Idrotten blev från och med årsskiftet en officiell hundsport. Tävlandet går ut på att hundarna ska söka efter en speciell måldoft i fyra olika moment.

I juli månad anordnades Nose Worktävlingen på Björkliden i Grytgöl.

– Det är första gången vi har arrangerat en officiell SNWK-tävling (Svenska Noseworkklubben som i år har blivit en del av SKK, Svenska Kennelklubben) inom Nosework i Finspångs kommun. I detta fall var det en klass 1-tävling. Speciellt roligt var att vid denna tävling lade vi in varje resultat online till SNWK och så kunde det följas live i hela Sverige, säger Grytgölsbon Jeanette Arnesson.

Artikelbild

| Sökningar. Hundarnas uppgift vid denna tävlingsgren var att hitta gömda doftkällor.

Det stora eventet var ett samarrangemang av Grytgöls och Borggårds idrottsföreningars nybildade hundsektioner. Officiell domare var Pirkko Anderssson från Hundia hundskola i Motala och tävlingsledare var Jeanette Arnesson, som hade med sig ett gäng frivilliga hundentusiaster som hjälpte till.

Totalt deltog 25 ekipage från Stockholm, Södermanland, Örebro och Östergötland. Hundarnas uppgift vid denna tävlingsgren är att hitta gömda doftkällor, som i detta fall bestod av en liten droppe eukalyptus tillförd på en liten tops eller möbeltass. Det var fyra olika sökområden: fordon, inomhus, omklädningsrum, utomhus och ett behållarsök som bestod av kartonger.

Totalt fyra sökområden där ekipaget hade fyra gånger två minuter på sig att hitta doftkällan, markera och anmäla den hittad till domaren. Det finns klass 1 till klass 3 med tre olika dofter. I den svåraste klassen ska hunden hitta onåbara doftkällor, så högt som 1,80 meter. I det fallet går det att kalla Nosework för en gren väldigt likt specialsök, när tjänstehundar söker efter narkotika eller liknande.

Sporten gör det möjligt att tävla för både personer med funktionsnedsättning och för reaktiva hundar (hundar som kan ha det svårt med för nära avstånd med andra människor och/eller hundar).

Artikelbild

| Nose Work. Jeanette Arnesson med hunden "Drömma", vid en av stationerna.

– Detta är en sport som är möjlig för alla, sökområden eller transportsträckorna är anpassade för ekipagets förmåga och platsbehov. Är det en handikappad person som behöver hjälp upp till sökområdet blir det naturligtvis tillgodosett. Är det en hund som är reaktiv mot andra hundar ser vi till att den får välbehövlig plats. Det är jättebra träning, hundarna mår väldigt bra av de goda effekter Noseworkträningen för med sig. Hundarna blir lugnare, mer tillfreds, och deras dåliga sidor avtar när djuren får göra det de kan bäst, nämligen nosa och lukta, säger domaren Pirkko Andersson.

Specialpriset till tävlingens gladaste ekipage gick till Marie-Louise Backström med hunden Kelton.