Annonssamarbete med LĂ€nsförsĂ€kringar Östgöta

Underskatta inte hur lÀnge du Àr pensionÀr

Med pensionen öppnas nya möjligheter för ett friare liv – dĂ€rför Ă€r det viktigt att engagera sig i sitt pensionssparande och planera hur du vill njuta av livet.

Foto: Magnus Fond

Native2024-02-12 01:00
Detta Àr ett annonssamarbete.

Vi lever allt lÀngre och behöver jobba lÀngre upp i Äldrarna. MedellivslÀngden i Sverige Àr 86 Är för kvinnor och 81 för mÀn, men mÄnga underskattar hur lÀnge de ska leva som pensionÀr.

– Att bestĂ€mma det sista inför pensionen Ă€r livets viktigaste lönesamtal. Genom att optimera uttagen kan de totala inkomsterna under pensionstiden öka. Det gĂ€ller att ha förvaltat tjĂ€nstepensionen bra. Det Ă€r den viktigaste pusselbiten för en bra pension efter karriĂ€ren, sĂ€ger Trifa Chireh, pensionsekonom pĂ„ LĂ€nsförsĂ€kringar.

Det gÀller Àven att ta ett större eget ansvar för att fÄ ut en rimlig lön som pensionÀr genom ett eget sparande.

– 55+ Ă€r dĂ€rför en perfekt Ă„lder att bli mer engagerad och nyfiken kring hur din pension kommer att bli, sĂ€ger Trifa Chireh.

undefined

NÀr du ska gÄ i pension

FĂ„ en helhetsbild
Det första du ska göra, enligt Trifa Chireh, Àr att logga in pÄ minpension.se för att göra en egen prognos och se hur mycket pensionen blir och dÀrefter se över mÄnadskostnaderna.

– SĂ€tt upp konkreta mĂ„l och laborera pĂ„ minpension.se för att se hur mycket du fĂ„r i pension vid till exempel 64 respektive 67 Ă„r. Utgifterna blir inte mycket lĂ€gre för att du har blivit pensionĂ€r, i alla fall inte de första tio Ă„ren dĂ„ mĂ„nga fortfarande Ă€r aktiva. Ett bra test Ă€r att prova att leva pĂ„ den pensionen i nĂ„gra mĂ„nader, sĂ€ger Trifa Chireh.

Du som har tjÀnstepension kan mÄnga gÄnger höja ditt pensionskapital med fem till fjorton procent genom att se över behovet av efterlevandeskydd.

– Efterlevandeskydd finns till för att ditt tjĂ€nstepensionskapital ska tillfalla din familj om du skulle gĂ„ bort innan du plockat ut hela kapitalet, men det kostar i form av att du fĂ„r lĂ€gre pension. Men tĂ€nk efter innan du tar bort skyddet. Det krĂ€vs oftast en hĂ€lsoprövning om du vill ha tillbaka det, sĂ€ger Trifa.

undefined

LĂ€s mer om efterlevandeskydd

Bli en ”jobbonĂ€r”
Att abrupt sluta jobba passar inte heller alla och enligt Trifa Chireh finns det mellanvĂ€gar att gĂ„ – att vara en ”jobbonĂ€r” och arbeta lite vid sidan av pensionĂ€rslivet.

– Fördelen med det Ă€r att arbete efter 66 Ă€r vĂ€ldigt skattefördelaktigt, sĂ€ger hon.

LÀs mer hur du kan förbereda dig inför pensionen

LÀnsförsÀkringars bÀsta pensionstips:

Logga in pÄ minpension.se och gör en prognos för din pension.

Se dĂ€refter över mĂ„nadskostnaderna och spara in pĂ„ saker som inte Ă€r viktiga just nu.

Prova att leva pÄ den prognostiserade pensionen i nÄgra mÄnader och kÀnn pÄ hur det fungerar.

Du som har tjÀnstepension, se över behovet av efterlevandeskydd. Genom att ta bort efterlevandeskyddet kan du höja din pension med fem till fjorton procent.

Om du inte tvĂ€rt vill sluta att arbeta, övervĂ€g möjligheten att bli ”jobbonĂ€r” efter 66 Ă„r och arbeta lite vid sidan om pensionĂ€rslivet. SkattemĂ€ssigt Ă€r det vĂ€ldigt fördelaktigt.

Den hÀr annonsen Àr producerad av en kommersiell skribent. Den Àr alltsÄ inte skriven av nÄgon av vÄra journalister pÄ NT.