Det skrattas, berättas, pekas och instrueras. Språkcaféet i Bildningen är öppet för alla.

– Jättekul! Det är bara att prata på om vardagssaker och alla lyssnar. Det är en trevlig timme som alla trivs med, säger Tim Granroth, till yrket systemutvecklare på Gränges.

Vid bordet den här onsdagskvällen sitter Mohammed Alsaleh och Zahi Espiro, båda från Syrien. Mohammed vill jobba med teknik. Zahi är professor i maskinteknik.

Artikelbild

| En hand, två händer. Susanne Larsson förklarar vad kroppens delar heter för en grupp män från Afghanistan.

– Att kunna språket är den allra viktigaste nyckeln in i samhället för oss även om svenskarna är duktiga på engelska, säger Zahi som kom till Sverige för två år sedan.

Unge Mohammed Alsaleh pratar om tre drivande faktorer; träna, träna och träna.

– Jag har mer och mer börjat tänka på uttal och skrift. Jag vill kunna språket.

Vid bordet intill sitter Susanne Larsson, administratör för förskolorna, med en grupp män i olika åldrar. Det skrattas med jämna mellanrum när hon lugnt och metodiskt med händernas hjälp förklarar vad ansiktets delar heter. Deltagarna fick även berätta om sina familjer.

Artikelbild

| Fika. Läsk, kakor och äpplejuice till alla deltagare på språkcaféet.

– Det kändes kanonbra att gå därifrån efter en hellyckad kväll. Jag gick hem i ett lyckorus. Vi pratade först och främst om deras familjer, benämningar och synonymer. Vi skrattade mycket och det är en bra grund att bygga vidare på. Nästa gång repeterar vi innan vi avslutar med att prata om känslor. Smågrupper är absolut att föredra, säger hon.

En annan som deltar på träffarna är gymnasiebibliotekarien Elin Pekár i Finspång.

Artikelbild

| Stöttar. Elin Pekár, gymnasiebibliotekarie, väljer teman att prata om.

– Veckans möte blir det tredje sedan starten. Inledningsvis körde vi mer på konversationsnivå då de flesta som dök upp hade ganska goda grundkunskaper i svenska språket. Men redan på andra mötet kom besökare som inte pratade lika bra svenska. Idag låter vi de tidiga onsdagsträffarna vara mera som en nybörjarkurs.

Elin har valt ut olika teman att prata runt. Första veckorna kommer att vara startfraser och ord. Därefter blir det mer om natur, trafik, sjukhus och kroppen, bostad och handel.

– Vi har ett antal volontärer som vi verkligen uppskattar som gör jobbet enklare genom att vara med i stöttning och support. När det timslånga språkcaféet är slut är alla välkomna att stanna den sista timmen som biblioteket är öppet för att fortsätta att prata. Vi fikar, diskuterar och hjälper dem som behöver träna på svenskan, säger Elin Pekár.

Viljan att lära sig svenska är påtaglig och behovet växer. På biblioteket finns ytterligare ett språkcafé då Studieförbundet Vuxenskolan och biblioteket samarbetar på tisdagar.