En 22-åring och en 38-åring är åtalade för att ha försökt utpressa en 18-åring och dennes familj. De skulle betala "böter" som ersättning för en påstådd oförrätt mot en annan person.

18-åringen krävdes på 20 000 kronor och skulle överlämna sin moped som pant tills betalning skett. Hans far och dennes sambo krävdes först på 30 000 kronor, kravet höjdes senare till 100 000 kronor.

22-åringen krävde först betalning via telefon. Han uppgav att det ökända kriminella gänget M16 fått i uppdrag av en namngiven person att driva in "böterna".

-Han sade att det var gängrelaterat, att det inte gick att dra sig ur. Det var beställt, berättade sambon i rätten på onsdagen.

18-åringen gick med på att träffa 22-åringen på en pizzeria i Vilbergens Centrum den 6 juli för att reda ut vad det handlade om. 18-åringen blev ordentligt uppskrämd vid sammanträffandet, han lugnades knappast av beskedet att också en ledarfigur inom gänget skulle komma till pizzerian.

Handslag
När 38-åringen anlände uppfattade den utpressade honom som den väntade gängledaren.

Inte minst när 22-åringen berättade för nykomlingen om att 18-åringen hade "gått med på 20 000". 18-åringen hade inga pengar, men ville veta om det skulle komma fler krav om han betalade. 38-åringen ska ha svarat att det skulle det inte och det kunde han få ett handslag på.

Detta och stort sett allt annat förnekades av 38-åringen. Visst hade han varit på pizzerian, fast bara för att äta, dricka och spela på automater. Han hade hälsat på sin bekant 22-åringen, men mer var det inte.

En annan bild
Ett vittne till träffen på pizzerian gav dock en annan bild. Vittnet, som anlände eskorterad av en civilklädd polis, lämnade sin berättelse i de åtalades frånvaro. Det framkom att han utsatts för hot inför vittnesmålet i tingsrätten. En anhörig till en av de åtalade är misstänkt och häktades i förra veckan.

Av vittnets berättelse framgick att också 38-åringen diskuterat penningkravet på 18-åringen under besöket i pizzerian.

I mannens bostad har hittats en tröja, klistermärken och plastkort med M16-tryck. Enligt 38-åringen måste någon glömt kvar grejerna i hans bostad. Han blev kontrollerad av polisen i samband med uppgörelsen mellan gängen M16/Black Cobra och Asir i Linköping i våras. Enligt mannen var det en ren slump att han råkade befinna sig där.

Tar på sig allt
22-åringen tar på sig allt. Han erkänner utpressningsförsök, uppger att 38-åringen inte har med brottet att göra och förnekar han sagt att penningkravet var gängrelaterat. Han säger sig ha begått brottet påverkad av alkohol och tabletter. Rättegången avslutas på måndag.