Lönsamt för att det ger inkomst till glasbruket och något för glasblåsarna att göra under lågsäsong.

Viktigt för att samarbetet ger ett bidrag till allas rätt till vatten över hela jorden.

– Vi från glasbrukets sida är verkligen glada att tjejerna tog det här initiativet och kontaktade oss. De har gjort den här resan på ett mycket proffsigt sätt, säger företagets vd Ulf Rosén under inledningen av pressträffen på det anrika glasbruket.

Artikelbild

| Glasklart. Rutinerade glasblåsaren Birger Karlsson instruerar Glasklarts vd Ellen Gustafson hur hon ska göra för att blåsa glas.

Det är fyra elever från Nya Bergska, som i ett led i sin utbildning på ekonomiprogrammet, startat ett UF-företag.

– Det var viktigt för oss att inte bara starta ett företag, utan att också belysa ett problem. WaterAid är en stor och bra organisation som arbetar för allas rätt till rent vatten. Vi tycker det är otroligt viktigt och ville satsa på det. 15 procent av vinsten vi gör går till det projektet. Jordens vatten måste fördelas rättvist, berättar Glasklarts vd Ellen Gustafson.

Vatten och glas är ingen helt orimlig kombination. Snart hade kontakten med glasbruket och Ulf Rosén tagits.

– Vår målsättning har hela tiden varit att göra något eget och unikt, säger Ida Abrahamsson, som är produktionsansvarig och också har en farfar, Tord Höglander, som tidigare arbetat som hyttmästare vid glasbruket.

Artikelbild

| Jordklot. I botten på varje glas syns ett jordklot.

Designen av glaset gjorde tjejerna själva. Glaset påminner om en vattenbubbla och det häftigaste är i botten. När man dricker så ser man ett jordklot som är infräst i botten av glaset.

– Det är det som är så bra med helheten. Eftersom munblåsta kristallglas ändå är ganska dyra att köpa så gäller det att förmedla en känsla. Det har de lyckats med till 100 procent, berömmer Ulf Rosén.

Artikelbild

| Glasklart. Det är nog lättare att sälja och marknadsföra produkten än att blåsa glaset själva. UF-företaget Glasklarts kvartett: Julia Jamison, Rebecka Höglund, Ida Abrahamsson och ellen Gustafson.

Succén för Glasklart har varit anmärkningsvärd. Redan har företaget sålt dubbelt så många glas,över 300,som de hade räknat med att göra fram till skolavslutningen.

– Bland annat har ett stort företag i Finspång köpt 200 glas till bland annat sina internationella kunder, berättar Julia Jamison som har hand om ekonomin.

Artikelbild

| Visar. Glasblåsaren Ronnie Ståhl visar Julia Jamison hur man blåser glas.

Även för glasbrukets del har Glasklarts framgång blivit en viktig del i produktionen.

– Så är det. Det är bra för Reijmyre Glasbruk och ger oss arbete i Hyttan, förklarar Ulf Rosén.

Det trista med ett UF-företag är att det också ska läggas ned, det ingår i utbildningen.

Tänker ni en fortsättning efter att skolan är slut till sommaren?

– Vi har diskuterat att göra en hel serie med till exempel tillbringare och något mer. Jag kan mycket väl tänka mig det, säger Rebecka Höglund och får medhåll från sina kompanjoner.

Vd:n Ulf Rosén ser förstås gärna en fortsättning.

– Det är Glasklart som äger rättigheterna så det är upp till dem. Men självklart hoppas jag att de vill fortsätta.

Att blåsa glasen gick inte lika bra för den driftiga kvartetten, det ska nog de riktiga glasblåsarna fortsätta med, så tar Glasklart hand om resten.