• fredag 6 mars 2015
3 timmar och 22 minuter av klokskap . Klartänkt Klartänkt
Vädersponsor:

Eric Keen tränaren utan framgång i stjärnans tjänst

FOTBOLL, NORRKÖPING IFK Norrköpings allsvenska guldmedaljer har med ett enda undantag bärgats under ledning av utländska tränare.

 

Lajos Czeisler, Karl Adamek och Vilmos Varszegi är således några av de främsta namnen i klubbens historia.

 

Andra var inte fullt lika framgångsrika.

 

Det här är storyn om Eric Keen, engelsmannen som "glömdes" kvar på en tysk perrong efter bara några månader i rollen som IFK-tränare.

 

Efter att ha lotsat Kamraterna till fem allsvenska guld inom loppet av åtta säsonger, försvinner den ungerske demontränaren Lajos Czeisler till Milan sommaren 1949. IFK vill helst behålla Czeisler, men äventyret lockar honom. Inte minst som både Gunnar Nordahl och Nils Liedholm redan finns i den italienska toppklubben. Dessutom kommer Milan med ett ekonomiskt bud som IFK inte på långa vägar kan matcha.

 

IFK, som står mitt uppe i en omfattande generationsväxling på spelarsidan, måste hitta hans ersättare.

 

Att det ska vara ännu en utländsk tränare är "Nalle" Halldén och hans medarbetare i IFK-ledningen överens om. Tränarna från kontinenten står högt i kurs. Liksom de engelska.

 

 

Valet faller på engelsmannen Eric Keen, som bland annat tränat Egyptens landslag under OS-turneringen i London 1948. Han anländer till Norrköping den 3 augusti och installerar sig omedelbart på Stora hotellet.

 

Ingen i IFK vet egentligen vad han går för.

 

Vad man, möjligen, vet är att denne Eric Keen gjort fyra landskamper för England på 30-talet och att han i huvudsak spelat sin ligafotboll för Derby County. Som spelare beskrivs han som en offensivt lagt vänsterbreddare vars defensiva kvalitéer och intressen ofta ifrågasatts.

 

Bland annat berättas det om en match för Derby, mot Leicester i januari 1938, där han försökt dribbla sig ur en trasslig situation alldeles framför det egna målet. Han tappar bollen och George Dewis kan göra matchens enda mål för Leicester.

 

Strax därpå tappar Eric Keen sin plats i Derby för gott. Han blir spelande manager för lilla Chelmsford City istället.

 

I IFK gör Eric Keen en bullrande entré. Han går ut hårt med att döma ut träningsförhållandena på Idrottsparkens östra plan och kräver att laget ska få träna på huvudarenan istället.

 

-Om jag ska kunna tänka mig att lära spelarna taktik, är det tvunget att vi får hålla till på stora planen i Idrottsparken åtminstone en kväll i veckan, säger han till NT.

 

-På träningen har vi ingen möjlighet att lära känna vår hemmaplan. Hemma i England känner varje spelare varje grässtrå på sin hemmaplan, ty där tränar de på den varje dag.

 

Han får medhåll i pressen.

 

"Man får nog hålla med Eric Keen", skriver signaturen Len i NT.

 

 

Medias välvilja mattas dock ganska snart. Det går nämligen inget vidare för IFK den allsvenska hösten 1949. Generationsväxlingen påverkar resultaten. "Gamlingarna var för gamla och ynglingarna för unga", skrev Gunnar Persson så träffande i IFK:s klubbhistoria från 1997.

 

Ur resultatskörden den hösten plockar vi 0-3 mot Helsingborg, 2-4 mot Elfsborg, 0-3 mot Kalmar FF, 0-2 mot Malmö FF, 2-4 mot Halmia och 0-3 hemma mot Helsingborg i den sista matchen innan vinteruppehållet den 6 november.

 

Eric Keen sågar sina spelare offentligt.

 

-Vi hade inget kämpahumör, men segern blev för stor, säger han efter 0-3 mot Kalmar.

 

-Dåligt, alldeles för dåligt, ryar han efter 2-4 mot Halmia på Örjans Vall.

 

Samtidigt pyr missnöjet bland spelarna och Eric Keens ibland udda träningsmetoder ifrågasätts. Inte minst när spelarna måste träna starter iförda spikskor. Kulturkrocken med Lajos Czeislers gedigna kunnande och drivna tankar om den flyfotade totalfotbollen är uppenbar.

 

-Dessutom var han väldigt noga med vad vi spelare åt när vi var ute, berättar backklippan Åke "Bajdoff" Johansson som var ny i IFK den hösten.

 

-Det var alltid fisk och bordsvatten för oss spelare. Inget ont i det förstås, men själv skulle Keen alltid ha en rejäl köttbit. Helst biffstek med lök. Det skulle sköljas ned med två glas lager. Varje dag. Det var många i laget som inte gillade det.

 

En annan källa berättar samtidigt att det oftast stod en distinkt doft av denna skummande dryck runt Eric Keen. Även på träningsplanen.

 

-Han hade egentligen ingenting att lära ut heller. Det var mest lek på träningen. Det var en enorm skillnad gentemot Lajos-tiden.

 

 

Efter säsongens slut åker IFK på utlandsturné. Denna gång till Italien och Tyskland. Den 29 november blir det seger med 2-1 över Milan, som firar sitt 50-årsjubileum med match mot IFK. Matchen, i ett regnigt Milano, är av klar vänskapskaraktär och efteråt dömer Eric Keen offentligt ut den italienska fotbollen som efter sin tid och ifrånsprungen av det engelska långbollandet.

 

På tåget, från Milano till Tyskland, får Eric Keen sparken. IFK-ledningen, inte utan viss påverkan från spelarhåll, har fått nog.

 

Själva avskedet är en av de minst snygga åtgärderna i IFK:s historia.

 

Åke "Bajdoff" Johansson berättar:

 

-Tåget gjorde uppehåll på den första stationen sedan vi kommit in i Tyskland. När tåget började rulla igen råkade jag titta ut genom kupéfönstret. Kvar på perrongen stod Eric Keen med sin resväska. Jag gick och frågade "Nalle" vad det var frågan om. Han sa bara att jag inte skulle bry mig om det. Att Keen fått sparken och att han fått sina pengar för hela kontraktstiden.

 

NT och Östergötlands Dagblad konstaterar båda i varsin blygsam enspaltare att "IFK har sagt upp tränaren". IFK-ledningen vägrar lämna några kommentarer och ordföranden Lennart "Skinnet" Wigren tar själv över som tränare i väntan på en mer långsiktig lösning.

 

-Vi såg aldrig till Keen igen och jag har ingen aning om var han tog vägen, säger "Bajdoff".

 

 

I själva verket hamnar Eric Keen hos turkiska Besiktas i Istanbul. Någon turkisk liga finns inte (den kommer igång först säsongen 1958-59) men Keen lotsar Besiktas till seger i Istanbul-ligan våren 1950. Han leder också laget under en turné till USA i maj-juni samma år. Laget vinner fem av sju matcher, spelar oavgjort i en och förlorar en.

 

Där slutar spåren efter Eric Keens tränargärning. IFK, däremot, engagerar österrikaren Karl Adamek som tränare och går en ny storhetstid till mötes. Det är emellertid en annan historia.

 

Eric Keen avled i sitt hem i Londonstadsdelen Fulham i juli 1984.

 

 
  • Mest läst
  • Senaste nytt
  • Mest lästa