Så klarar du av de tuffa månaderna

"Bestäm dig för hur mycket pengar du kan lägga på hela jul- och nyårsperioden", säger Nordeas privatekonom Ingela Gabrielsson.

Hur mycket pengar lägger du på julklappar varje år?

Hur mycket pengar lägger du på julklappar varje år?

Foto: Gorm Kallestad/TT

Ekonomi2019-11-30 15:00

December är en månad som ofta handlar om konsumtion. Julhandeln tycks slå rekord varje år. Och trots en osäker konjunktur bedömer analysföretaget HUI Research att julhandeln ska slå rekord igen. Prognosen är att försäljningstillväxten i december kommer att uppgå till 3,0 procent. 

Januari brukar beskrivas som årets fattigaste månad. Så hur kan du som konsument klara av dessa tuffa månader, och resten av året, på ett bra sätt? Vi tog kontakt med några som kan ge tips på hur du ser till att december inte förstör din ekonomi i januari och kanske hela nästa år.

Pia Klerhag är konsumentvägledare i Norrköpings kommun. Hon påpekar att ekonomin i januari ofta har att göra med hur året innan har sett ut. Kanske inte bara december.

– Men ett bra sätt att få kontroll är att göra en budget inför julen. Det kan också vara bra när det handlar om julmaten att tänka igenom vad som blev över förra året och kanske mer gå på vad du själv gillar. Ett sätt är också att kolla igenom om du har gamla julklappar som du kanske kan sälja på Blocket eller någon annanstans. Huvudbudskapet är i varje fall att tänka igenom vad som behövs och helst handla för pengar du har, säger hon.

Jens Magnusson är privatekonom på banken SEB. Han är tydlig med vad som krävs för att december och januari ska bli bra månader för din ekonomi.

– En grundregel är att du låter bli att handla för pengar du inte har. Det är inte särskilt roligt att sitta och betala till runt midsommar för saker du köpt till jul. Försök att ta det lugnt och fundera på vad du verkligen behöver köpa. Ett barn, exempelvis, blir inte lyckligare av att julklappen kostar 10 000 kronor i stället för 1 000 kronor. Prata med barnen om ekonomi. De förstår oftast att de inte kan få allt. En önskelista är alltid en önskelista, ingen beställningslista, säger han.

Jan Bertoft är generalsekreterare för Sveriges konsumenter. Han är också inne på att det är bra att göra en budget och verkligen fundera på vad du behöver köpa. Han lyfter också hållbarhet som ett sätt att fundera kring konsumtion.

– Jag tycker att man kan fundera på om det går att handla begagnade julklappar. Många barn leker med sina leksaker under väldigt kort tid. Sen blir vi oroliga som organisation när vi ser att allt fler avbetalar och att företagen som står bakom betalningstjänsterna har som affärsidé att skjuta upp betalningen av varan. Det här är viktigt att hålla utkik efter och undvika som konsument, säger han.

Ingela Gabrielsson är privatekonom på Nordea. Hon förordar också en slags budget inför julen. Men framförallt en god planering.

– Det är viktigt att bestämma sig för hur mycket pengar man ska lägga på hela jul- och nyårsperioden. Det är ofta många olika festligheter, insamlingar och avslutningar under december som gör att utgifterna snabbt blir större än vad man räknat med. Tänk alltså in även denna typ av utgifter och lägg ihop med julklappskostnader och andra utgifter för själva julfirandet. Och glöm inte nyårshelgen! Sätt ett tak för hur mycket pengar du vill lägga ner, säger hon.

Hon har några tips på vad du som konsument kan tänka på när det gamla året slutar och det nya börjar.

– Ett tips är att se över fasta utgifter och sådant som abonnemang, prenumerationer och mediatjänster som har en tendens att bli fler och fler och där priserna höjs under tiden. Kanske kan man säga upp och avsluta en del av dessa, säger hon.

Pia Klerhag är konsumentvägledare i Norrköpings kommun.
Pia Klerhag är konsumentvägledare i Norrköpings kommun.
Barn och ekonomi

Jens Magnusson har några tips om hur du kan tänka när det gäller ekonomi, jul och barn.

1) Dyraste julklappen är inte alltid den mest uppskattade.

2) En önskelista är ingen beställningslista. Förklara det för barnen.

3) Barn förstår ofta att det gäller att prioritera. Berätta att det gäller att välja och att det kanske inte går att resa alla resor man vill.

4) Våga prata om ekonomi. "Vi har oftast lättare att tala om sex än om pengar", säger Jens Magnusson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!