När lammen inte tystnar

Påsken är här men på Beteby gård på Vikbolandet tystnar inte lammen. Inte än. Trots att efterfrågan på lammkött är som allra störst just nu.  - Vi slaktar till i midsommar i stället, säger fårfarmaren Michael Sandström som driver gården tillsammans med hustrun Anita.

Foto: JESSICA GOW

Norrköping2008-03-22 00:15
Inne i fårhuset är det livat värre. De flesta av de cirka 300 tackorna i just det här fårhuset har fått sina lamm och den väldiga, bräkande storfamiljen ser ut att trivas tillsammans. Det är bara två av baggarna som mäter sina krafter, panna mot panna, som möjligen rubbar det gamla talesättet "from som ett lamm" en smula. Normalt sett skulle lammen vara slaktade och uppdukade på påskbordet vid det här laget. - Inte i år, säger Michael Sandström. Spannmålspriset gick upp såpass mycket i höstas att vi måste hålla igen på kraftfodret. Nu får lammen mera grovfoder i stället och då växer de långsammare. De kommer att hamna på grillen till midsommar istället. Lammkött blir en allt populärare rätt på de svenska matborden. Inte minst så här till påsk förstås. Framför allt har lammköttet slagit igenom under de två senaste åren. Siffror från LRF berättar att konsumtionen under 2006 ökade med 6,8 procent jämfört med 2005. Att jämföras med den sammanlagda ökningen på tio procent under åren 1996-2006. Under 2006 åt vi 11 500 ton lammkött. Priset ökar på lamm
Samtidigt är tillgången på lammkött begränsad. Dels för att andra uppfödare resonerar precis som Michael Sandström gör och dels för att Nya Zeeland - sedan urminnes tider världens största får- och lammproducent - nu satsar allt hårdare på mjölkproduktion i stället. Låga producentpriser på kött, hög växelkurs och minskad efterfrågan på ull är bistra faktum som tvingat fårfarmarna på Nya Zeeland till nya tankar och inkomstvägar. - Det är brist på lammkött i Sverige, konstaterar också Michael Sandström. Vi är inte självförsörjande mer än till 40 procent. Beteby gård är Vikbolandets största producent av lammkött. Till midsommar räknar man med att ha skickat runt 500 lamm till slakt. - Priset på lamm har däremot ökat i Sverige, säger Michael Sandström. Med 3:50 kronor kilot jämfört med ifjol. Men det har ändå inte hängt med i kostnadsutvecklingen. Priset på spannmål steg från 90 öre till två kronor kilot i höstas och vi har tvingats dra ned på den kostnaden. Tidigare fick lammen äta så mycket kraftfoder de bara orkade. Nu har vi begränsat tillgången. Från att tidigare ha varit mjölkproducenter började Beteby gård satsa på fåruppfödning fullt ut 2005. Nu är gården, som sagt, Vikbolandets största inom den näringen. - Det är i och för sig inget självändamål att vara störst, säger Michael Sandström. Men man måste ha 400-500 tackor för att det ska vara lönsamt. Framtidsutsikterna för fåruppfödning är också goda. - Det känns skönt att producera någonting som det är efterfrågan och brist på. Att Nya Zeeland börjat med ökad mjölkproduktion i stället gör absolut inte oss någonting. Importerat kött
- Vi märker hela tiden av att det råder efterfrågan. Det ringde ett slakteri i dag senast och undrade om vi hade lamm. Jag fick förklara för dem att vi satsar på en annan strategi i år. Det finns omkring 9 000 fåruppfödare i Sverige. Under 2007 producerade de cirka 4 000 ton lammkött. Två tredjedelar av allt lammkött vi åt ifjol var importerat, framför allt från Nya Zeeland. Mikael Olsson, vd för Sveriges största lammköttsimportör, räknar kallt med att de svenska uppfödarna kan öka på sin produktion
i framtiden. Populärt på restaurang
- Det finns alla möjligheter att öka volymen
i Sverige, säger han till TT. Besked som gläder producenter som Michael Sandström. - Fler och fler kommer att upptäcka lammkött, är han övertygad om. Vi bor i allt högre utsträckning i städerna och går ut och äter. På restauranger serveras det ofta lammkött. Dessutom tipsar matlagningsprogrammen i tv om lammkött och lammfärs i allt högre utsträckning. Det är bra för oss producenter. - Jag gillar själv att äta lamm. Det är ett mört och nyttigt kött. Inte särskilt fett heller. Själva produktionen tilltalar mig också. En naturnära verksamhet känns det som. Först till hösten räknar Beteby gård med att få besked om det var klokt eller inte att vänta med lammslakten till i sommar. - Det vet vi när vi tittar på räkenskaperna, säger han medan lammen skuttar runt hans ben. Lammen som inte tystnar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om