVT, och fyrhjulsdrift. Startpriset för den är 230 500 kronor.
Tycker man att det räcker med framhjulsdrift startar priset på 211 500 kronor.
Vad väljer man då? Drivning fram eller på alla fyra hjul?
Ja, det beror väl på hur man tänkt använda den. Någon terrängbil blir den ju aldrig, men bor du backigt, slirigt och lite oländigt - ta fyrhjulsdrift. Bor du i stan - då räcker det med framhjulsdrift.

 

Ulla Hasselgren/TT Spektra

Dela och kommentera

sdds

  • Publicerad
  • 2010-10-21 11:25
  • Senast ändrad
  • 2011-01-01 14:59

Oklart ansvar för självkörande bilar

Göteborg Bilar som kör själva är på väg att bli verklighet i trafiken. I dag visar Volvo PV tekniken i Göteborg. Men ansvarsfrågorna är inte lösta. Alla är lite tagna på sängen, säger Staffan Moberg på Svensk Försäkring.(TT)


Hästar på rymmen i Skellefteå

Skellefteå Ett stort antal hästar lyckades rymma från en ridskola i Skellefteå, vilket ledde till stor hästjakt mitt i centrum under natten mot onsdagen.


Hästar på rymmen i Skellefteå

Skellefteå Ett stort antal hästar har rymt från en ridskola i Skellefteå. "Det är ett 30-tal hästar som är lösa, som vi håller på och jagar fram och tillbaka inne i staden", säger Simon Wormö vid polisen i Västerbotten.(TT)


Sköts ihjäl i våldsam Rio-protest

Rio de Janeiro En 30-årig man sköts till döds under våldsamma protester i Rio de Janeiros turistcentrum Copacabana och Ipanema på tisdagen.

Han hade träffats av skott i huvudet och var död när han kom till sjukhuset.


Våldsamma protester i Rio

Rio de Janeiro Våldsamma protester bröt ut i Rio de Janeiros turistcentrum Copacabana och Ipanema på tisdagen, mindre än två månader innan avspark för fotbolls-VM i Brasilien. Oroligheterna startade sedan en dansare misshandlats till döds.(TT)


Sjukdom dödar hästkastanjer

Malmö Många hästkastanjer i Skånes alléer är angripna av en bakteriesjukdom. De får rostbruna fläckar, som utvecklas till dödliga sår. "Ett stort problem", säger Anna Wadensjö, miljöutredare på Trafikverket, till Skånskan.(TT)


Obevakad korsning inte mest riskabel

Stockholm Varje år omkommer och skadas ett flertal personer i olyckor vid järnvägsövergångar. I år har två dödsolyckor inträffat, båda på övergångar utan bommar. Men flest olyckor sker vid plankorsningar med helbommar.(TT)


Fallskärmshoppare kvar på sjukhus

Helsingfors Skadorna för de tre som överlevde flygolyckan i Jämijärvi i Finland på påskdagen är lindriga. De är kvar på sjukhus för observation.

Åtta människor miste livet när det mindre flygplanet med erfarna fallskärmshoppare ombord störtade på eftermiddagen. De överlevande hann hoppa ut med fallskärm.


Dna-märkning minskar kopparstölder

Göteborg Trafikverkets prov med dna-märkta kopparledningar ser ut att hejda stölderna. I ett av landets hårdast drabbade banområde, Olskroken i Göteborg, har bara ett stöldförsök skett sedan starten för ett år sedan.(TT)


Tre fälldes för bostadsinbrott

Norrköping De tre unga män som den 5 mars bröt sig in i en bostad i Vånga har fällts för bland annat grov stöld. En döms till fyra månaders fängelse, de båda andra till skyddstillsyn med särskild behandlingsplan.


Värsta olyckorna sker på fina vägar

Stockholm Fint påskväder och torra vägar - då ökar risken för olyckor, säger Trafikverket inför en av landets tyngsta trafikhelger.


En legendarisk speedwayprofil

Speedwayprofilen Åke ”Lavarn” Andersson, Hallstavik, avled den 23 mars efter en tids sjukdom i en ålder av 85 år. Han gjorde stora ideella insatser i motorklubben MK Orion och speedwayklubben Rospiggarna.


Fick sitt staket förstört av en okänd bilist

Gusum – Man blir ju självklart ledsen, när ingen vill ta ansvar för det som blivit förstört, säger Gunnar Schultz i Gusum.Polisen uppmanar PTS att agera

Stockholm Rikspolisstyrelsen (RPS) vill få Post- och telestyrelsen (PTS) att agera mot operatörer som inte längre datalagrar.

