- Jag vill knappt prata om det. Jag känner mig jätteledsen och mår psykiskt dåligt. Jag har inte sovit på hela natten, säger Rosita Grönfors, ordförande för Internationella Romska och Resande Kvinnors Forum.
Antidiskrimineringsbyråer från hela landet kom i veckan till Grand Hotel för att delta i en konferens om samtalsmetodik som bekostades och arrangerades av Integrationsverket i Norrköping.
Bar romsk dräkt
De sexton deltagarna satt i onsdags i ett konferensrum på hotellet. Vid en paus i arbetet bestämde sig Rosita Grönfors, som var klädd i en traditionell romsk dräkt, för att gå ner i receptionen och ta en kaffe.
- Då kom en ung tjej ur personalen fram till mig och sade att "det är bara hotellgäster som får ta kaffe."
Rosita Grönfors visade upp sin rumsnyckel och trodde att saken var ut-agerad. Men vid nästa paus kom återigen en person ur personalen fram och påpekade att det bara var hotellets gäster som fick ta kaffe.
Sammanlagt fyra gånger blev hon konfronterad av olika personal som ifrågasatte att hon bodde på hotellet. Två av Rosita Grönfors kollegor från konferensen frågade i receptionen vad problemet var och varför deras kollega blev trakasserad.
- Och då sade de att "vi har haft problem med sådana där.", berättar Rosita Grönfors.
"Romska rånarligor"
Det bestämdes att man genast skulle ta upp saken med hotelldirektören Krister Eriksson.
- Han sade att man haft problem med romska rånarligor och att han kunde tänka sig att det var därför som personalen haft extra koll, säger Soledad Aguilar-Oddershede, jurist på Byrån mot diskriminering i Norrköping, som deltog i mötet med hotelldirektören.
Rosita Grönfors har arbetat i flera år mot diskriminering av romer. Hon säger att det är mycket vanligt att romer utsätts för kränkande behandling ute i samhället.
Och trots att hon är ledsen och upprörd handlar händelserna på Grand Hotel om mer än den enskilda kränkningen.
- Samhället säger att vi romska kvinnor ska integreras och delta i samhället och så blir vi bemötta som tredje klassens människor. Det är oacceptabelt.
Hon har nu bestämt sig för att anmäla kränkningen till DO, Ombudsmannen mot etnisk diskriminering. Det är Soledad Aguilar-Oddershede som ska skriva anmälan och hon bedömer chanserna som goda att få gehör.
Grand Hotels hotelldirektör Krister Eriksson har erbjudits att kommentera händelsen och de uttalanden som han ska ha gjort, men avböjt.
- Ingen kommentar. Vi diskuterar inte våra gäster, upprepar han gång på gång när NT ringer upp.
Grand Hotel anmäls till DO
Under en antidiskriminerings- konferens på Elite Grand Hotel kom fyra olika personer ur personalen fram till Rosita Grönfors och ifrågasatte att hon bodde på hotellet och hade rätt att ta kaffe.
Antidiskrimineringsbyråer från hela landet samlades i veckan på Grand Hotel. Nu anmäler en av konferensdeltagarna, en rom, hotellet till DO sedan hon anser att hon blivit diskriminerad av personalen. arkivbild: michael svensson
Foto: Fotograf saknas!
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!