Stig Claesson var en författare med dubbla hemhörigheter, som kände både landsbygd och stad. I Vem älskar Yngve Frej? spelar Janne Carlsson och Allan Edwall huvudrollerna.
Foto: Leif Claesson
Laddar...

Detta skall du också glömma

Lars Lennart Forsbergs filmer efter tre av Stig Claessons romaner har gjorts tillgängliga på dvd. De säger mer om Stig Claessons författarskap nu.

Så har jag nu åter sett de filmer som Lars Lennart Forsberg gjorde efter tre av Stig Claessons romaner: Vem älskar Yngve Frej (1973), På palmblad och rosor (1976) samt Henrietta (1983).

Återseendet ger nya insikter. Det beror både på att jag har åldrats och att det är några år sedan Stig Claesson (1928-2008) dog.

Annat har också hjälpt till. Sonen Nils Claesson skrev boken Blåbärsmaskinen och kollegan Niklas Rådström utgav "Stig.". Kulturhuset i Stockholm höll den stora retrospektiva utställningen Jag minns dig nog och Stockholms stad har skapat Stig Claessons park mellan Beckbrännarbacken och Åsögatan på Södermalm. Parken är för den som hellre sätter Claesson på en parkbänk än en piedestal eller framför ett skissblock eller en skrivmaskin - men kanske är det lättare att tala med de döda än de levande.

Vi har i alla fall skyldighet att göra det, menar Stefan Jonsson i sin essä De dödas testamente eller Därför ska vi älska Yngve Frej. Han finner att Claesson i sin roman oavsiktligt lanserar en teori för samhällets kulturarv.

Jag har lite svårt att se den när jag ser filmen där skomakaren Gustafsson, spelad av Allan Edwall, sätter upp en skylt med texten "Fornminne" invid vägen. Det gör han eftersom Elna (Bellan Roos) säger att de går i den alltmer avfolkade byn Bråten "som ett annat fornminne". Men visst handlar Vem älskar Yngve Frej om minne och glömska.

Stor glömska och små minnen.

Snart nog kommer det turister för att bese detta fritt uppfunna minne. Den första som genomskådar påhittet är fotografen Pettersson, men han uppskattar innovationen och hjälper skomakaren, Eriksson (Gus Dahlström) och Öman (Gunnar Strååt) att slå mynt av illusionen. Pettersson och hans flickvän Anita (Christina Stenius) håller sedan en fest vid fornminnet. Det är en motståndshandling: de är inte historia.

Men tanken på Bråten och dess invånares framtid gör Pettersson rädd. Han flyr platsen, men det sista han gör är att dokumentera den och dess invånare med kameran. När Pettersson tar fram kameran associerar jag omedelbart till fotografen Sune Jonsson som dokumenterade samma kultur, längre norrut.

Men Claessons böcker har ett mer aktivistiskt patos med två teman. Det ena temat har att göra med huvudpersonens dubbla svek, det andra med landsbygdens avveckling.

Huvudpersonen spelas
i samtliga tre filmer av Janne Carlsson - det förstärker kontinuiteten. Han överger dem som bor på landsbygden, fast han både känner och förstår deras belägenhet, på samma sätt som han överger de kvinnor som han möter.

Men huvudpersonen är även Stig Claessons alter ego. Han som i en senare självbiografisk romantitel skulle sammanfatta sin dubbla hemhörighet: Svart asfalt grönt gräs. För lika mycket - eller lika lite - som Claesson hörde hemma på Södermalm var han också hemma på landsbygden i Västergötland där hans mor var uppväxt.

I På palmblad och rosor (1976) har avvecklingen på landsbygden accelererat. Carlsson spelar den här gången Proppen Oskarsson. Han upptäcker en lam, sängliggande men väl omskött kvinna i ett avsides hus. Han försöker ta reda på vem hon är och vem som sköter om henne.

Under sökandet träffar han på den unga kvinnan Gabriella (Gunnel Fred). Hon tillhör landsbygdens nya invånare, hennes familj har hästar och hon känner inte till bygdens historia. Trots sin ungdom blir hon snabbt attraherad av den bekymrade men empatiske Oskarsson. Fast han kan inte släppa tanken på kvinnan i skogen. Han åker dit och ser till henne, avbryter middagen på Stadshotellet med Gabriella för att ringa och se om någon har kommit dit.

Problemet ger honom ingen ro. I gryningen åker han dit och dödar kvinnan genom att drämma en spade mot väggen så att det amerikanska vägguret faller ned över henne.

Handlingen kommer ganska plötsligt och överraskande i denna mörka film, och det är svårt att här se Stefan Jonssons dialog med de döda: Palmblad och rosor är knappast tillämplig på den kulturarvsteori som Jonsson ser konturerna av i Vem älskar Yngve Frej.

