– Jag räknar med att åtala dem i slutet av januari månad, säger Carin Kilhamn, kammaråklagare på Ekobrottsmyndigheten i Göteborg.

Det var tidigt torsdagen den 13 oktober som Ekobrottsmyndigheten genomförde en gryningsräd på flera platser i Västergötland och Göteborgstrakten. En stor mängd dokument och flera datorer beslagtogs vid de olika husrannsakningarna. Tre män anhölls. Tre dagar senare häktades två av männen. En 43-åring från Skövde och en 41-åring från Kungälv. 43-åringen har enligt uppgift från tidigare anställda på Finspångs Konditori&Bageri AB med Åbergs konditori i centrum varit den som stått bakom plundringen av det anrika företaget. Han har befunnit sig i Finspång och då kallat sig Robert Gabrielsson. Den tidigare ägaren, en kvinna från Värmland, har i tidigare intervjuer med NT berättat att det var 43-åringen som stod för pengarna och hade kontrollen över företaget och att hon agerade målvakt. Scenariot går igen vid flera bagerier och caféer i Skåne, Halland och Värmland. Det handlar om personal som inte fått ut sina löner, kontantuttag i kassan utan redovisning, leverantörsskulder som inte betalats, hot, trakasserier, uteblivna momsinbetalningar och undanhållande av skatt. När Finspångs Konditori&Bageri AB försattes i konkurs så hade företaget 3,8 miljoner kronor i skulder. I mitten av juli fick 17 före detta anställda ut sina uteblivna löner via den statliga lönegarantin med sammanlagt 1,3 miljoner kronor.

Till att börja med misstänktes 43-åringen för sju fall av grovt bedrägeri, tre fall av grovt bokföringsbrott, ett par fall av försvårande av skattekontroll och bokföringsbrott av normalgraden. I november tillkom fyra fall av grovt bedrägeri och två fall av skattebrott. I mitten av december uppdagades ytterligare ett fall av grovt bedrägeri. Vid omhäktningsförhandlingen i Göteborgs tingsrätt strax innan jul beslutade domstolen att de två männen ska vara häktade tills den 15 januari. Med all säkerhet kommer de omhäktas ännu en gång innan åtal väcks.

Artikelbild

| Historia. Åbergs bageri är också historia efter plundringen av det anrika företaget.

– Det som återstår av förundersökningen är att gå igenom allt material som finns i ärendet, efter att nya uppgifter kommit in under utredningens gång. Vi behöver helt enkelt mer tid att analysera materialet igen, förklarar Carin Kilhamn.

Den misstänkte 43-åringen greps 2008 och åtalades då på 16 punkter. Han dömdes 2009 till fängelse i 4,5 år för bland annat grovt bedrägeri, grovt bokföringsbrott och grovt skattebrott.

43-åringen och 41-åringen nekar till alla anklagelser i den pågående utredningen.