• onsdag 29 mars 2017
  • Familjeannonser
  • Lunchguiden
  • Grannar
  • Lokus
  • XTRABONUS
  • Lohts
  • JobbPlus - Östergötlands nya mötesplats för dig som söker jobb och nya möjligheter
Studiebesök i verkligheten! Anna Nilsson (M) Anna Nilsson (M)
Vädersponsor:

Stort glädjefirande för Kosovos självständighet

Norrköping Hundratals albaner visade sin glädje på Norrköpings gator dagen då Kosovo utropade självständighet.
-Det här är en dag som vi väntat på i flera hundra år, berättar Fahredin Berisha ordförande i albanska kulturföreningen Iliria.

 

En lång kortege med ett 50-tal bilar gled genom stan på söndagen. Det var ett glädjetåg där den albanska flaggan lyste klar. 15.49 på söndagen fanns det ytterligare en albansk flagga och två albanska stater då 109 ledamöter i Kosovos parlament röstat enhälligt för självständighet för Kosovo från Serbien. Parlamentets talesman deklarerade att Kosovo nu är "en självständig, suverän och demokratisk stat".

 

-Vi är stolta, oberoende och fria, förklarade regeringschefen Hashim Thaci som i sitt tal ville förmedla att Kosovos plats är bland världens demokratier och att målet är ett medlemskap i EU.

 

Fahredin Berisha ordförande i albanska kulturföreningen Iliria

 

deltog i firandet i Norrköping och följde sedan omröstningen på tv.

 

-Det här är en väldigt rolig dag, säger han. En speciell dag för 7,5 miljoner albaner runt om i världen. Kosovo har visat viljan att bygga en framtid tillsammans med övriga länder i Europa.

 

Men Fahredin Berisha beskriver också hur firandet väcker blandade känslor. Tankarna går till dem som förlorat nära och kära i kriget.

 

-Albanerna har betalat ett högt pris i hundratals år för att se den här dagen.

 

Känslorna är också blandade för att man inte vill reta människor som inte delar albanernas glädje över ett självständigt Kosovo.

 

-Vi vill fira men inte reta eller provocera andra, serberna är ju missnöjda. Vi ska bygga ett nytt Kosovo på tolerans och respekt. Nu ska alla ha lika rättigheter och skyldigheter att utveckla landet.

 

Firandet förflöt utan incidenter på Norrköpings gator. De uppskattningsvis 600-700 deltagarna stannade konvojen bland annat vid Spiralen, Ingelsta och Navestad för att dansa av glädje. Deltagare i alla åldrar var med och firade bland vajande flaggor och till tonerna av musik och trummor.

 

Under kvällen fortsatte firandet i hemmen.

 

-Det var första gången jag såg den nya flaggan på tv idag, säger Fahredin Berisha. Det kändes bra, som att se ett nytt barn födas. Det är en modern flagga, utan nationalistiska symboler. Den har europas färg och symboler.

 

 
 
  • Senaste Nytt