Proppen Oskarsson dödar kvinnan för att han inser att varken han eller någon annan kan ta hand om henne. Man kan knappast kalla det barmhärtighetsmord. Men episoden har en motsvarighet i Stig Claessons senare författarskap och den redan nämnda självbiografiska boken Svart asfalt grönt gräs.

"Jag kunde aldrig glömma Kalle Glasis". Kalle Glasis var en av Stig Claessons vänner under barndomen. När ett gäng äldre ungdomar tände eld på vindskontoret i huset där de bodde larmade han brandkåren. Eldsvådan släcktes och de skyldiga fick spö av sina föräldrar som de i sin tur tog igen på Kalle Glasis. Han misshandlades så svårt att han blev invalidiserad. Då slog Kalle Glasis farsa ihjäl honom.

Claesson säger att man kan förstå eller inte förstå denna handling. Kalle Glasis var som invalid chanslös i en redan chanslös tillvaro. Proppen Oskarsson, som plötsligt mot sin vilja blir en ställföreträdande far till den lama kvinnan i skogen, löser problemet med samma logik. Småbrukarna, landsbygdens folk, är chanslösa
i en redan chanslös tillvaro.

I den tredje filmen Henrietta är landsbygdens befolkning redan borta. Deras hus förfaller och tas hjälpligt om hand av figurer som Pettersson (som Janne Carlssons figur åter heter), Höglund (Gunnar "Knas" Lindkvist) och markägaren som kallas Greven (Ulf Johansson).

Försummelsen har sitt pris. En häftig vårflod isolerar dem och de är utlämnade till varandra och till kvinnan Henrietta som har stukat foten under en skogspromenad.

Trots denna apokalyptiska miljö har filmen ett helt annat tonläge: den är en ganska uppsluppen komedi. Det farsartade står i konflikt med den vrede som präglar Pettersson. Filmen börjar med att han släpar ut husets pinnsoffa och slår sönder den. Resterna låter han ligga framför huset. Många besökare frågar varför han har gjort det men vi får ingen förklaring förrän Greven påpekar att det är hans soffa.

Pettersson förtäljer då det han kallar drömmen om hickory: hur soffan av inhemskt träslag har behandlats så att det liknar hickory, en Amerikamöbel. Sådant gör bara de som vill emigrera men är för fattiga för att komma iväg. Scenen pekar tillbaka på mordet i På palmblad och rosor. Väggklockan var ett emigrantur och behandlingen av soffan är också ett slags mord, men inte av barmhärtighet, eller skuld, utan i vrede.

Henrietta erbjuder sig att stanna hos Pettersson, att de ska rota sig på nytt på landsbygden. Men Pettersson överger henne för sin ambulerande sexshow som han driver.

Återigen överges människor och landskap. Det är en vacker tanke att Stig Claesson enbart värnar kulturarvet och vill omförhandla de dödas testamente men han är också en av undertecknarna, och det är något han själv aldrig ska glömma.

 

Mats Granberg 0703-733 164 mats.granberg@nt.se

Dela och kommentera

sdds

  • Publicerad
  • 2013-01-06 12:32

BLOGGAR

POLITIKERBLOGGAR


PRENUMERERA/LÄS E-TIDNINGEN
 
Läs mer i dagens NT!
 
