Bara i Stockholm är det 373 fall. I Östergötland har företaget varit inblandad i 83 fall.
- Det är ovanligt. Sannolikt beror det på att Boultbee köpt centrumanläggningar i stor utsträckning. Dessa anläggningar har som bekant många hyresgäster, säger Håkan Julius, myndighetschef för hyres- och arrendenämnden i Stockholm.
Att en hyresgäst vänder sig till hyresnämnden med tvisten är normalt. Oavsett om hyreshöjningen är kraftig eller inte.
-Vid en eventuell avflyttning är det obligatoriskt med ansökan om medling för att hyresgästen ska kunna begära skadestånd om hyresvillkoren är oskäliga, förklarar han.
Blir ofta förlikning
Christer Grönevall, hyresråd vid hyres- och arrendenämnden i Linköping, är precis som hans motsvarighet i Stockholm inne på att det är ovanligt med så många fall för en hyresvärd. Han tror att de flesta fallen som hamnar hos hans myndighet slutar med en förlikning.
- Jag har inte varit ordförande i så många mål där Boultbee har varit part. Sannolikt gör parterna relativt ofta upp i godo, säger han.
53 ärenden i Stockholm
I Stockholm är de flesta av ärendena avgjorda. Håkan Julius har dock svårt att säga hur många hyresgäster som fått flytta. I dag finns 53 ärenden i Stockholm som inte är avgjorda. Det handlar om ärendedetypen "medling lokal". Det betyder vanligtvis att hyresvärden har begärt hyreshöjning och att hyresgästerna sedan vänt sig till nämnden för att säkra besittningsrätten till lokalen.
Simon Hoskings, CEO för Boultbeebolaget EFM , förklarar det stora antalet ärenden i hyresnämnden. Han menar att de många ärendena inte ska tolkas som att hyresgästerna och Boultbee vanligtvis är i en regelrätt tvist.
Vill gå igenom avtalen
- Vi rekommenderar alltid våra hyresgäster att ansöka om medling i hyresnämnden. På så vis kommer de aldrig att råka ut för att deras besittningsrätt hävs.
Är oenighet om besittningsrätten vanligt när en hyresgäst får ny hyresvärd?
- Jag vet inte, men det är sannolikt så att en ny hyresvärd går igenom samtliga hyresavtal för att undersöka nivåerna, säger Håkan Julius.
Klokt att gå till nämnden
Skulle du säga att oenighet om hyresnivåer är en vanlig orsak till att Boultbee blir motpart hos er instans?
- Ja, men som sagts så gör en hyresgäst alltid klokt i att gå till hyresnämnden om hyresvärden begär hyreshöjning och man inte kan komma överens om hyran mycket snart, säger Håkan Julius.
Christer Grönevall i Linköping har samma erfarenhet som Håkan Julius.
- I en stor majoritet av alla lokalhyrestvister i landet handlar det om hyrans storlek. När det gäller lokalhyra så är det mest frekvent förekommande att hyresvärden yrkar på höjd hyra.