Han toppar skuldlistan

Norrköping Håkan Jörnberger kan hålla sig för skratt. Hittills i år har han fått betalningsanmärkningar på 147 miljoner kronor.
Den före detta fastighetsspekulanten blev i slutet av 1980-talet sinnebilden för den tidens finansbubbla i Norrköping.

 

I årets ekonomiska kris, är han det varnande historiska exemplet på hur det kan gå.

 

15 år efter den stora fastighetskrisen i början av 1990-talet, har han enorma skulder kvar och leder överlägset listan över dem som har de största beloppen i betalningsanmärkningar i landet.

 

Fordringsägarna vill fortfarande ha betalt. En gång varje år gör Kronofogden en utredning om det går att få fram några pengar för att betala den gigantiska skulden på nästan 400 miljoner kronor.

 

Det finns det inte.

 

Guldet glimmade
Så 15 år efter de många konkurserna i Jörnbergers företag, kommer fortfarande de skyhöga betalningsanmärkningarna.

 

Håkan Jörnberger, med en taxerad inkomst på 262 385 kronor, kan hålla sig för skratt. Han håller en låg profil.

 

- Hade man gjort halt i det läget hade Jörnbergers och Möllers Centurkoncern med all sannolikhet överlevt den följande lågkonjunkturen, skrev konkursförvaltaren Björn Carlsson Ring i februari 1992.

 

Men det var nu cirkusen tog fart på allvar. I stället för att behålla de 40 miljonerna, satsade man pengar på internationella fastigheter i Luxemburg och Tyskland. Det blev också en restaurang på Gran Canaria och ett taxiflygbolag.

 

Dotterbolaget Centur Invest bildades för aktiehandel och Borg Art Collection investerade i konst. 100 miljoner kronor lånades upp för att köpa konsten och affärerna sköttes av Per Nordén, som var delägare i Borg Art.

 

Två gamla industrifastigheter i Storebro köptes för 32 miljoner kronor. Redan 1988 hade Möller och Jörnberger köpt hälften av det som senare blev Bråvikens Golfklubb och 1989 fick Skanska i uppdrag att bygga en 27-håls golfbana på Manheims gård för 30 miljoner kronor.

 

Satsade 300 miljoner
Sammanlagt kostade satsningarna 300 miljoner kronor. Och alla misslyckades.

 

Fastigheter köptes för dyrt. I utlandssatsningarna misstänker konkursförvaltaren att Möller och Jörnberger kan ha blivit lurade. Restauranger på Gran Canaria och taxiflygbolaget såldes redan före konkurserna.

 

När Saddam Hussein anföll Kuwait i augusti 1990 gick botten ur fastighetsbubblan. Konstmarknaden havererade och konsten var plötsligt bara värd hälften så mycket som den köpts in för. Konstbolaget sattes i konkurs och ägarna krävdes på 100 miljoner kronor.

 

Industrifastigheterna i Storebro i Småland hade blivit av med en av hyresgästerna och den andra kunde inte betala hyran. 1992 räknade Björn Carlsson Ring med att de bara var värda en tiondel av vad de köpts för.

 

Bankerna förvärrade
1989, när Möller och Jörnberger stod på toppen, var det kanske inte helt lätt att hålla emot pengarullningen. Carlsson Ring ger banker och finansbolag en del av skulden för vad som hände.

 

- De trodde på fortsatt fastighetsboom och hade mycket pengar. De hejade på de nya investeringarna för att kunna låna ut mer pengar.

 

Men vad hjälper det. Efter 15 år har Håkan Jörnberger överlägset flest betalningsanmärkningar i landet. Även om fodringsägarna fortfarande vill ha 394 miljoner kronor och kronofogden tvingas försöka få in skulderna varje år, finns det inga pengar att ta.

 

 
 
13

Läsarkommentarer:

Han toppar skuldlistan

Kommentering stängd

  • Senaste Nytt
  • Senaste nytt
  • Mest lästa