Söndag 20 april 2014
Senaste Nytt
12:36  Roskilde
Storkungar i danskt rede
12:28  Peking
Mercedes elbil gynnas i Kina
12:12  Stockholm
Tre nya för alla som älskar Android
12:11  Stockholm
al-Assad besöker återtagen by
11:56  Norrköping
Kvinna ramlade på cykeln - får 200 000
11:42  Alger
Minst elva dödade i Algeriet
11:40  Uppsala
Man klämdes till döds i traktorsläp
11:36  Helsingborg
19-åring fast för kat-smuggling
11:34  Stockholm
Mercedes-dominans i Kina
11:32  Stockholm
Mobiler allt viktigare som bevis
11:18  Stockholm
Strid vid Slovjansk bryter påsklugn
11:16  Norrtälje
Mindre brand på Hallsta pappersbruk
11:06  Stockholm
Vackert väder men värmen avtar
10:56  Göteborg
Forskare söker perfekta golfsvingen
10:50  Väderkrönikan
Termik
10:10  Åkrehamn
Fyllebett fick stopp på norsk polis
09:59  Stockholm
Fler döda i strider i östra Ukraina
09:49  Linköping
Riskfyllt när snälla polisen försvinner
09:45  Linköping
Experten: "Det är inte ett polisproblem"
09:43  Tokyo
Ryskt bombflyg oroar Japan
09:42  Stockholm
Misstänkt för sexbrott mot 14-åring
09:17  Cannes
Spioner under 1700-talet i ny serie
08:58  Stockholm
Polis utreder brott efter färjekrock
08:57  Väderkrönikan
Temperaturen i ord
08:00  Norrköping
Östgötatrafiken vill ha bort Tuwa
07:39  New York
Obamacare drabbat av "hjärtesorg"
07:29  Stockholm
Landeskogs dubbel gav ny seger
06:41  Donetsk
Oklart kring antijudiska flygblad
06:36  Stockholm
Insekter har bytt snopp och snippa
06:30  Motala
Slängde sopor - misshandlades
05:44  Kairo
Två egyptiska poliser dödades
04:52  Stockholm
Bilbrand bland lejonen i safaripark
04:45  Stockholm
Lågt intresse för EU-val i skolorna
04:36  Wellington
Nigella välkommen i Nya Zeeland
04:13  Ramadi
Närmare 30 döda i Irak
03:33  Donetsk/Kiev
OSSE:s medlare till Donetsk
02:13  Jindo
Fler döda bärgade i Sydkorea
01:49  Köpenhamn
Bomblarm tömde Tivoli
01:35  Motala
24-åring anhållen för sexbrott mot barn
01:27  Juba
Över 100 dödade i Sydsudan
01:16  Tjällmo
Två bilar brann i Tjällmo
00:59  Buenos Aires
Jätterazzior i Buenos Aires
00:09  Rio de Janeiro
Bilar brändes i protest i Brasilien
19/4  Beirut
Det mesta av Syriens kemvapen borta
19/4  Stockholm
Gula kort till förlorande svenskar
19/4  Stockholm
Zlatan cupmästare i sin frånvaro
19/4  Kalmar
Livshotande skador efter våldsdåd
19/4  Stockholm
Baryard Johnsson: "Är inte bra nog"
19/4  Washington
USA ökar beredskapen i Europa
19/4  Sanaa
Jemen: Tio al-Qaida-medlemmar dödade
19/4  Skellefteå
Wallin: "Man skäms"
19/4  Stockholm
Sunderland hjälpte Liverpool igen
19/4  Stockholm
Soligt och varmt på påskdagen
19/4  Arjeplog
Man död i snöskoterolycka
19/4  Skellefteå
Största SM-finalsegern på 59 år
19/4  Stockholm
Döda bärgas ur sydkoreanska färjan
19/4  Stockholm
Fördel Tyresö i Champions League
19/4  Moskva
Ryssland avskriver skuld
19/4  Malmö
Flygpassagerare missar stora pengar
19/4  Kairo
Ny grupp bakom bomb i Kairo
19/4  Teheran
Iran: Kärnenergitvisten snart löst
19/4  Stockholm
Världsrekord i dressyr
19/4  Stockholm
Falkenberg vann första ronden
19/4  Moskva
Unga polarfarare fast i snöstorm
19/4  Stockholm
Arvidssons revansch gav 2-0-ledning
19/4  Vikbolandet
MC-förare skadad i olycka
19/4  Stockholm
Wawrinka slog ut Ferrer
19/4  Fotboll, Norrköping
Talangen vill få chansen igen
19/4  Stockholm
Ny poäng av nykomlingen Husqvarna
19/4  Stockholm
Taxibåt krockade med färja och sjönk
SENASTE BLOGGINLÄGG
11:17  Film- & tv-bloggen
TiVo to go- app !!
11:10  Film- & tv-bloggen
Ny serie med Martin Freeman
19/4  Ur Classes Synvinkel
Vilket överflöd!
19/4  Ur Classes Synvinkel
Berlusconi får sitt straff
19/4  Ur Classes Synvinkel
Man tappar eller blir av med något under hela livet
19/4  Anita Jernberger (FP)
Tänk så underbart...vad sjukvården kan åstadkomma
19/4  Lotta Källströms blogg
Påskäggstra
18/4  Ur Classes Synvinkel
Långfredag
18/4  Ur Classes Synvinkel
Där gal tuppen högst
18/4  Klartänkt
Det är inte mängden som avgör, det är konsekvenserna.
Mest lästa under veckan
16/4  Fotboll, Norrköping
Hela rapporteringen: Så var matchen
18/4  Norrköping
Ingen allvarligt skadad i krock
10/4  Norrköping
Balkong blev terrass – då höjs deras hyra
15/4  Norrköping
Krabbpizzan innehöll inte krabba
16/4  Norrköping
Tjuvgäng tros ligga bakom flera inbrott
16/4  Norrköping
Barnens godis räddade mannen
18/4  Ishockey, Norrköping
Beskedet: Han lämnar Hästen
16/4  Ishockey, Norrköping
Vita Hästens back lockas av AIK
16/4  Norrköping
Pojke utsatt för knivmisshandel
16/4  Norrköping
Största godislagret blir kvar i Norrköping
Information och tjänster från mediehuset Norrköpings Tidningar

Konferensguiden
Idag serveras:
Charter
LMS
Hotel