Frågan är om svensk lag gäller eller EU-domstolens ord.


Polisen uppmanar PTS att agera

Stockholm Rikspolisstyrelsen trycker på för att få Post- och telestyrelsen (PTS) att ändra sitt beslut att inte agera mot teleoperatörer som väljer att inte längre datalagra. Operatörerna hänvisar till ett beslut i EU-domstolen.(TT)Legendarisk speedwayprofil

Speedwayprofilen Åke ”Lavarn” Andersson, Hallstavik, avled den 23 mars efter en tids sjukdom i en ålder av 85 år. Han gjorde stora ideella insatser i motorklubben MK Orion och speedwayklubben Rospiggarna.


Stressa inte fram i påsktrafiken

Göteborg Stressa inte på vägarna. Skärtorsdagen och annandag påsk tillhör nämligen årets trafiktätaste dagar. För dem som ska till skidbacken är påsken lite speciell i år. I dag träder nämligen dubbdäcksförbudet i kraft.(TT)


Immiga rutor ledde till krock

Norrköping 81-åringen körde med immiga rutor in i en parkerad bil. Han har nu åtalats för vårdslöshet i trafik.


Inga uppgifter från Tele2 till polis

Kalmar I måndags slutade teleoperatören Tele2 att lämna ut uppgifter om sina kunders trafik till polisen. Enligt bolaget är det en konsekvens av EU-domstolens ogiltigförklarande av datalagringsdirektivet.(TT)


Rutan immade igen ? 81-åring kan dömas

Norrköping 81-åringen körde med immiga rutor in i en parkerad bil efter en vinglig färd med sin bil. Nu åtalas han.


Tuwas vd: "Vi har inte gjort några fel"

Norrköping Inga fel. Inte ett enda. Det är Tuwa Specialtransports inställning till de anklagelser som ställts mot bolaget.


Totalstopp på E4 efter trafikolycka

Jönåker En lastbilsförare fördes till sjukhus efter olyckan på E4 i höjd med Jönåker på måndagskvällen.


Sex skadade i nattlig frontalkrock

Jönköping Två bilar frontalkrockade i stadsdelen Bymarken i Jönköping vid 02-tiden natten till måndagen. Sex personer, tre kvinnor och tre män, skadades och fördes till sjukhus i Jönköping, Värnamo och Eksjö.(TT)


Livshotande skador i frontalkrock

Jönköping En frontalkrock mellan två bilar inträffade i stadsdelen Bymarken i Jönköping natten till måndagen. Enligt landstinget i Jönköpings län fördes en kvinna till sjukhus med livshotande skador.(TT)


Livshotande skador i frontalkrock

Jönköping En frontalkrock mellan två bilar inträffade i stadsdelen Bymarken i Jönköping i natt. Enligt landstinget fördes en kvinna till sjukhus med livshotande skador. Ytterligare två kvinnor och två män är svårt skadade.(TT)


Sex skadade i frontalkrock

Jönköping En frontalkrock mellan två bilar inträffade i natt i stadsdelen Bymarken i Jönköping. Sex personer fördes till sjukhus - två med allvarliga skador. Ett av olycksoffren fick klippas loss ur bilen, enligt polisen.(TT)Mrf
Mrf

Volvo V70, -115505 mil, 174 900 kr

Volvo V70, -133304 mil, 239 900 kr

Volvo V40, -132971 mil, 194 900 kr
BLOGGAR

POLITIKERBLOGGAR


PRENUMERERA/LÄS E-TIDNINGEN
 
Läs mer i dagens NT!
 


