Mela fritidsgård - en oas i fyra decennier

Kvillinge Vid Nedre Glotterns nordligaste spets ligger Mela, en gång en liten bondgård. Sedan 40 år tillbaka en av scouternas favoritplatser.
Säkert kan man räkna alla som haft Mela som mål för sin utflykt, eller som passerar förbi, i flera tusentals människor. En vintersöndag i januari-mars, de månader på året Mela är öppet och bemannat, kan det komma upp mot 150 personer.

 

Det går att ta sig med bil till Mela, men då ska man ha ett ärende - och kunna låsa upp bommen. Det normala är att åka skridskor, skidor eller vandra, antingen från Loddbynäset
i Åby via Nedre Glottern eller från bommen uppe vid Gamla Stockholmsvägen. Båda vägarna är omkring eller drygt tre kilometer. Men det går fler vägar dit än så.

 

Scouterna hyr
Mela ägs av Norrköping kommun, arrenderas av kyrkan och hyrs av Åby NSF. Det är scoutkåren som helt sköter om och vårdar Mela.

 

- Det här är en viktig del av vår verksamhet. Här har vi hajker, övernattningar, läger och andra sammankomster. Kort sagt, vi ÄR här, säger Kaj Lindholm, ordförande i Åby NSF.

 

När det är läger sommartid kan det vara mellan 350 och 400 scouter här. Det finns 15 sängplatser, men gott om utrymme att tälta på ängen ovanför gården.

 

Det är säkert många som har tagit Mela och de vackra omgivningarna till sitt hjärta, men allra mest Hanna Rask i Åby. Hon finns trots sina 91 år med när NT träffar några av eldsjälarna bakom Mela

 

"En utmärkt plats"
- Jag och min make Berndt hade sommarställe på Vargholmen i Nedre Glottern. När vi i slutet på 1960-talet fick höra talas om att bonden som arrenderade Mela skulle flytta, tog Berndt, som då var ordförande i Kvillinge kommuns fritidsnämnd, kontakt med kyrkan. Han såg Mela som en utmärkt plats för fritid och rekreation, berättar Hanna Rask.

 

Inget 40-årsjubileum
1968 var det klart med övertagandet och förra året kunde man 40-årsjubilerat - men det fanns inte resurser för det.

 

Hanna Rask har alltid återvänt hit.

 

Redan från början sköttes Mela av scouterna. Då, 1968 hette de IOGT-scouterna - nu Åby NSF (Nykterhetsrörelsens Scoutförbund).

 

Vatten från en källa
Under årens lopp har Mela och dess kringbyggnader rustats både invändigt och utvändigt, men det saknas rinnande vatten och el. Vatten hämtas i en källa 100 meter från huset. Avlopp finns däremot.

 

Vid NT:s besök har en grupp utmanarscouter (nya namnet för seniorscouter) övernattat. Under söndagen tog de sedan hand om öppethållandet för allmänheten.

 

Välkomna året runt
Trots en sjöis som varken var lämpad för skridsko- eller skidåkning kom några skidåkare. Men de flesta valde att promenera.

 

- Även om vi inte har öppet mer än söndagarna i januari-mars är alla välkomna att komma hit året runt. Det går bra att sitta utomhus och äta sin matsäck, säger Britt Wiesner, kassör i föreningen. Många kommer på Östgötaleden som passerar förbi.

 

En som ofta är på plats är också stugfogden Jan-Anders Johansson. Alltid finns det något att göra - om inte annat så att njuta.

 

 
 
1

Läsarkommentarer:

Mela fritidsgård - en oas i fyra decennier

Kommentering stängd

  • Senaste Nytt