Motor & Trafik
Stig Claesson var en författare med dubbla hemhörigheter, som kände både landsbygd och stad. I Vem älskar Yngve Frej? spelar Janne Carlsson och Allan Edwall huvudrollerna.
Foto: Leif Claesson
Laddar...

Detta skall du också glömma

Lars Lennart Forsbergs filmer efter tre av Stig Claessons romaner har gjorts tillgängliga på dvd. De säger mer om Stig Claessons författarskap nu.

Så har jag nu åter sett de filmer som Lars Lennart Forsberg gjorde efter tre av Stig Claessons romaner: Vem älskar Yngve Frej (1973), På palmblad och rosor (1976) samt Henrietta (1983).

Återseendet ger nya insikter. Det beror både på att jag har åldrats och att det är några år sedan Stig Claesson (1928-2008) dog.

Annat har också hjälpt till. Sonen Nils Claesson skrev boken Blåbärsmaskinen och kollegan Niklas Rådström utgav "Stig.". Kulturhuset i Stockholm höll den stora retrospektiva utställningen Jag minns dig nog och Stockholms stad har skapat Stig Claessons park mellan Beckbrännarbacken och Åsögatan på Södermalm. Parken är för den som hellre sätter Claesson på en parkbänk än en piedestal eller framför ett skissblock eller en skrivmaskin - men kanske är det lättare att tala med de döda än de levande.

Vi har i alla fall skyldighet att göra det, menar Stefan Jonsson i sin essä De dödas testamente eller Därför ska vi älska Yngve Frej. Han finner att Claesson i sin roman oavsiktligt lanserar en teori för samhällets kulturarv.

Jag har lite svårt att se den när jag ser filmen där skomakaren Gustafsson, spelad av Allan Edwall, sätter upp en skylt med texten "Fornminne" invid vägen. Det gör han eftersom Elna (Bellan Roos) säger att de går i den alltmer avfolkade byn Bråten "som ett annat fornminne". Men visst handlar Vem älskar Yngve Frej om minne och glömska.

Stor glömska och små minnen.

Snart nog kommer det turister för att bese detta fritt uppfunna minne. Den första som genomskådar påhittet är fotografen Pettersson, men han uppskattar innovationen och hjälper skomakaren, Eriksson (Gus Dahlström) och Öman (Gunnar Strååt) att slå mynt av illusionen. Pettersson och hans flickvän Anita (Christina Stenius) håller sedan en fest vid fornminnet. Det är en motståndshandling: de är inte historia.

Men tanken på Bråten och dess invånares framtid gör Pettersson rädd. Han flyr platsen, men det sista han gör är att dokumentera den och dess invånare med kameran. När Pettersson tar fram kameran associerar jag omedelbart till fotografen Sune Jonsson som dokumenterade samma kultur, längre norrut.

Men Claessons böcker har ett mer aktivistiskt patos med två teman. Det ena temat har att göra med huvudpersonens dubbla svek, det andra med landsbygdens avveckling.

Huvudpersonen spelas
i samtliga tre filmer av Janne Carlsson - det förstärker kontinuiteten. Han överger dem som bor på landsbygden, fast han både känner och förstår deras belägenhet, på samma sätt som han överger de kvinnor som han möter.

Men huvudpersonen är även Stig Claessons alter ego. Han som i en senare självbiografisk romantitel skulle sammanfatta sin dubbla hemhörighet: Svart asfalt grönt gräs. För lika mycket - eller lika lite - som Claesson hörde hemma på Södermalm var han också hemma på landsbygden i Västergötland där hans mor var uppväxt.

I På palmblad och rosor (1976) har avvecklingen på landsbygden accelererat. Carlsson spelar den här gången Proppen Oskarsson. Han upptäcker en lam, sängliggande men väl omskött kvinna i ett avsides hus. Han försöker ta reda på vem hon är och vem som sköter om henne.

Under sökandet träffar han på den unga kvinnan Gabriella (Gunnel Fred). Hon tillhör landsbygdens nya invånare, hennes familj har hästar och hon känner inte till bygdens historia. Trots sin ungdom blir hon snabbt attraherad av den bekymrade men empatiske Oskarsson. Fast han kan inte släppa tanken på kvinnan i skogen. Han åker dit och ser till henne, avbryter middagen på Stadshotellet med Gabriella för att ringa och se om någon har kommit dit.

