Bagerihärvan - huvudmännen kvar i häkte

Finspång De två huvudmännen i den så kallade bagerihärvan, där Åbergs konditori ingår, sitter fortfarande häktade i väntan på att åtal ska väckas.

– Jag räknar med att åtala dem i slutet av januari månad, säger Carin Kilhamn, kammaråklagare på Ekobrottsmyndigheten i Göteborg.

Det var tidigt torsdagen den 13 oktober som Ekobrottsmyndigheten genomförde en gryningsräd på flera platser i Västergötland och Göteborgstrakten. En stor mängd dokument och flera datorer beslagtogs vid de olika husrannsakningarna. Tre män anhölls. Tre dagar senare häktades två av männen. En 43-åring från Skövde och en 41-åring från Kungälv. 43-åringen har enligt uppgift från tidigare anställda på Finspångs Konditori&Bageri AB med Åbergs konditori i centrum varit den som stått bakom plundringen av det anrika företaget. Han har befunnit sig i Finspång och då kallat sig Robert Gabrielsson. Den tidigare ägaren, en kvinna från Värmland, har i tidigare intervjuer med NT berättat att det var 43-åringen som stod för pengarna och hade kontrollen över företaget och att hon agerade målvakt. Scenariot går igen vid flera bagerier och caféer i Skåne, Halland och Värmland. Det handlar om personal som inte fått ut sina löner, kontantuttag i kassan utan redovisning, leverantörsskulder som inte betalats, hot, trakasserier, uteblivna momsinbetalningar och undanhållande av skatt. När Finspångs Konditori&Bageri AB försattes i konkurs så hade företaget 3,8 miljoner kronor i skulder. I mitten av juli fick 17 före detta anställda ut sina uteblivna löner via den statliga lönegarantin med sammanlagt 1,3 miljoner kronor.

Till att börja med misstänktes 43-åringen för sju fall av grovt bedrägeri, tre fall av grovt bokföringsbrott, ett par fall av försvårande av skattekontroll och bokföringsbrott av normalgraden. I november tillkom fyra fall av grovt bedrägeri och två fall av skattebrott. I mitten av december uppdagades ytterligare ett fall av grovt bedrägeri. Vid omhäktningsförhandlingen i Göteborgs tingsrätt strax innan jul beslutade domstolen att de två männen ska vara häktade tills den 15 januari. Med all säkerhet kommer de omhäktas ännu en gång innan åtal väcks.

– Det som återstår av förundersökningen är att gå igenom allt material som finns i ärendet, efter att nya uppgifter kommit in under utredningens gång. Vi behöver helt enkelt mer tid att analysera materialet igen, förklarar Carin Kilhamn.

Den misstänkte 43-åringen greps 2008 och åtalades då på 16 punkter. Han dömdes 2009 till fängelse i 4,5 år för bland annat grovt bedrägeri, grovt bokföringsbrott och grovt skattebrott.

43-åringen och 41-åringen nekar till alla anklagelser i den pågående utredningen.

 
 
  • MEST LÄST PÅ NT.SE

Mest läst på nt.se just nu

Finspång