För tjugotvå dagar sedan startades en hemsida under namnet Gulahund. Den har redan haft över hundra tusen besökare. Kampanjen startades av sex personer som ville sprida förståelse för hundar som behöver utrymme av en eller annan anledning.
Pirkko Andersson är en av de som ligger bakom kampanjen. Hon berättar att en av grundarna satte gula scarfar på sina hundar och berättade för de hon mötte att det betydde att hennes hundar behövde utrymme.
Frivilliga sprider info
Idén föddes därefter att sprida detta vidare och hemsidan gulahund.se startades. Syftet är att sprida innebörden av det gula bandet till omgivningen, så att man tänker till innan man går direkt fram till en okänd hund eller släpper sin hund nära den.
Pirkko berättar att det är många frivilliga som varit med och spridit informationen genom Facebook eller informationsblad och att hemsidan under sina 22 första dagar haft över hundra tusen besökare. En av de frivilliga som sprider budskapet är Susanne Fransén Sandberg. Hon driver Karstorps Hundtjänst i Norrköping med bland annat hunddagis. På sin hemsida länkar hon till gulahund.se.
När NT möter henne ser vi att hennes hund Torrox har ett gult band fastknutet på sitt koppel. Han skäller och hon ber oss låta honom hälsa och inte själva gå fram. Snart är han lugn och nosar tyst på oss. Torrox tycker inte om möten med okända människor.
- Men många tar sig friheten att bara gå fram för att de tycker att han är söt, säger hon.
Används om tik löper
Det gula bandet är fastknutet på hans koppel för att signalera att han behöver utrymme.
Hon säger att många tror att det handlar om att hunden är farlig, men det stämmer inte. Det gula bandet kan användas om en tik löper och därför behöver utrymme.
Susanne Fransén Sandberg berättar att det också är bra att markera med det gula bandet för att förhindra olyckor som kan hända om man går fram till en okänd hund.
- Förhoppningen är att det blir vedertaget, säger Pirkko Andersson, att alla ska veta vad det gula bandet betyder.