Bilföraren, en man i 80-årsåldern, och hunden klarade sig efter kollisionen som skedde vid en obevakad korsning ett par kilometer utanför Finspång den 21 september förra året. Ett T44–lok och ett tiotal vagnar var på väg från Finspång till Kimstad när krocken skedde. Mannen ådrog sig brutna revben och småblessyrer. Hunden fick inga skador.

Vid krocken trycktes personbilen iväg ett 50-tal meter med föraren fastklämd i bilen.

Bilen blev rejält demolerad och en stund efter kollisionen var det ännu oklart om någon person kommit till skada vid krocken med det tunga godståget från Green Cargo.

Trafikverket skriver att trots att lokföraren körde i låg hastighet (38 kilometer i timmen) hade han ingen möjlighet att undvika att köra på bilen. En ännu lägre hastighet hade dock ”möjligen kunnat bidra till att olyckan undvikits”, hävdar myndigheten i utredningsrapporten som blev klar den 1 december. Bilföraren reagerade dock inte på lokförarens signaleringar. För polispatrullen som kom till platsen berättade han att hundens skällande hade distraherat honom. Mannen har tidigare, 2012, varit med om ett tillbud (plankorsningsolycka) då han missade varningssignaleringen på samma plats.

Nu föreslås att hastigheten sänks till 20 km/tim för tågen som passerar förbi korsningen.