Problemet ger honom ingen ro. I gryningen åker han dit och dödar kvinnan genom att drämma en spade mot väggen så att det amerikanska vägguret faller ned över henne.

Handlingen kommer ganska plötsligt och överraskande i denna mörka film, och det är svårt att här se Stefan Jonssons dialog med de döda: Palmblad och rosor är knappast tillämplig på den kulturarvsteori som Jonsson ser konturerna av i Vem älskar Yngve Frej.

Proppen Oskarsson dödar kvinnan för att han inser att varken han eller någon annan kan ta hand om henne. Man kan knappast kalla det barmhärtighetsmord. Men episoden har en motsvarighet i Stig Claessons senare författarskap och den redan nämnda självbiografiska boken Svart asfalt grönt gräs.

"Jag kunde aldrig glömma Kalle Glasis". Kalle Glasis var en av Stig Claessons vänner under barndomen. När ett gäng äldre ungdomar tände eld på vindskontoret i huset där de bodde larmade han brandkåren. Eldsvådan släcktes och de skyldiga fick spö av sina föräldrar som de i sin tur tog igen på Kalle Glasis. Han misshandlades så svårt att han blev invalidiserad. Då slog Kalle Glasis farsa ihjäl honom.

Claesson säger att man kan förstå eller inte förstå denna handling. Kalle Glasis var som invalid chanslös i en redan chanslös tillvaro. Proppen Oskarsson, som plötsligt mot sin vilja blir en ställföreträdande far till den lama kvinnan i skogen, löser problemet med samma logik. Småbrukarna, landsbygdens folk, är chanslösa
i en redan chanslös tillvaro.

I den tredje filmen Henrietta är landsbygdens befolkning redan borta. Deras hus förfaller och tas hjälpligt om hand av figurer som Pettersson (som Janne Carlssons figur åter heter), Höglund (Gunnar "Knas" Lindkvist) och markägaren som kallas Greven (Ulf Johansson).

Försummelsen har sitt pris. En häftig vårflod isolerar dem och de är utlämnade till varandra och till kvinnan Henrietta som har stukat foten under en skogspromenad.

Trots denna apokalyptiska miljö har filmen ett helt annat tonläge: den är en ganska uppsluppen komedi. Det farsartade står i konflikt med den vrede som präglar Pettersson. Filmen börjar med att han släpar ut husets pinnsoffa och slår sönder den. Resterna låter han ligga framför huset. Många besökare frågar varför han har gjort det men vi får ingen förklaring förrän Greven påpekar att det är hans soffa.

Pettersson förtäljer då det han kallar drömmen om hickory: hur soffan av inhemskt träslag har behandlats så att det liknar hickory, en Amerikamöbel. Sådant gör bara de som vill emigrera men är för fattiga för att komma iväg. Scenen pekar tillbaka på mordet i På palmblad och rosor. Väggklockan var ett emigrantur och behandlingen av soffan är också ett slags mord, men inte av barmhärtighet, eller skuld, utan i vrede.

Henrietta erbjuder sig att stanna hos Pettersson, att de ska rota sig på nytt på landsbygden. Men Pettersson överger henne för sin ambulerande sexshow som han driver.

Återigen överges människor och landskap. Det är en vacker tanke att Stig Claesson enbart värnar kulturarvet och vill omförhandla de dödas testamente men han är också en av undertecknarna, och det är något han själv aldrig ska glömma.

 

Mats Granberg 0703-733 164 mats.granberg@nt.se

Dela och kommentera

sdds

  • Publicerad
  • 2013-01-06 12:32

Värsta olyckorna sker på fina vägar

Stockholm Fint påskväder och torra vägar - då ökar risken för olyckor, säger Trafikverket inför en av landets tyngsta trafikhelger.


En legendarisk speedwayprofil

Speedwayprofilen Åke ”Lavarn” Andersson, Hallstavik, avled den 23 mars efter en tids sjukdom i en ålder av 85 år. Han gjorde stora ideella insatser i motorklubben MK Orion och speedwayklubben Rospiggarna.


