Nyligen fick villaägare i Viggestorp och vid Lillsjövägen information och klistermärken i sina brevlådor om klädinsamling på onsdag. Bolaget det gäller nu, Auri för Människor AB, uppger att behållningen från de insamlade kläderna tillfaller människor och barnhem i Östeuropa.

”Vi kommer att vara oerhört tacksamma för alla kläder och andra saker som du inte behöver längre och är villig att skänka dem till oss”, upplyser bolaget inför onsdagens insamling.

Firman tar emot kläder för kvinnor, män och barn; skor, underkläder, bälten och handväskor. Villaägarna uppmanas att lägga allt i plastpåsar på en synlig plats från gatan. Påsarna ska dessutom märkas med det bifogade klistermärket. Påsarna hämtas senare under dagtid.

Artikelbild

| Luddigt. Kommer till Finspång.

Men Lena Hörnblad, kanslichef på Svensk insamlingskontroll, höjer ett varningens finger. Företaget saknar ett så kallat 90-konto och har inte heller ansökt om det. Det är bara ideella föreninger, stiftelser och trossamfund som har möjligt att bli erbjudna ett sjusiffrigt 90-konto.

Birger Carlsson på Dragonvägen är en av dem som reagerat. Särskilt på avsaknaden av kontaktuppgifter och tydlig information. Vilka man vill hjälpa framgår inte särskilt tydligt.

– Det är diffust och oseriöst! Jag undrar om företaget ens finns i verkligheten. Jag misstänker att kläderna säljs vidare. Sannolikt finns det pengar att tjäna, berättar han.

Av gjorda eftersökningar på diverse internetsidor uppges ägaren bakom Auri för Människor AB bo i Arboga. Företagsadressen går dock till en fastighet i Skärholmen, Stockholm. Hemsidan tycks inte existera och ägaren har inte gått att nå på telefon. Auri för Människor AB omsatte det senaste räkenskapsåret (2014) 273 000 kronor och gjorde en vinst på 5 000 kronor. Bolaget är verksamt inom lokalvård och partihandel med virke och byggmaterial.

– Vi vet inget om dem. Som givare kan man känna sig trygg om man ger till organisationer som har ett 90-konto. Det vi vet om det här företaget är att de periodvis dyker upp i olika delar av landet. Att hemsidan är stängd och att man inte kan nå bolaget gör att folk blir misstänksamma. Idag kräver många kommuner att företag måste ha 90–konto för att ställa ut containrar för insamling av kläder och det tycker vi är bra, säger Lena Hörnblad.