En tur med julen till lettiska Lielplatone

Skavsta-Riga en kylig söndagsförmiddag i november. I Riga möter vi chauffören som med en gammal minibuss ska ta oss till en skola sex mil söderut. En fullkomligt livsfarlig färd utan säkerhetsbälte och med tunga väskor placerade på sätena.

Två fulla rum med mjukisdjur. När det var dags för julklappsutdelning fanns det många olika saker att välja på för eleverna.

Två fulla rum med mjukisdjur. När det var dags för julklappsutdelning fanns det många olika saker att välja på för eleverna.

Foto: Jalkner Helena

Lielplatone/Lettland2009-12-23 00:00

Videon är inte längre tillgänglig

- Den här veckan har eleverna längtat efter hela året, säger Jan Sjögren från KFUM Norrköping, organisationen som stöder skolan.

Det är tid för den årliga julveckan på skolan i Lielplatone. En vecka som med bland annat skridskoåkning, pepparkaksbak, disco och fyrverkeri ska ge barnen en upplevelse av jul som de kanske annars inte får.

- Många av eleverna kommer från mycket fattiga hemförhållanden, fortsätter han.

På en till synes oändlig raksträcka passerar vi mindre byar, järnvägsspår utan vare sig spärrar eller signalljus, förbi kala äppelträd som står längs sidan av vägen. En kvarleva från krigstiden då det planterades äppelträd längs den väg armén skulle gå så de aldrig skulle stå utan mat.

Svåra hemförhållanden
- Nu är vi framme, säger någon, och utanför bussfönstret ser jag stora tegelbyggnader som utgör skolan.

Eleverna på skolan har alla någon form av handikapp. De bor på skolan i veckorna och åker hem över helgerna. Hem till en vardag där det kan vara svårt för familjen att bara ordna mat för dagen.

- Det märks efter helgen på vissa av eleverna. På måndagarna så äter de så mycket mat, antagligen har det inte funnits så mycket att äta hemma, säger Jan Sjögren.

Efterlängtad leverans
Måndag morgon anländer långtradaren som fraktat alla kartonger från Norrköping. Kartongerna är märkta, vissa är julkartonger från faddrar som ska till sina fadderbarn, över 200 är kartonger med råvaror från City Gross som ska delas ut till behövande familjer, många är fulla med saker som ska till julshopen senare i veckan. Som fadder förväntas du skicka tre kartonger per år till ditt fadderbarn. Ett till födelsedagen, ett till jul och ett någon annan gång på året. Många väljer att ha mer kontakt än så och skickar brev och kommer och hälsar på.

- De flesta av eleverna har en fadder, säger Jan Sjögren.

- Men det kan vara svårt att hitta faddrar till tonårskillar, till de yngre är det mycket lättare.

Familjer i behov av hjälp
Under veckan ska City Gross lämna kartonger med en månads ransonering av råvaror till ett 20-tal familjer som skolan valt ut som mest behövande.

- Vi lägger alltid i lite extra, men ibland är det svårt att veta om familjerna vet hur sakerna ska användas, säger Conny Wennermark från City Gross.

- Första sändningen så hade vi lagt i majskorn till popcorn, men familjerna visste inte vad det var.

Det har mörknat när vi åker på de första hembesöken.

- Nu ska vi till en mamma som bor själv med fem barn, säger Conny Wennermark.

Huset ligger en bit från vägen och på avstånd ser det ut som att ingen är hemma, det är mörkt i alla fönster. En hund skäller någonstans på avstånd. När vi knackar på öppnar en kvinna i 35-årsåldern och vi kommer in i det som är köksdelen. Det är smutsigt och slitet. På tvättlinor som hänger mellan väggarna håller kläder som bäst på att torka och från öppningen till husets enda rum tittar två ansikten fram. En pojke i 9-årsåldern och en flicka som ser ut att vara sex. Den minsta, bara ett par månader gammal, ligger och sover i en av de sängar som tar upp ytan i rummet. En liten kropp iklädd en tröja med smutsiga muddar. Väggarna i rummet är spruckna och slitna. En vägg är täckt av planscher med amerikanska artister och skådespelare.

- Många familjer består av ensamstående mammor utan inkomst som får ta hand om många barn, säger Conny Wennermark när kartongen med råvaror är överlämnad och vi är tillbaka i minibussen igen.

Dyster framtid för många
- Många pappor tar inget ansvar utan sticker bara.

För eleverna på skolan är framtiden oviss. En del av dem kommer inte att komma ut på arbetsmarknaden efter att de slutat skolan, några kommer välja att åka till något annat land, men många av dem kommer att hamna i samma sits som deras egna familjer och leva under extremt fattiga förhållanden. För dem kommer hjälpsändningar att vara av yttersta vikt även i framtiden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om