Fick sitt staket förstört av en okänd bilist

Gusum – Man blir ju självklart ledsen, när ingen vill ta ansvar för det som blivit förstört, säger Gunnar Schultz i Gusum.Polisen uppmanar PTS att agera

Stockholm Rikspolisstyrelsen (RPS) vill få Post- och telestyrelsen (PTS) att agera mot operatörer som inte längre datalagrar.

Frågan är om svensk lag gäller eller EU-domstolens ord.


Polisen uppmanar PTS att agera

Stockholm Rikspolisstyrelsen trycker på för att få Post- och telestyrelsen (PTS) att ändra sitt beslut att inte agera mot teleoperatörer som väljer att inte längre datalagra. Operatörerna hänvisar till ett beslut i EU-domstolen.(TT)Legendarisk speedwayprofil

Speedwayprofilen Åke ”Lavarn” Andersson, Hallstavik, avled den 23 mars efter en tids sjukdom i en ålder av 85 år. Han gjorde stora ideella insatser i motorklubben MK Orion och speedwayklubben Rospiggarna.


Stressa inte fram i påsktrafiken

Göteborg Stressa inte på vägarna. Skärtorsdagen och annandag påsk tillhör nämligen årets trafiktätaste dagar. För dem som ska till skidbacken är påsken lite speciell i år. I dag träder nämligen dubbdäcksförbudet i kraft.(TT)


Immiga rutor ledde till krock

Norrköping 81-åringen körde med immiga rutor in i en parkerad bil. Han har nu åtalats för vårdslöshet i trafik.


Inga uppgifter från Tele2 till polis

Kalmar I måndags slutade teleoperatören Tele2 att lämna ut uppgifter om sina kunders trafik till polisen. Enligt bolaget är det en konsekvens av EU-domstolens ogiltigförklarande av datalagringsdirektivet.(TT)


Rutan immade igen ? 81-åring kan dömas

Norrköping 81-åringen körde med immiga rutor in i en parkerad bil efter en vinglig färd med sin bil. Nu åtalas han.


Tuwas vd: "Vi har inte gjort några fel"

Norrköping Inga fel. Inte ett enda. Det är Tuwa Specialtransports inställning till de anklagelser som ställts mot bolaget.


Sex skadade i nattlig frontalkrock

Jönköping Två bilar frontalkrockade i stadsdelen Bymarken i Jönköping vid 02-tiden natten till måndagen. Sex personer, tre kvinnor och tre män, skadades och fördes till sjukhus i Jönköping, Värnamo och Eksjö.(TT)


Livshotande skador i frontalkrock

Jönköping En frontalkrock mellan två bilar inträffade i stadsdelen Bymarken i Jönköping natten till måndagen. Enligt landstinget i Jönköpings län fördes en kvinna till sjukhus med livshotande skador.(TT)


Livshotande skador i frontalkrock

Jönköping En frontalkrock mellan två bilar inträffade i stadsdelen Bymarken i Jönköping i natt. Enligt landstinget fördes en kvinna till sjukhus med livshotande skador. Ytterligare två kvinnor och två män är svårt skadade.(TT)


Sex skadade i frontalkrock

Jönköping En frontalkrock mellan två bilar inträffade i natt i stadsdelen Bymarken i Jönköping. Sex personer fördes till sjukhus - två med allvarliga skador. Ett av olycksoffren fick klippas loss ur bilen, enligt polisen.(TT)Barn skadade efter krock utan bälte

Hörby Sju personer, varav fyra barn, fick föras till sjukhus efter en trafikolycka strax innan lunchtid i dag på en mindre väg norr om skånska Hörby. Läget för både barn och vuxna är stabilt och ej livshotande.(TT)Offentlig shopping för en biljon

Stockholm Det är ingen hemlighet att den offentliga sektorn är en enorm marknad. Men få vet kanske hur stor. Ett konsultföretag har nu räknat ut att marknaden är värd över 1 000 miljarder kronor.


Grekland testar marknaden

Aten Grekland bekräftar i dag, med stora delar av landets trafik lamslagen av en generalstrejk, att banker fått i uppdrag att arrangera ett femårigt grekiskt obligationslån - det första i sitt slag på fyra år.(TT)Rasrisk i Stora helvetet var välkänd

Åre I över 30 år har Trafikverket känt till att järnvägsbanken vid ravinen Stora helvetet, en sträcka på Mittbanan väster om Storlien, kunnat rasa. Men Åres politiker har inte informerats om problemet.(TT)


Viktig satsning för Norrköpings hamn

Norrköping  – Vi är jätteglada för att det projektet finns med.

