På tisdagen föreläste Mats Andersson från Lund om internet för kommunens skolelever i årskurserna fyra till nio, samt föräldrar och lärare i olika grupper under hela dagen.

- Alla på internet är inte så goa och trevliga som de kanske kan verka, sade Mats Andersson bland annat och varnade för att lämna ut för många uppgifter om sig själv. Allt lagras. Allt kan skickas vidare.

Mats Andersson arbetar på heltid med internet i företaget Netscan och reser runt i landet med mål att sprida kunskap om vad som sker under ytan på svenska ungdomssajter. Det är enda företaget i landet som professionellt kartlägger nätsajter och utbildar skolpersonal, elever, föräldrar, kommunanställda och poliser.

Lurar in unga
Han kunde nu berätta hur han i undersökande syfte själv är ute på nätet under olika täckmantel och kunde ge många exempel på hur främst unga flickor kan bli utsatta för vuxna mäns försök att få kontakt i tvivelaktiga syften.

Och hur många som försöker lura in ungdomar på lockande modellsajter bland annat. Åhörarna fick många goda råd att ta med sig hem till datorn.

Föreläsningen delades också upp för flickor respektive pojkar.

Är det större risker för flickorna på internet?

- Ja det är det och därför anpassar jag föreläsningen för de olika grupperna, säger Mats Andersson.

Men är det inte föräldrarnas roll att kolla vad deras barn gör på nätet?

- Många föräldrar lever i något slags skyddad verkstad och vet inte vad deras barn gör, säger Mats Andersson.

Vill upplysa om fakta
Mimmi Trysberg är drogförebyggande samordnare i Valdemarsviks kommun som stod bakom föreläsningsdagen.

- Det är väldigt viktigt med information och det här är inte menat som någon skrämselpropaganda, vi vill bara ge fakta, säger Mimmi Trysberg. Det händer mycket på nätet, det utvecklas hela tiden och allt går väldigt fort.

Lotta Fägersjö som är lärare i 5B Vammarskolan tyckte att föreläsningen var jätteviktig och bra.

- Det är ju på internet barnen är och de är kanske inte alltid medvetna om vad som kan finnas där när de sitter hemma i sina trygga rum, säger Lotta Fägersjö.

- Vi har pratat om det här i skolan före föreläsningen och ska göra det efteråt också.