Tränat bröst minskar problem med andning

Linköping Det finns miljonbelopp att spara in på overksamma mediciner till personer med astmalika symptom. Det är Olle Löwhagen övertygad om efter sin forskning kring Lotorpsmodellen.
Som professor i allergi- och lungmedicin vid Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg har Olle Löwhagen mött åtskilliga människor med andningsproblem som inte yttrar sig som "vanlig" astma.

 

-De har fått behandling, men fel behandling. De är samma visa jämt. De mediciner de har funkar inte, säger Olle Löwhagen.

 

Kritiken inte nådig
Hans kritik mot läkarkåren är inte nådig. Har en kollega skrivit ut en medicin för astmalika symptom gör nästa likadant, utan att egentligen veta om den fungerar. Själv har han försökt gå mot strömmen och hjälpa sina patienter att
bli av med mediciner som inte är bevisat verksam-ma.

 

-Jag har sparat in miljoner åt landstinget. Jag skulle önska att man slutar med det här jargongbehandlandet och att läkemedelsindustrin tittar på vad det är för mediciner som verkligen är verksamma.

 

I onsdags var professor Löwhagen i Linköping för att presentera den forskning kring Lotorpsmodellen han bedrivit i samarbete med dess upphovsman Janne Karlsson.

 

-Jag har sett det här i 20 år så nu är det bra att nån bokstavligen greppar i problemet, säger Löwhagen.

 

Kramper och pipljud
För patienter med astma där symptomen är kramper och pipljud finns ganska bra mediciner. Men problemet är en annan stor patientgrupp som har astmalika symptom; astma "light" eller sensorisk hyperreaktivitet som Olle Löwhagen kallar det.

 

Det är den senare gruppen som varit i fokus i två studier : en första pilotstudie på 20 patienter som utvärderades efter sex veckors behandling med Lotorpsmodellen.

 

-Alla patienter blev radikalt bättre, berättar Janne Karlsson, Lotorps Massage & Friskvård.

 

Öka rörligheten i bröstet
I onsdags presenterades nya resultat efter en kontrollerad studie med två grupper på 15 patienter i varje. Många med andningsproblem runt 20 år, som mest 38 år. En träningsgrupp fick tre entimmars behandlingar med tre veckors mellanrum med traditionell sjukgymnastik. En annan behandlingsgrupp fick samma tid, men enskilt utifrån Lotorpsmodellens helhetskoncept (se faktarutan).

 

Det visade sig att båda grupperna upplevde förbättrad andning, men att resultaten på flera andra områden var bättre för Lotorpsmodellen; till exempel ökade rörligheten i bröstkorgen mer. Men exakt vad i behandlingen som gör att patienterna mår bättre ger studien inget svar på.

 

-Det man kan säga är att all behandling som går ut på att öka rörligheten i bröstkorgen, minskar symptomen, säger Olle Löwhagen.

 

Han ska nu börja skriva ihop sina resultat som ska presenterad på den medicinska riksstämma som hålls i november.

 

 
 
2

Läsarkommentarer:

Tränat bröst minskar problem med andning

Kommentering stängd

  • MEST LÄST PÅ NT.SE

Mest läst på nt.se just nu

Finspång