Sexuellt övergrepp blev aldrig anmält

En funktionshindrad flicka utnyttjades sexuellt på ett av Norrköpings gruppboenden för ungdomar i åldern 18-23 år. Händelsen anmäldes aldrig till polis eller enligt lex Sarah.

Foto: Fotograf saknas!

Norrköping2011-05-23 07:38

"Det är inte bra men tur att hon har p-spruta", ska en av de ansvariga cheferna på gruppboendet ha sagt i samband med händelsen.

Det framgår av en anmälan till länsstyrelsen av en tidigare anställd som valt att sluta på gruppboendet. Anmälaren som jobbat nio år inom socialpsykiatrin i Norrköping säger att kommunen har blandat ungdomar med olika funktionshinder inom ett och samma gruppboende. Boendet är avsett för ungdomar med utvecklingsstörning och autism.

Inte första gången
Enligt anmälan hade flickan blivit utsatt för sexuella kränkningar på ett tidigare boende. Trots det hamnade hon i samma gruppboende som en man med flera domar rörande sexuella övergrepp. Och enligt anmälaren hade flickan utsatts för sexuella övergrepp av mannen vid minst två tillfällen. Flickan mådde dåligt efter händelsen, kände sig kränkt, hade svårt att äta och dricka. Hon hade varit vaken nästan hela nätter och vid något tillfälle hade hon fått panikångest av att ha velat fly till sin mamma.

Enligt anmälan hade personalen slagit larm flera gånger till ansvarig chef om att det var stor skillnad i de boendes funktionsnedsättningar och ansett att den manlige boende skulle förflyttas. De hade även krävt att flickans mamma skulle informeras. En ansvarig sjuksköterska ska ha blivit rasande och sagt att flickan visat alla tecken på att ha blivit sexuellt kränkt.

Skyldighet att anmäla
Men trots påtryckningarna gjorde enhetschefen inte någon anmälan, vare sig till polisen eller enligt lex Sarah. Dessutom informerades inte heller mamman. Koordinatorn på gruppboendet säger dessutom att något sådant samtal med personalen aldrig ägt rum.

Sedan 2005 finns en skyldighet för personal inom LSS, lagen om särskilt stöd och service, att anmäla allvarliga missförhållanden enligt lex Sarah. I Norrköpings kommuns svar till länsstyrelsen håller vård- och omsorgsnämnden med om att en lex Sarah borde ha övervägts, likaså en polisanmälan. När det gäller de boendes sammansättning motiverar kommunen det med att det var svårt att både hitta lediga platser och få till den optimala sammansättningen. Dessutom ska kommunen erbjuda en bostad inom rimlig tid efter ett LSS-beslut, annars riskerar kommunen viten för tusentals kronor.

Dessutom menar man att det varit samarbetssvårigheter inom personalen. All personal saknade den specialkunskap som behövdes för målgruppen. Konflikten ska ha lett till att uppgifter "mörkades" för enhetschefen och att personalen inte utförde sina arbetsuppgifter till fullo.

Efter att länsstyrelsen granskat gruppboendet beslutade enhetschefen i samråd med områdeschefen att byta ut hela personalstyrkan samt internutbilda samtliga medarbetare i dokumentation.

Enligt kommunen har insatserna haft god effekt och gett positiva förändringar hos ungdomarna på boendet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om