Torsdag 24 april 2014
Senaste Nytt
12:14  Stockholm
Lahiri njuter som fri främling
12:12  Finspång
"Ekonomiskt var 2013 ett glädjande år"
12:12  Göteborg
Oklart ansvar för självkörande bilar
12:11  Los Angeles
Zooey Deschanel i ny komedi
12:10  Kiev
Flera dödade i strider i Slovjansk
12:07  Stockholm
Så blir "Så mycket bättre" i år
12:04  Paris
PSG får spela Champions League
12:02  London
Sturridge tror på spel igen
11:59  Norrköping
Så blir nya festivalen Where's the Music?
11:54  Stockholm
Narkotika orsak till skjutningar
11:45  Norrköping
Så blir nya festivalen Where's the Music?
11:39  Innebandy, Norrköping
Fler negativa besked för Åby
11:38  Malmö
Lärarstudenter missar legitimation
11:33  Stockholm
Informationsbrist inför EU-valet
11:26  Stockholm
Räntesänkning att vänta i juli
11:25  Norrköping
Kyrkan medlade samma dag som morden
11:24  Karlstad
Färre dödsbränder i småhus
11:23  Stockholm
USA omvärderar palestinskt bistånd
11:20  Miami
Justin Biebers rättegång skjuts upp
11:18  Helsingborg
Hovrätten skärper morddom
11:15  München
Ecclestone i tysk domstol
11:12  Stockholm
SvFF utreder Djurgårdsledare
11:11  Finspång
Nostalgi, broar och gamla mått
11:08  Malmö
Första färskpotatisen rekordtidig
10:59  Kabul
Polis dödade tre på sjukhus i Kabul
10:56  Köpenhamn
Ruffigt varv blir schlagerarena
10:53  Stockholm
21 mäklare varnade sedan september
10:50  Stockholm
MP-affischer för varmare politik
10:36  Hilla
Bilbomb tog åtta liv i Irak
10:34  Stockholm
"Big brother" tillbaka i höst
10:34  Stockholm
Ökad svårighetsgrad i "Let's dance"
10:31  Stockholm
Scania rusar på Stockholmsbörsen
10:30  Norrköping
De fångar upp barnen efter skottdramat
10:30  Stockholm
Stockholm får ny humorfestival
10:27  Bryssel
Belgien förstärker med Januzaj
10:24  Stockholm
Malmös supportrar bojkottar MFF
10:15  Norrköping
"Det är för sent, min pappa är död..."
10:13  Stockholm
Många vill ha egen el
10:12  Stockholm
Vinstras för Astra Zeneca
10:11  Juba
Sydsudans arméchef sparkad
10:11  Berlin
Gladare miner i tyskt näringsliv
10:07  Stockholm
Fler delar upp ekonomin
10:05  Göteborg
Lyckad vinter på ormhotellen
09:58  Stockholm
Studieavhopp främst bland de yngsta
09:55  Stockholm
Jodie Foster har gift sig
09:51  Stockholm
Sämre lön för tillfälliga jobb
09:47  Eskilstuna
Leopardungar födda i Eskilstuna
09:41 
Scenkonstfestivalen fäller upp sitt paraply
09:36  Söderköping
Friskvård på Luvata för hälsa och laganda
09:27  Stockholm
Vill ha kryssningsrobotar på nya Jas
09:06  Stockholm
Scaniaaktien rusar efter Robur-ja
09:02  Tokyo
Nedåt på Asiens börser
08:54  Stockholm
Sahlin väljer Jönköping första maj
08:52  Stockholm
Högre omsättning för Millicom
08:48  Norrköping
Cyklist påkörd av lastbil - dog
08:42  Stockholm
Minskad förlust för Active Biotech
08:31  Stockholm
Sämre för Eniro
08:30  Stockholm
Ny vändning: 1-3 blev 4-3
08:26  Los Angeles
Brown får stanna i häktet till juni
08:17  Mesa, USA
Phelps i frivillig comeback
08:14  Peshawar/Karachi
Dödliga attacker i Pakistan
08:12  Stockholm
Lägre vinst för Axis
08:11  Stockholm
Vinstfall för Fabege
08:11  Stockholm
Lägre förlust för Cdon
08:04  Stockholm
Högre vinst för Husqvarna
07:56  Stockholm
Nu börjar basketfinalen
07:54  Stockholm
Ingen Blixt i New Orleans
07:49  Stockholm
Sämre orderingång för Wärtsilä
07:37  Stockholm
Lägre förlust för Rezidor
07:33  Stockholm
Något lägre vinst för Axfood
SENASTE BLOGGINLÄGG
11:21  Thomas Idenås (S)
Ta vara på kraften i Hageby
10:59  Ulrika Jeansson (S)
om att känna sig gammal - men att ändå få dela ut ungdomsstipender
10:43  Linda Snecker (V)
EU-valet handlar om höger eller vänster
10:15  KFUM:s ungdomsblogg
Välkomna på gratis lägerskola till KFUM Brevik!
09:44  Michael Kauppi (SD)
Skogsbruk
09:40  Linda Snecker (V)
Förberett min EU-valsedel
09:28  Naprapat Hast
Varför får jag ont i nacken?
08:16  Bakom kulisserna
Michael Jackson & jag
23/4  Ur Classes Synvinkel
Resurserna borde finnas!
23/4  Ur Classes Synvinkel
Ett verkligt i-landsproblem
Information och tjänster från mediehuset Norrköpings Tidningar