Kursgården Mullingstorp fälld för diskriminering

Hiv-smittad Walter Heidkampf nekades delta i en kurs vid Mullingstorps kursgård på Vikbolandet. Det var diskriminering anser tingsrätten och dömer kursgården att betala 10 000 kronor i skadestånd.

Norrköping2008-11-22 00:19
Mullingstorps Utbildning & Hälsa AB har under många år krävt att deltagare i en kurs i självkännedom ska kunna uppvisa negativt hiv-test. Detta med hänvisning till att övningarna ofta medför till exempel näsblod, småsår och skrapsår. Skador som enligt kursgården innebär en smittorisk.När Heidkampf anmälde sig till kursen nekades han därför att delta. Han har uppgivit att han i första hand anmälde sig för att ta strid för de hiv-smittade, medveten om antagningskravet. Men när han nekades kände han sig också personligen kränkt. Ärendet hamnade hos Handikappombudsmannen (HO), som stämde kursgården och krävde 100 000 kronor i skadestånd för den hiv-smittades räkning."Inte lidit skada"
I rätten anförde kursgården i första hand att dess verksamhet är undantagen från diskrimineringsförbudet eftersom den handlar om hälso- och sjukvård. Dessutom hävdade man att Heidkampf aldrig tänkt gå kursen och därför inte lidit någon skada. Kursgården framhöll också att antagningskravet hade det vällovliga syftet att skydda andra människors hälsa.Tingsrätten anser dock inte att kursverksamheten avser sådan vård som avses i hälso- och sjukvårdslagen. Rätten konstaterar också att Heidkampfs syfte med att anmäla sig till kursen inte har någon betydelse för bedömningen om han blivit diskriminerad eller inte.Hivexperter hördes
Flera hiv-experter hördes vid rättegången. Enligt dem är risken att någon skulle smittas vid Mullingstorps kurser så liten att kravet på negativt hiv-test inte behövs. Rätten anser därför att testkravet är för långtgående.Summan av kardemumman blir att kursgården förlorar målet, eftersom Heidkampf diskriminerats för sitt handikapp. Eftersom diskrimineringen mer eller mindre provocerats fram nöjer sig rätten med att döma ut ett skadestånd på 10 000 kronor. Kursgården döms dock även att betala Handikappsombudsmannenss rättegångskostnader på 52 000 kronor.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om