Regeringen presenterat sin satsning på 522 miljarder på infrastruktur på tisdagen.Transportprojekt för miljarder

Stockholm Regeringen presenterar i dag samtliga investeringar för de närmaste tolv åren i den så kallade nationella transportplanen 2014-2025. Bland annat lägger regeringen 200 miljarder på nya järnvägar.


50 miljoner kronor mot flygbuller

Stockholm Trafikverket ska under tio år sätta av totalt 50 miljoner kronor till forskning som kan begränsa flygbuller över tätorter. Det är en del i ett förlikningsavtal mellan staten och bullerstörda fastighetsägare nära Arlanda.(TT)


Tyst och fel tid på stationer

Stockholm Under cirka två timmar i förmiddags förekom störningar i utropssystemen på ett antal tågstationer. Dessutom gick klockorna fel på vissa stationer. Strax före klockan 11 var problemen åtgärdade, uppger Trafikverket.(TT)


Mrf
Mrf

Volvo V40, -132971 mil, 194 900 kr

Volvo XC70, -117546 mil, 319 900 kr
BLOGGAR

POLITIKERBLOGGAR


PRENUMERERA/LÄS E-TIDNINGEN
 
Läs mer i dagens NT!
 


Lördag 19 april 2014
Senaste Nytt
13:45  Stockholm
Finlandsfärja körde på taxibåt
13:42 
Nytt stoff och ny stil för Gertrud Hellbrand
13:40  Shanghai
Hamilton längst fram på nytt
13:36  Stockholm
Gripen för mord i Nordirland
13:23  Ridsport, Norrköping
"Vi hade behövt vara felfria"
13:22  Stockholm
Lugi utspelat i Rumänien
13:18  Moskva
Putin: Stoltenberg är seriös
13:15  Hävla
"Hundarna är våra arbetskamrater"
13:07  Stockholm
Försvunnen svenska i London hittad
13:03  Stockholm
Kim Novak svarar mobbare
12:49  Stockholm
Finlandsfärja körde på taxibåt
12:40  Bomlo
Stämmer efter 22 år som asylsökande
12:19  Stockholm
Elton John grundar Frankie Knuckles-fond
12:11  Stockholm
Färre än var femte mobil återvinns
12:08  Stockholm
Prince utlovar nytt album
12:07  Kristianstad
Fängelse för flera års misshandel
12:05  Stockholm
Spielberg gör katolsk dramafilm
11:57  Norrköping
Största godislagret blir kvar i Norrköping
11:41  Stockholm
Stopp för avskrivning av studielån
11:35  Stockholm
Obama skjuter upp Keystone-beslut
11:34  Paris
Kidnappade journalister fria
11:22  Göteborg
Akupunktur och samtal bra vid oro
11:18  Stockholm
Stor Matisse-utställning i London
11:12  Bryssel
Parlamentschans för tyska NPD
11:02  Norrköping
Mamma och dotter fick barn samtidigt
11:01  Washington
Var 30:e telefon osmart i USA
11:01  Washington
Var 30:e telefon osmart i USA
10:59  Stockholm
S vill sänka skatten för pensionärer
10:51  Stockholm
Karlberg femma i Malaysia
10:50  Stockholm
Helt ny situation kan vänta i höst
10:47  Norrköping
Alla får tycka till – under ordnade former
09:54  Oslo
Onödig "matteangst" bland tjejer
09:52  Luleå
Man svårt skadad i skoterolycka
09:44  Norrköping
Vandrarhemmen fylls av hemlösa familjer
09:25  Göteborg
Så trivs skidorna bäst på sommaren
09:07  24nt
Korsningen oroar Magdalena
09:07  Helsingfors
Många till sjukhus efter karttävling
08:53  Maiduguri
Nigerianska skolflickor saknas ännu
08:49  Stockholm
Nu kommer den utlovade påskvärmen
08:34  Fotboll, Söderköping
Första segern för Söderköping
08:20  Norrköping
Premiär för NT:s nya söndagstidning
08:16  Malmö
Smuggelgripna får tillbaka cannabis
08:11  Sundsvall
Tio hundar dog i villabrand
07:30  Rally, Norrköping
"Ingen ska behöva sätta livet till i idrott"
07:30  Stockholm
Misshandlad i Malmö på bättringsväg
07:08  Mexico City
Evakueringar efter skalv i Mexiko
07:02  Stockholm
Datsiuk avgjorde för Detroit
06:52  Luleå
Man svårt skadad i fyrhjulingsolycka
06:29  Washington
Obama vill inte kasta ut Bieber
05:27  Göteborg
Ny skottlossning i Göteborg
04:35  Jiindo
Döda siktade inne i vraket
04:20  Örebro
Man svårt misshandlad i Örebro
02:02  Stockholm
FN-chef vill utreda Hammarskjölddöd
01:30  Uppsala
KBT hjälper vid ljudkänslighet
00:48  Rom
Sänkt skatt för miljoner italienare
00:08  Washington
Privat kapsel på väg till ISS
18/4  Hanoi
Mässling härjar i Vietnam
18/4  Kairo
Ny attack mot poliser i Kairo
18/4  Moskva
Ukraina kan tvingas förskottsbetala
18/4  Göteborg
Rånare greps efter vansinnesfärd
18/4  Washington
USA stoppar iransk FN-diplomat
18/4  Stockholm
Färjekapten greps i Sydkorea
18/4  Stockholm
Skadad Toivonen missade match
18/4  Stockholm
Serieledande Atletico vann igen
18/4  Staffanstorp
Två knivskurna i stort slagsmål
18/4  Helsingfors
Jokinen sade ja till VM
18/4  Stockholm
Tidigare IRA-man mördad i Belfast
18/4  Stockholm
Baryard Johnsson långsam i finalen
18/4  Stockholm
OS-kronor till Nordamerika
18/4  Helsingborg
Skarp bomb i parkerad bil
Mest lästa under dygnet
18/4  Norrköping
Ingen allvarligt skadad i krock
18/4  Ishockey, Norrköping
Beskedet: Han lämnar Hästen
18/4  Fotboll, Norrköping
Ny målvakt klar för IFK
10/4  Norrköping
Balkong blev terrass – då höjs deras hyra
16/4  Norrköping
Vandrarhemmen fylls av hemlösa familjer
16/4  Norrköping
Ombyggnation ska förhindra apattacker
18/4  Norrköping
Man hittades i rökfylld bostad
18/4  Linköping
Kvinnas mjälte brast vid operation på US
15/4  Norrköping
Krabbpizzan innehöll inte krabba
17/4  Norrköping
Ny färg ska ge fler cyklister i Norrköping
SENASTE BLOGGINLÄGG
08:36  Anita Jernberger (FP)
Tänk så underbart...vad sjukvården kan åstadkomma
01:49  Lotta Källströms blogg
Påskäggstra
18/4  Ur Classes Synvinkel
Långfredag
18/4  Ur Classes Synvinkel
Där gal tuppen högst
18/4  Klartänkt
Det är inte mängden som avgör, det är konsekvenserna.
18/4  Naprapat Hast
Glöm inte att röra på dig!
18/4  Ur Classes Synvinkel
Påskkärringar
18/4  Ur Classes Synvinkel
Självklart!
18/4  Ur Classes Synvinkel
Ingen förtjänar att vara instängd i bur
18/4  Ur Classes Synvinkel
Vad räknas som otrohet?
Mest lästa under veckan
16/4  Fotboll, Norrköping
Hela rapporteringen: Så var matchen
18/4  Norrköping
Ingen allvarligt skadad i krock
10/4  Norrköping
Balkong blev terrass – då höjs deras hyra
15/4  Norrköping
Två cyklister påkörda under morgonen
16/4  Norrköping
Tjuvgäng tros ligga bakom flera inbrott
16/4  Norrköping
Barnens godis räddade mannen
15/4  Norrköping
Krabbpizzan innehöll inte krabba
18/4  Ishockey, Norrköping
Beskedet: Han lämnar Hästen
15/4  Norrköping
De vill ha 8 000 i löneförhöjning
14/4  Norrköping
Kolmårdens satsning har inte fått bygglov
Information och tjänster från mediehuset Norrköpings Tidningar