I en intervju i The Guardian berättar den kinesiske konstnären Ai Weiwei om sviterna efter hans 81 dagar i fängelse, om hur svårt det är att till fullo hämta sig utan att bli bitter. Många av de drygt hundra personer som greps samtidigt som han hörs inte längre i offentligeheten.

Han har kommit till Stockholm för att delta i ett seminarium om Liu Xiaobos nyöversatta texter och letar samtidigt efter en svensk förläggare till sina egna. Som kinesisk exilförfattare, sedan att par år bosatt i Taiwan, har han skrivit om de två oppositionella som har störst internationell ryktbarhet, och vars röster Kinas politiska ledning verkar frukta mest.

Fick energi

Fredspristagaren Liu Xiaobo dömdes 2008 till elva års fängelse, i dag återstår nio år av isolering.

"Jag har inga fiender, jag hyser inget hat" är titeln på den antologi med Lius texter som nu ges ut på svenska. Genom dem får läsaren en komplex bild av dagens Kina men också av den självkritiske fredspristagaren. Liu är litteraturvetaren och författaren som tidigt bestämde sig för att leva "ärligt, ansvarsfullt och värdigt".

Dataspel och tillfälligt sex

Kinas ekonomiska expansion ser han på många sätt som en besvikelse. Många kineser har fått en ny frihet men väljer samtidigt att svälja sin samhällskritik för att åtnjuta högre materiell standard. Den unga, uppvuxna som små kejsare i enbarnsfamiljer, viger tiden åt mode, idoldyrkan, dataspel och tillfälligt sex, skriver Liu.

Även Bei Ling menar att det kinesiska ekonomiska undret gjort landets ledning mer maktfullkomlig.

Ny kinesisk vår

Samtidigt ger Twitter demokratirörelsen nya möjligheter, enligt Bei Ling. Den arabiska våren fick Kinas ledning att med ny kraft gripa misstänkt oppositionella, men Bei Ling känner sig ändå mer hoppfull i dag än när Liu blev dömd.

Blixtsnabbt svarar han på frågan om vad den svenska regeringen kan göra för den fängslade Liu: