"Rätten att yttra sig har urholkats"
Bilden är mörk. Nästan svart. Yttrandefriheten inom svenskt arbetsliv är satt på undantag. Den är i strykklass. Det menar arbetsrättsexperten Kurt Junesjö.
Kurt Junesjö är minst sagt orolig för yttrandefrihetens ställning på svensk arbetsmarknad. -Ingen driver frågan i dag. För facken har brödfrågorna tagit över. Det är katastrofalt.
Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX
Han pekar på att den försvagade yttrandefriheten också har att göra med den allt ökande globaliseringen. "Svenska" företag är inte längre svenska. Och i en del utländska företag, exempelvis med amerikanska ägare, finns en tradition med tystnadsplikt. Anställda får skriva på kontrakt om yppandeförbud om verksamheten. Bryter den anställde mot detta så riskerar den att bli dömd. - Regeringar, politiker, rättsvårdande instanser, arbetsgivare och fackföreningar har yttrandefriheten långt ned på prioriteringslistan. Jag kan se en blåögdhet där många tror att yttrandefriheten är stor. Men i själva verket så skärps lagstiftningen. Företag inför löjeväckande yppandeförbud till närstående. Kulturen i samhället blir mer och mer tyst. Den enskilde blir i allt större grad skyldig att vara lojal med företaget. Jag är oroad. Kurt Junesjö tycker att den försämrade yttrandefriheten går hand i hand med andra integritetsinskränkningar i samhället. Han nämner drogtester, utdrag ur brottsregister och till och med lagstiftning som kräver att vissa yrken ska ha utdrag ur belastningsregistret. Dyster trend
- En ordförande ur lärarförbundet satt till och med och applåderade när det blev klart att anställda som jobbar med barn måste visa upp utdrag ur brottsregistret! Jag tycker att det är häpnadsväckande att ett fackförbund bryr sig så lite om sina medlemmars integritet. Jag undrar hur många pedofiler man stoppat från att jobba inom barnomsorgen med denna lag? Jag tvivlar på att det är särskilt många. För att vända den dystra trenden krävs flera förändringar i lagstiftningen tror Kurt Junesjö. Han tycker exempelvis att det måste finnas en regel där man ger den anställde rätt till oppositionell yttrandefrihet. - Jag ser en trend att när en anställd vinner ett mål i Arbetsdomstolen så köper en arbetsgivare ut den anställde. Så oavsett om den får rätt eller inte så finns det rättsfall som inte kommer fram. Om yttrandefriheten är viktig för Sverige så skulle inte en oppositionell kunna bli utsatt för repressalier. Det borde finnas med i lagstiftningen, säger han.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!