En jättesatsning på underhåll.
Så motiverade Hyresbostäders marknadschef Lars Löfgren hyreshöjningen tidigare i NT.
Samtidigt publicerade Hyresgästföreningens medlemstidning Hem och Hyra uppgiften att Hyresbostäder tillhör de mest vinstigvande kommunala bostadsbolagen, med nästa 4 000 kronor i vinst per lägenhet.
Och nu visar siffror från Boverket, också sammanställda av Hem och Hyra, att Hyresbostäder betalar tillbaka betydligt mer i vinstutdelning till ägaren, kommunen, än vad som är tillåtet. 14 miljoner kronor mer, vilket motsvarar 1 590 procent över den tillåtna summan, som är satt till 3,76 procent av grundkapitalet.
Hyresgästföreningens reaktioner har inte låtit vänta på sig.
– Vinsten ska komma hyresgästerna till del och inte hamna i kommunens kassa. Det är bättre att pengarna går till att förbättra underhållet, säger Benny Andersson, förhandlare hos Hyresgästföreningen.
Backade 23 miljoner
Lars Löfgren menar att det goda ekonomiska läget som Hyresbostäder just nu befinner sig måste ses mot bakgrund av de tyngre åren som bolaget brottats med tidigare.
– 2006 hade vi en förlust på 23 miljoner kronor, sedan har det gradvis gått bättre.
– Men för att nästa år kunna göra det underhåll som behövs krävs ytterligare 80 miljoner kronor och de pengarna måste vi få in genom hyreshöjningar, säger han.
– Och 4 000 kronor i vinst per lägenhet, det är självklart mycket pengar för en privatperson, men för ett bolag med allt underhåll ser det annorlunda ut. Vad kostar det till exempel att byta dörrar i en lägenhet? Betydligt mer än så, säger han.

 

Läs mer om detta i fredagens NT.