Efter utdragen kamp: Ambulanssjuksköterskor får upprättelse

Två ambulanssjuksköterskor stationerade i Finspång har i snart tre år kämpat för att få upprättelse och en ursäkt från Inspektionen för vård och omsorg.

Beslagtagna cyklar efter mordförsök.

Beslagtagna cyklar efter mordförsök.

Foto: Polisen

Finspång2014-06-15 16:31

– Att en svensk myndighet får och kan bete sig på det här sättet är anmärkningsvärt, säger en av de två ambulansförarna.

Det var den 10 juni 2011 som polis och ambulans kallades till ett industriområde i Finspång. Där hade en man blivit allvarligt knivstucken i buken efter att han upptäckt ett inbrott på sitt företag.

– Läget var kritiskt och vi agerade snabbt enligt våra behandlingsanvisningar. Första prioritet var att få mannen till Vrinnevisjukhuset så fort det bara gick. Det handlade om liv eller död, säger Kenneth som körde ambulansen medan kollegan Mikael var med patienten som gavs syrgas och en grundläggande undersökning för att kontrollera blodtryck, puls, syresättning med mera.

Från det att larmet kom till att den knivstuckne mannen befann sig på Vrinnevisjukhuset gick det mindre än 30 minuter. En sköterska på akutmottagningen påpekade – och skrev också i en avvikelserapport –  att en så kallad pvk (perifer venkateter) inte hade satts på mannen så han kunde få volymersättning i form av blodutfyllande vätska.

– Jag försökte sätta en nål under färden, men hittade inget bra kärl i den svåra situationen där mannen låg hopkrupen på sidan för att lindra smärtan. Vi bedömde att det viktigaste var att komma in till akuten så fort som möjligt, berättar Mikael.

Lex Maria-anmälan

Arbetsgivaren ville kontrollera ambulanssjukvårdarnas behandlingsanvisningar och skrev en lex Maria-anmälan. Tanken med anmälan var att någon med kirurgisk kompetens på Inspektionen för vård och omsorg (IVO) skulle se över ärendet.

– Så blev det verkligen inte. Inspektören på IVO var mer intresserad av att hänga ut enskilda individer än att göra en korrekt utredning. Han hade möjlighet att rådfråga kompetenta källor och läsa all världens vetenskaplig litteratur. Istället har han använt sig av eget tyckande. I beslutet fick vi ta emot kritik för att vi inte hade satt in en pvk och det målades ut, bland annat i media, som att vi hade gjort fel, förklarar Kenneth.

De två ambulanssjuksköterskorna gav sig inte med detta, utan började kämpa för sin upprättelse.

– Vi hade gjort det bästa som gick i den allvarliga situation som var. Hade vi tagit tid på oss och satt en pvk så hade risken för att mannen skulle avlidit varit större, säger Mikael.

Ompröva ärendet

Efter åtskilliga samtal till IVO fick Kenneth och Mikael kontakt med en jurist som talade om att ärendet kunde omprövas. De skickade in en del frågor angående den i deras tycke bristfälliga utredningen.

– Efter en tid kontaktade vi växeln vid Jönköpingsavdelningen och undrade om ärendet. Det visade sig att omprövningen inte var diarieförd samt att ärendet till vår förvåning skulle omprövas av samma personer som hade gjort den första utredningen.

En tid senare kom svaret från IVO. Kritiken kvarstod.

– Ingen hänsyn hade tagits till vår skrivelse och det fanns heller inga svar på våra frågor.

Duon fortsatte ligga på och till sist fick en annan inspektör på IVO ta över ärendet. Den inspektören kontaktade Vetenskapliga rådet som gav ambulanspersonalen upprättelse.

"Man kan lugnt säga att patientens liv räddades genom denna helt korrekta medicinska handläggning som ambulanspersonalen utförde". "Bedömningen och behandlingen under transporten var i överensstämmelse med vetenskap och beprövad erfarenhet", skriver Jan Wernerman, vetenskapligt råd och professor vid Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge.

Tog tillbaka kritiken

IVO tog efter detta utlåtande tillbaka sin kritik mot Kenneth och Mikael.

– Visst känns det som en upprättelse. Men vi skulle också vilja ha en ursäkt av IVO. Det känns rättsosäkert när de utreder sig själva och dessutom med samma personal. Självklart tycker vi att det är en skam för demokratin att enskilda individer på en svensk myndighet kan fabricera vad som helst utan att själva bli bedömda. IVO ska granska sjukvården men deras egna misstag ska de granska själva. Därför har vi gjort en anmälan till JK för att få det här prövat, berättar Kenneth.

Kenneth och Mikael får också kritik för bristande journalföring i samband med överlämnandet av den knivstuckne mannen till akutmottagningen på Vrinnevisjukhuset.

– Ja, det är nästan komiskt. Vi fick ett nytt larm direkt och hann inte med att skriva någon journal. Det viktigaste för oss är att rädda liv och det tyckte även den knivstuckne mannen som vi träffat efter händelsen och som är mycket tacksam för att vi agerade som vi gjorde.

Tillståndet för mannen var under lång tid mycket allvarligt. Han opererades akut och låg nedsövd i respirator, men är sedan länge återställd och hemma.

Fotnot: Inspektionen för vård och omsorg har i och med den beskrivna händelsen startat ett särskilt ärende och ska granska ambulansverksamhetens och akutmottagningens samverkan med varandra inom landstinget i Östergötland. NT sökte på fredagen utan framgång flera ansvariga chefer på IVO.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om