Coop satsar på förnybar energi

Coop Finspång Viberga satsar cirka två miljoner kronor på ett bättre och miljövänligare energisystem.

Två vd:ar i samarbete. Thomas Lundh, Coop Finspång Viberga, och David Johansson, Finspångs Brunnsborrning, har ett projekt tillsammans som gör att oljeförsörjningen kan tas bort helt.

Två vd:ar i samarbete. Thomas Lundh, Coop Finspång Viberga, och David Johansson, Finspångs Brunnsborrning, har ett projekt tillsammans som gör att oljeförsörjningen kan tas bort helt.

Foto: Mikael Grip

Finspång2016-03-30 08:00

– Det vi gör är att vi går in och uppdaterar och modifierar om anläggningen så att vi anpassar den bättre efter fastighetens energibehov. Viberga var tidigt ute på 1980-talet och installerade bergvärme. Men effekten harmoniserar inte riktigt med dagens energibehov och på vintern måste man använda sig av en oljepanna för att skjuta till värme när den befintliga anläggningen inte räcker till, berättar David Johansson, från Finspångs Brunnsborrning som ska utföra uppdraget.

Thomas Lundh är vd för Coop Finspång.

– Coop pratar om grön energi och den goda kraften. Då känns det inte bra att vi använder oss av en oljepanna. Dessutom har vi haft problem med att få rätt temperatur i butiken under sommarhalvåret, säger han.

David Johansson pratar inte om bergvärme utan använder uttrycket geoenergi, ett samlingsnamn för jord, sjö-och bergvärme.

– Det är ett bättre begrepp, det handlar om att plocka energi från marken. Med den nya tekniken kan vi även på ett bra och billigt sätt tillhandahålla kyla när det behövs.

Oljepannan ska bort och nya borrhål ska till för att täcka energibehovet. 3 600 meter ska borras ned i marken fördelat på tolv borrhål. Varje borrhål blir alltså 300 meter.

– Många tror att den värme vi får upp har en hög temperatur, men det handlar om åtta-nio grader i den här regionen. Sedan hettas luften upp med hjälp av värmepumpar. När det gäller att kyla kan vi använda temperaturen från borrhålen nästan direkt in i butiken, så kallad frikyla, förklarar David Johansson.

En finess med de nya borrhålen i närheten av Skäggebyvägen är att de gamla borrhålen från 1980-talet vaknar till och får en bättre effekt.

– De 24 borrhålen som redan finns blir inte lika hårt belastade som de är nu när det kommer nya borrhål i berget, vilket är bra för hela anläggningen, säger Johansson.

Arbetet beräknas ta tre månader och ska påbörjas i slutet av augusti.

– Tanken är att det ska vara klart innan den riktiga vintern drar igång. En förbrukning på 150 kubikmeter olja om året kommer att ersättas med förnybar energi, vilket känns bra och är i linje med hur Coop vill arbeta, säger Thomas Lundh.

Investeringen på cirka två miljoner kronor ska vara betald inom sju år.

– Det här kommer medlemmar och framtida ledningar för Coop Finspång Viberga att ha nytta av i många år framåt. Samtidigt kan vi gynna ett lokalt företag som är framgångsrikt och har kunder över stora delar av Sverige, fortsätter Thomas Lundh.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om